Capital.ba

IRB produžava rokove za dugovanja OC „Jahorina“

31.01.2022. / 13:51

BANJALUKA – Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske i fondovi kojima upravlja, u 2020. godini ostvarili su neto dobit od 13,3 miliona KM. Revizorski izvještaj IRB-a otkriva da su fondovi izlazili u susret Olimpijskom centru „Jahorina“, te da su „Alumini“ pozajmljivali novac na osnovu odluke Vlade.

irb oc jahorina

Foto: Agencije

Najprofitabilniji fondovi kojima upravlja IRB bili su Fond za razvoj i zapošljavanje RS sa 3,8 miliona КM dobiti i Fond za restituciju RS sa 3,47 miliona KM dobiti.

Dobit Fonda stanovanja RS iznosila je 2,96 miliona KM, a Akcijskog fonda 1,98 miliona, dok je neto dobit banke iznosila 72.645 KM.

„Fond za razvoj istočnog dijela RS ostvario je neto dobit od 955.434 КM. Ukupni prihodi Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS u 2020. godini iznosili su 192.954 КM. Oni su, u skladu sa zakonom namijenjeni pokriću naknade za upravljanje i troškova nastalih u vezi sa prodajom nekretnina i naplatom potraživanja iz pasivnog podbilansa“, navedeno je u izvještaju o poslovanju IRB-a i fondova za 2020. godinu.

I IRB i fondovi su dobili pozitivno mišljenje nezavisne revizorske kuće „Grant Thornton“.

U revizorskom izvještaju je, između ostalog, navedeno da je Fond za razvoj i zapošljavanje na osnovu odluke Vlade RS iz 2019. godine, odobrio zvorničkoj „Alumini“ pozajmicu od osam miliona KM na 12 mjeseci.

Takođe, revizori su objelodanili i da je Fond za razvoj istočnog dijela u više navrata izlazio u susret Olimpijskom centru „Jahorina“. Naime, pored konverzije nedospjelih anuiteta iz prve emisije obveznica, sa OC „Jahorina“ je potpisan i sporazum za dospjela potraživanja po istoj emisiji.

„Takođe, u 2020. godini potpisan je i sporazum na dospjela potraživanja po drugoj emisiji obveznica OC ’Jahorina’, prema kome su dospjela potraživanja prolongirana za 2030. godinu“, navedeno je u izvještaju.

Investiciono – razvojna banka je u oktobru 2019. godine kupila sve obveznice OC „Jahorina“ u iznosu od sedam miliona maraka, iako joj Olimpijski centar ni ranije nije redovno plaćao obaveze po osnovu ranije kupljenih obveznica, zbog čega je morala da podnese tužbu.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: IRB produžava rokove za dugovanja OC „Jahorina“

  1. Nepotrebnih 8 miliona km

   Kako to da IRB „Alumini“ pozajmljiuje novac na osnovu odluke Vlade, kad se I Alumina I Vlada uporno hvale da je Alumina samoodrživa I da svaki dan bljuje milione. Neko laze. Ko laze??? Pa lažu svi koji kažu da Alimina ima para jer je Alumina predmet, sredstvo, subject za izvlaćenje ….
   I kako to da “nezavisne revizorske kuće „Alecsandra Džombića.” radi kontrolu I IRB i fondova I Aluimine I svih zavisnih društava Biračevih kada je Džomić bio do guše umiješan u “poslovanje” svega. Pa normalno da će dobiti pozitivno mišljenje. Super 5+.