Capital.ba

Institucije BiH ne prestaju sa gomilanjem činovnika

05.01.2012. / 7:20

BANJALUKA, Pored toga što je u institucijama BiH zaposleno više od 21.500 radnika u prošloj godini, nastavljeno je gomilanje administracije, a samo putem Agencije za državnu službu BiH u četrdesetak institucija zaposleno je više od 180 novih službenika.

Prema podacima Agencije za državnu službu, u 2011. godini okončano je ukupno 100 konkursa od čega 46 internih i 54 javna, dok je u toku 25 konkursa. Broj oglasa za zapošljavanje koje su institucije same raspisivale vjerovatno je mnogo veći.
Najviše radnika lani je zaposlila Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH – 15.
Ministarstvo odbrane tražilo je 14 novih službenika, a Direkcija za evropske integracije primila je 11 radnika.
Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadra zaposlila je deset službenika, dok su po devet radnika zaposlili Ministarstvo finansija i trezora i Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS).
U Službi za zajedničke poslove institucija BiH zaposleno je devet novih radnika.
Agencija za statistiku BiH angažovala je osam novih radnika, a po šest službenika zaposlili su Institut za intelektualno vlasništvo i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.
Ministarstvo pravde primilo je pet službenika, a isti broj novih radnika zaposlili su i Agencija za bezbjednost hrane i Kancelarija za veterinarstvo.
Po pet novih radnika primili su Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).
Agencija za rad i zapošljavanje BiH, Ministarstvo bezbjednosti, Centralna izborna komisija, Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave, Agencija za policijsku podršku i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo zaposlili su po četiri službenika.
Ministarstvo komunikacija i transporta, Odbor državne službe za žalbe i Institut za akreditovanje zaposlili su po tri službenika, a isti broj novih radnika tražili su i Uprava za zaštitu zdravlja bilja i Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH.
Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je “Glasu Srpske” da je broj novozaposlenih radnika u institucijama BiH mnogo veći, jer se podaci Agencije za državnu službu odnose samo na završene konkurse, dok je mnogo onih koji su u toku.
– Očigledno se i na bezbroj primjera pokazalo da su institucije BiH vrlo neracionalne o pitanju zapošljavanja novih službenika. U situaciji kada ni postojeći radnici nisu dovoljno zaposleni primaju se novi ljudi koji dolaze putem raznih veza – istakla je Majkićeva.
Ona je istakla da će zapošljavanje činovnika dodatno opteretiti već predimenzionisan budžet institucija BiH.
– Institucije će morati da se suoče sa problemom da neće imati dovoljno novca za isplatu plata, jer pitanje je koliko će budžet za 2012. godinu moći da odgovori njihovim megalomanskim zahtjevima – rekla je Majkićeva.
Istakla je da zapošljavanje u institucijama nije u vezi ni sa kakvim planom i pokrivanjem poslovnih aktivnosti, već bjesomučno primanje radnika prema partijskim, rodbinskim, ili drugim vezama.
– Više od polovine trenutno zaposlenih radnika u institucijama je višak – naglasila je Majkićeva.
Ekonomisti upozoravaju da je gomilanje administracije u suprotnosti sa zahtjevima za smanjenje potrošnje u javnom sektoru od kojeg je imun samo nivo BiH. Ističu da je smanjenje troškova javnog sektora posebno neophodno u vrijeme krize i za njim su posegle gotovo sve zemlje u svijetu.
– BiH i sa postojećim brojem državnih službenika mora da se zadužuje kako bi isplatila obaveze, a šta će biti ubuduće ne smijemo ni zamisliti. Očigledno je da institucije koriste vakuum što nije formirana vlast, pa svako zapošljava nekog svog. Privreda od koje živi administracija ne može to da izdrži – istakao je član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Miloš Todorović.
U izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za prvu polovinu 2011. godine navodi se da je na kraju juna u institucijama BiH bilo zaposleno 21.529 radnika. Za njihove plate i naknade potrošeno je 258,6 miliona maraka, što je za oko osam miliona više nego u istom periodu prethodne godine.
Višak
U prvih šest mjeseci 2011. godine čak sedam institucija imalo je više radnika nego što je predviđeno. Među njima prednjači VSTS koji je imao 52 radnika čija radna mjesta nisu sistematizovana pravilnikom.
Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH imala je 21 radnika viška u odnosu na plan, Parlamentarna skupština BiH devet, a Tužilaštvo BiH 13 prekobrojnih radnika. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!