ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

IRB krije podatke o propalim milionskim dužnicima

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, FINANSIJE

– IRB: Ne iznosimo podatke koji se tiču drugih poslovnih subjekata, izuzev kroz godišnji izvještaj o radu
– Nekoliko firmi kojima je IRB dala milionske kredite završilo u stečaju ili likvidaciji
– Đogo: U narednim godinama bi mogli da izađu na vidjelo još veći problemi

BANJALUKA – Investiciono-razvojna banka (IRB) RS krije podatke o preduzećima kojima je odobrila kredite, a koja su završila u stečaju, iako bi mogla da ostane bez miliona KM potraživanja od tih firmi.

Broj preduzeća koje je IRB kreditirala, a koja su nakon toga završila u stečaju se povećava, ali tačna cifra nije poznata s obzirom na to da u IRB-u nisu željeli da odgovore na to pitanje.

Na pitanja CAPITAL-a koliko je dužnika završilo u stečaju ili likvidaciji i koliko ukupno potražuju od tih preduzeća, u IRB-u su kratko odgovorili da ne iznose poslovne podatke.

IRB RS ne iznosi poslovne podatke koji se tiču drugih poslovnih subjekata, izuzev kroz godišnji izvještaj o radu koji usvaja Narodna skupština RS“, navodi se u odgovoru IRB-a.

Inače, posljednji izvještaj IRB-a koji je objavljen na njihovom sajtu je onaj iz 2014. godine. Izvještaj za 2015. godinu bio je na dnevnom redu sjednice NSRS u februaru ove godine, ali je na prijedlog Vlade RS povučen sa sjednice.

Đogo: Poslovanje IRB-a sa firmama veoma netransparentno

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Marko Đogo kaže za CAPITAL da je poslovanje IRB-a u dijelu koji se odnosi na pravna lica netransparentno.

On je istakao da bi još veći problemi mogli da izađu na vidjelo u narednim godinama s obzirom na to da je stanje loše i u nekim preduzećima kojima su odobravani mnogo veći iznosi nego onima koja su trenutno u stečaju.

„Posebno su problematični veliki krediti. Čak smatram da su ti krediti klasifikovani mnogo bolje, nego što realno jesu i može se lako desiti da to u godinama koje dolaze prouzrokuje velike gubitke IRB-u“, rekao je Đogo i dodao i da je IRB u povlaštenoj poziciji u odnosu na komercijalne banke, jer ima državni kapital koji došao iz privatizacije i koji može do zadnje marke „pojesti“.

Istakao je da je dobro što je Vlada ukinula direktne plasmane jer su krediti koji su išli preko komercijalnih banaka mnogo kvalitetniji.

„Tu se pokazalo da je država loš bankar i da taj posao treba prepustiti onome ko od toga živi i ko na kraju mora da snosi i rizik lošeg plasmana“, naglasio je on.

Naglasio je da bi na transparentnost u radu IRB-a uticalo to da i oni, kao i komercijalne banke, budu pod kontrolom Agencije za bankarstvo RS, te da, iako je ranije bilo pokušaja da se to uradi, do toga nije došlo.

CAPITAL je ranije objavio da su u stečaju ili likvidaciji završile firme „Drvolik“ i „Export Sjemeć“ iz Rogatice, „Leder“ i „Elvaco“ iz Bijeljine, „Energolinija“ iz Zvornika, Planinsko dobro „Nevesinje“, Gerontološki centar „Slatex“. Svi oni dobili su milionske kredite od IRB-a i to bez finansijskog posrednika.

Pored toga, IRB ima milionska potraživanja i od banaka u stečaju – „Bobar banke“ i „Banke Srpske“ po osnovu kredita koje je putem njih plasirala.

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (26)

 • UTOPIJA

  Istekla 2017 godina, a IRB-e poslednji izvjestaj o radu podnio prije tri godine. Vratili Snjezanu Vujinic u IRB da bi se nastavila pljacka drzavnih para, lobi grupe sređuju kredite po Banjaluci i uzimaju proviziju, a Vujinicevoj garantuju slobodu. UTOPIJA!

 • Pokret Srednji Prst

  IRB je predodređena za stečaj, jer posluje (daje kredite) firmama koje po pravilu idu u stečaj. To i jeste fora. Uzmi kredit, izvuci pare na privatne račune, i firmu gurni u stečaj. Pošto se i tako radi o državnim (ničijim) parama, koga briga da li će se to naplatiti, ili ne. Vidjeli smo slučaj Biračeve Energolinije iz koje je MUP odnio papire, da bi se prikrio kriminal. Jer su u kriminalu bukvalno svi u lancu. Neko je mazn'o više, a neko manje, ali je mazn'o. O čemu mi onda pričamo. Policija upetljana, tužilaštvo upetljano, sudovi upetljani, političari upetljani, babnkari upetljani. Svi upetljani, i ko će onda da to procesuira. NIKO.
  Pazite odgovora: ne dajemo podatke za poslovne subjekte, a radi se o ustanovi državnog i javnog karaktera. Čiji se izvještaji razmatraju (trebalo da razmatraju) na Skupštini. Kojoj crnoj Skupštini, kad su i oni upetljani. Reviziju ukinuše, a i ona je dijelo bila upetljana.
  Država je utonula do guše u kriminal i lopovluk i tu nema pomoći. Oni koji bi trebali pomoći su takođe upetljani.
  Neka nam je dragi Bog na pomoći.
  Jedina svijetla tačka nam je Capital i portali slični Capitalu

  • Re

   Potpisujem, odličan komentar

   • Mami

    Neka nam je Bog u pomoći!

  • RE POKRET SREDNJI PRST

   Potpisujem i ja, ali si trebao dodati da se tu ustvari radi o klasičnoj mafiji, i da taj sistem spojenih posuda funkcioniše prema klasičnim mafijaškim metodama. Ovo uopte nije pretjerivanje, jer su mi neke stvari u vezi s tim veoma dobro poznate.
   Kapi di tuti Kapi jesu naši, ali su izvan zemlje i odatle povlače konce, i uglavnom su bivši članovi tzv. DB – državne bezbjednosti-, koji su raspadom ex-Yu bili u situaciji da dođu do ogromnih svota novca koji su se već nalazili na računima u inostranstvu (a neki su i naknadno izneseni), po raznim osnovima (exportne firme, državni crni fondovi, itd.). Uže rukovodstvo DB imalo je đifre na tim računima, za koje je znao mali broj ljudi, i kad se zemlja raspala, a neki političari pomrli, jednostavno su, ni krivi ni dužni, došli do ogromnog bogatsva. To bogatsvo godinama lagano peru i unose u zemlju kroz razne projekte (imena na nivou ex YU možete i sami pretpostaviti), ali i kupuju i postavljaju političare na najvažnije funkcije. Sada ti isti političari služe njima, iako mi imamo privid da su samostalni u odlučivanju. Jedan mali broj vodećih političara je i sam dobro nagrađen, i sve se iznosi na račune u inostranstvu. kad bi bilo želje i pameti (ali nema) da se preko sudova i kroz postupke zatraži od drzgih država uvid u račune (pravno to je moguće) vidjeli bismo ko se sve i na koji način obogatio od naših političara.
   Vjerovatno bismo svi bili zaprepašteni.
   I sad tu neko tumači ulogu IRB. nema šta tu da se tumači. Ona je samo jedan mali šaraf ili mehanizam u izvlačenju para na privatne račune (sjetite se samo Litvanaca… šta bi sa tim ?) i nema šansi da preživi.

 • deki

  hapsena direktorica pa vracena na posao. tako je to kod dodika. Predsjednice hajde malo o porijeklu imovine

  • Ilija iz Zvornika

   Mora li su je vratiti da ne bi bila svjedok protiv njih, a i ovako ce biti samo kada sudjenje odmakne u daljnje faze. Snjezana nemoj dopustiti da tebe zatvora a da ostali ostanu na slobodi. Tomas je glasao za Energoliju na kreditnom odboru IRB ali njega niko ne proziva samo si ti kriva.

   • Re Iljusin

    Ilija Care, izgleda da se okrenuo curak. Pa ti su ti Dodikovi, jarane. Kuces po svojima

 • Ilija iz Zvornika

  IRB u raspadu ali zato direktorica IRB manita i blentava Vujinicka slavi Novu Godinu u Becu. Kcerkica koja je zaposlena u predstavnistvu Republike Srpske u Austriji organizovala za mamicu Becki valcer od 10 dana, a ti narode srpski i gladni skapaj u bijedi dok se ona senluci. Gori od nje su samo oni sto su joj vratili pasos da moze hodati po svijetu i trositi pokradene pare.

 • Cvrčak Cvrle

  A gdje je originalni “nepismeni” Ilija iz Zvornika? Mora da je sa svojima iz agencije sinoć slavio Novu Godinu pa mamura.

  • ?

   Iz koje agencije???

   • Cvrčak Cvrle

    Pretpostavljam da je Ilija iz Zvornika rezultat kakve agencije za marketing i PR. Piše kao nepismen, a vidi se da je vrlo načitan. I uvijek tvrdo okrenut jednoj političkoj liniji. Nepismeni ne obilaze ovakve portale. Sinoć je jedna takva agencija slavila Novu Godinu.

 • Re botovi

  E moji botovi dok vi pisete Vujinicka krade drzavne pare, ali doci ce kraj, svemu jednom dodje kraj. Najveca greska je sto ne racunaju na institut svjedoka, a bice jebenih svjedoka i saradnika SIPA. Krivicni Zakon BiH je posebno oznacio kategoriju saradnik, Vujinicka neces izbjeci zatvor.

 • Re Posmatrac sa strane

  Ovaj je neki veliki protivnik Vujinicke. Zna joj svaki pokret, pa i one privatne. Kapa dole, ali prijatelju, ako si musko (znas na sta mislim) i ako imas argumente i dokaze, javi se tuzilastvu i sudu za svjedoka. Tek tako ces i nama ovdje biti kredibilan. Lako je tudjim portalom po trnju mlatiti. Izadji iz ilegale i oplleti jarane po lopovima. Svaki svoj dokaz objavi javno (mozes i ovdje), pa lopuze nece imti mogucnosti da mesetare i zataskavaju aferu. Tu Vjinicku ocigledno neko stiti. Pretpostavljamo ko. Dok sa nezasluzene slobode prkosi i sudovima i tuzilastvu. Opleti je “posmatracu sa strane”, pa cemo ti vjerovati i, ako bude trebalo, podrzati. Ovo sto kazem tebi, odnosi se i na druge koji raspolazu informacijama. Otvorite srce i dusu, jer samo tako mozemo doskociti kriminalu, lopovluku i mafiji. Za nase dobro, i dobro nase djece i unuka.

 • Lopov krije trag

  Sta se cudite, svaki prevarant i lopov nastoji da sakrije trag. tako i ovi. Sto manje tragova (informacija) vece su mogucnosti da ti lopovluk prodje neopazeno i nekaznjeno.

 • Hazarderka

  Vujiniceva sada odobrava kredite u IRB-u po nalogu advokata koji uzima proviziju ili pinku kako ko voli kazati. Tako placa svoju slobodu. Glavne banke za realizaciju kredita iz IRB su Adiko i Nova banka, preko te dvije banke ide bez zadrzavanja, treba samo na stranici IRB pratiti sta se, kome se i preko koga odobrava, ako Vujiniceva unosi podatke.
  Izreka kaze:” ne kune mati sina sto je kockao, nego sto se cupo’ “

 • Hazarderka

  Vujiniceva sada odobrava kredite u IRB-u po nalogu advokata koji uzima proviziju ili pinku kako ko voli kazati. Tako placa svoju slobodu. Glavne banke za realizaciju kredita iz IRB su .Adiko. i .Nova. banka, preko te dvije banke ide bez zadrzavanja, treba samo na stranici IRB pratiti sta se, kome se i preko koga odobrava, ako Vujiniceva unosi podatke.
  Izreka kaze:” ne kune mati sina sto je kockao, nego sto se cupo’ “

  • Ilija iz Zvornika

   Izgleda da ce opet biti besplatno letenje helikopterom za Sarajevo o trosku drzave BiH, na kraju ce se Snjezana od silnog letenja zaljubiti u pilota:-)))))

   • Opet ti Ilija

    Kakvo zaljubljivanj zena ima preko 50 god

    • Lopov krije trag

     Priča se da prelazi u socijalističku partiju jer joj Kovač ne da više da priđe blizu SNSD-u u Šipovu, a zna da 2018 leti iz IRB-a pa hoće gospođa u poslanike, imaće imunitet, a trgovaće svojim glasom, kriminal kao izmišljen za nju.
     Đokić će morati pustiti budalu da pređe u socijalističku partiju jer ga ova ucjenjuje zbog njegovog učešća u krimi radu velikog kreditnog odbora IRB-a.

 • Shkaljic

  Da je u IRB leglo kriminala i korupcije, moze se procitati u svim novinama, pa i onim zagrizeno rezimskim. Ali da tu ima i pravog kurvaluka, to je do sada bilo nepoznato. Ja ne vjerujem u ovu pricu o Vujinickoj. Djeluje mi uzorna majka i supruga. Bice da je ovaj sto o njoj pise neki isklompleksirani i odbaceni udvarac. Ili obicni sluzbenik sto je mislio da preko noci postane direktor, pa mu to nije proslo pored Vujinicke. Kome treba baba kao sto je ona. Osim zbog para.

  • Incest

   Ma u IRB-u nema kurvanja, pa to bi u IRB-u bio incest, pa tamo je i Snježana svoga sina zaposlila i postavila ga za šefa finansija, hahahahahahahaha

   • Psp

    Kako postavila sina za sefa finansija. Nije to njena privatna firma. Ili grijesim

 • Narod

  Vujinićka kada ćeš objaviti kome iznajmljuješ nekretnine na moru koje su vlasništvu IRB-a, moli Boga da te zatvore ovi u Sarajevu prije izbora spasiće te od naroda i narodnoh gnjeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+