Capital.ba

Intervju-Milekić: ERS priznaje grešku za RITE Gacko

18.09.2007. / 9:36

Milekić:„Trebali smo akcionarima dati više informacija“

V.d. direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Branislava Milekić u intervjuu za poslovni portal Capital.ba prvi put priznaje da akcionari i tržište kapitala nisu imali dovoljno informacija o partnerstvu ČEZ-a i RITE Gacko.
Kada je u pitanju Sporazum sa AES-om koji je objavio Capital.ba, Milekić tvrdi da se radi samo o studiji izvodljivosti ulaganja u RITE Ugljevik, ali nema odgovora na pitanje, ako je Sporazum tako bezazlen, zašto ga ERS odbija objaviti i zašto on sadrži pravno obavezujuće odredbe o tajnosti.

Capital: Da li Elektroprivreda RS primjenjuje standarde korporativnog upravljanja?
Milekić:
Mi smo organizovani u 11 akcionarskih društava koji s nalaze u jednom holdingu. Mi smo ispoštovali korporativno upravljanje, u smislu organizacije upravljačke strukture, u smislu dostavljanja informacija koje su neophodne za informisanje akcionara, međutim ovo je jedan proces koji se postepeno prilagođava.

Capital: Posao sa ČEZ-om ne ostavlja takav dojam?
Milekić:
Sigurno da može biti bolje i više sa stanovišta informisanja malih akcionara.
Ova situacija u vezi Gacka i organizovanja preduzeća u kojem investitora ulaže sredstva i mi imovinu je pokazala da je došlo do male zabune i da je trebalo možda više informacija i prethodne pripreme. Jednostavno da smo trebali i mi i ljudi koji rade na tržištu kapitala učiniti dodatne napore da bi akcionari bili blagovremeno upoznati.
Samo zbog jedne neblagovremene informisanosti došlo je do pada akcija na berzi kada je u pitanju RITE Gacko. Doduše poklopilo se i sa ukupnom situacijom gdje je došlo do pada akcija na berzi u RS i okruženju. Iz ovoga smo svi izvukli pouku da učimo i blagovremeno informišemo akcionare.

Capital: Kako komentarišete tužbu investicionih fondova protiv ERS?
Milekić:
Ne bih posebno komentarisala tužbu fondova. Ja ne vidim da smo mi išta proceduralno pogriješili, niti da je tužba fondova osnovana. Evo ostavićemo sudu da odluči. Nezavisno od toga mislim da ni fondovi ni mali akcionari neće biti oštećeni. Ovo je dobra investicija, vrijeme će pokazati da je njihov ulog u RITE Gacko bio dobar.
Sama činjenica da akcije više ne padaju pokazuje da je to bila jedna neupućenosti i da situacija ne stoji tako loše.

Capital: Kada će ERS objaviti Sporazum koji je sklopila sa američkom kompanijom AES o namjeravanom razvoju RITE Ugljevik?
Milekić:
Sporazum podrazumijeva samo izradu studije izvodljivosti, još se ništa suštinski ne mijenja što se tiče organizacije niti upravljanja Termoelektranom Ugljevik. Ovde se radi o izradi studije koja treba da pokaže ekonomsku opravdanosti izgradnje II bloka RITE Ugljevik.

Capital: Ako je riječ samo o studiji izvodljivosti zašto ga onda neobjavite? Zašto on sadrži odredbe o strogoj tajnosti, za čije kršenje je nadležan međunarodni Arbitražni sud u Parizu?
Milekić:
Ta informacija, kao informacija je objavljenja i mi smo iz ERS je dostavili berzi.

Capital: Jeste informacija, ali nije Sporazum!
Milekić:
Sporazum zaista ne zadire u bilo koja prava, još uvijek. Radi se samo o studiji izvodljivosti. Mi čak nemamo izabranog potencijalnog investitora. Sporazum samo stvara potencijalne mogućnosti za dalja ulaganja.

Share Tweet Preporuči

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Intervju-Milekić: ERS priznaje grešku za RITE Gacko

  1. darko

    Bijeg stranih investitora sa berze je dokaz kakva vam je privatizacija Rite Gacko i vecine ostalih preduzeca,vi uopste ne mislite na male akcionare,tj. na vlastiti narod,zbog vasih malih interesa unisticete berzu ,a akcije uskoro nece vrijediti nista,kad premijer kaze~rastjeracu ja te spekulante sa berze~vidi se koliko zna i sta misli~sve je zalosno.

  2. goran

    Nerazumem nista vise sta se desava, i taj narod nerazumem. Ako je to stvarno daje ova vlada upropastila rite-Gacko, berzu, male dionicare i jos uvijek da podupiru tako vladu: Mislim da treba menjati narod a ne vladu. Posto je to verovatno doslo do kodiranja i cipovanja naroda i oni mogu da rade sta hoce, mogu čak da placaju 100.000eur iz proracuna koncert Bregovica dabih otvorio gospodin Gucu. Otvaranje Guce je Dodik platio 100.000 eur Velji Ilicu.

  3. Spaic

    Gospodja Milekic je unaprijed bila upoznata da ce doci do pada akcija u Gacku. To sam znao i ja jer je to cista ekonomska logika. Jedan moj prijatelj mi nije vjerovao pa je ostao bez 3000 KM. U njenim krugovima je to pricano