ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Injac naredila bankama da krše zakon!!!

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, FINANSIJE

   – Agencija Rješenjem naredila svim bankama da blokiraju dužnike Bobar banke i da te isplate budu prioritetnije od sudskih presuda, mjenica i poreskih obaveza

BANJALUKA, Agencija za bankarstvo Republike Srpske naredila je svim bankama u Republici Srpskoj da obustave isplate sa svih računa neurednih dužnika i njihovih garanata prema Bobar banci, te da ova blokada ima prioritet prije bilo kog drugog naloga za isplatu, ekskluzivno saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.slavica injac

Rješenje Agencije za bankarstvo izazvalo je pometnju u domaćim bankama, jer isplate dužnika Bobar banke stavljaju u prvi rang prioriteta, na primjer i prije pravosnažne sudske presude o blokadi nekog računa, čime se krše brojni zakonski propisi.

Sve banke na području Republike Srpske dužne su obustaviti isplate (blokirati račune) sa svih računa neurednih dužnika i garanata dužnika, čiji je spisak dio ovog rješenja, sve dok se dospjele obaveze dužnika prema Bobar Banci ne izmire“, piše u internom Rješenju direktorice Agencije Slavice Injac od 30. septembra ove godine, koje je u posjedu CAPITAL-a.

No, ono što je upalilo alarm i već počelo proizvoditi posljedice je član 4. Rješenja Agencije donesenog na prijedlog likvidacionog upravnika Bobar Banke Mile Maksimovića.

Ovakvu odluku Agencije za bankarstvo, svaka banka je dužna izvršiti prije svakog drugog naloga za isplatu i prije svakog drugog osnova za naplatu utvrđenog u drugim zakonima“, navodi se u Rješenju.agencija rjesenje

Direktori banaka u Srpskoj u strahu od Agencije već su počeli da primjenjuju ovo rješenje, iako su nam nezvanično priznali da Agencija nema pravo da isplatu u korist jedne banke stavi na vrh prioriteta, čak i prije naplate u korist izvršnih sudskih presuda, mjenica, alimentacije i drugo.

Agencija je istu instrukciju bankama poslala i 21. januara ove godine pod brojem 04-78/15.

U Rješenju se nigdje ne navodi pravni lijek, tako da lica koja smatraju da su njihova prava ugrožena ili povrijeđena ne mogu ostvariti pravnu zaštitu.

Prve tužbe protiv banaka

Građani koji su oštećeni, već najavljuju prve tužbe i to ne Agencije, već protiv banaka koje postupe po Rješenju.aleksandar sajic

Jedan naš klijent je prije određenog vremena prezentovao mjenicu svog duznika kod jedne domaće banke. Naplata je išla bez problema, na uobičajeni način da kad dužnik primi novac na račun u banci oni ga prebace na račun mog klijenta. Cijeli mjenični iznos još nije ni blizu naplaćen. Prije par dana klijent je obavješten iz banke da ne mogu više postupati po njegovoj mjenici zbog ovakvog Rješenja Agencije za bankarstvo RS“, kaže za portal CAPITAL Aleksadar Sajić vlasnik Advokatske firme „Sajić“ Banja Luka.

Sajić kaže da će njegov klijent bez oklijevanja tužiti banku ukoliko ostane pri odluci da postupa po spornom Rješenju.

Banka u ovakvim slučajevima čini dio sistema prinudne naplate i dužna je da postupa po Zakonu o izvršnom postupku i Zakonu o mjenici, a ne po nevjerovatnim nalozima Agencije koji su u suprotnosti kompletnom domaćem pravnom sistemu, jer se njime nameće obaveza pojedincima bez mogućnosti izjavljivanja pravnog lijeka“, kaže Sajić.

Kršenje zakona

Članom 30. Zakona o unutrašnjem platnom prometu, jasno je propisano da prvi red prioriteta imaju nalozi Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Poreske uprave RS, drugi red imaju druga izvršna sudska rješenja.

Dakle u konkretnom slučaju, primjenjujući Zakon o unutrašnjem platnom prometu Rješenje Agencije spada u drugu grupu prioriteta „nalozi na osnovu zakonskih ovlašćenja“, a ne kako je to direktorica Slavica Injac bankama naložila da izvrše „prije svakog naloga za isplatu i prije svakog drugog osnova za naplatu utvrđenog drugim zakonima“.

Zakon o unutrašnjem platnom prometu

Član 30.

(1) Ovlašćena organizacija koja vodi glavni račun poslovnog subjekta naloge za prinudnu naplatu, date na osnovu člana 22. st. 2. i 3. ovog zakona, ne vraća, nego evidentira i izvršava iz raspoloživih sredstava na računu, na način i prema sljedećem redoslijedu prioriteta:
a) izvršna rješenja na osnovu kojih se izvršavaju obaveze po osnovu javnih prihoda – prema vremenu prijema,
b) druga izvršna sudska rješenja, drugi izvršni naslovi, nalozi na osnovu zakonskih ovlašćenja prema vremenu prijema,
v) nalozi povjerilaca na osnovu dospjelih hartija od vrijednosti, mjenica ili ovlašćenja koje je dužnik dao svojoj banci i svom povjeriocu – prema vremenu prijema i
g) ostali osnovi za naplatu.

Ovo Rješenje je suprotno i Zakonu o izvršnom postupku, član 138. koji propisuju ograničenja kod izvršenja, odnosno izvršeniku se ostavljaju minimalni uslovi za život (za primanja do 1.000 KM mjesečno izvršenje se može sprovesti do jedne polovine primanja, a na dijelu potraživanja koja prelaze 1.000 KM, izvršenje se može sprovesti do iznosa dvije trećine potraživanja).

 U Agencija za bankarstvo smatraju da je njihovo Rješenje iznad zakona i da ima prednost u odnosu na zakon. Postavlja se pitanje zaštitete interesa trećih lica koja imaju pravosnažnu sudsku odluku i rješenje o izvršenju, čime se derogiraju brojne zakonske odredbe.

Injac: Građani sami da provjeravaju banke

Slavica Injac je izazvala revolt kompletne javnosti kada je u Narodnoj skupštini Republike Srpske na optužbe da nije pravovremeno reagovala u slučaju Bobar banke svu krivicu prebacila na građane.

Ona je klijente banaka savjetovala da sami provjeravaju koliko su neke banke u krizi. “Onaj ko ima više sredstava treba da ima više i ekonomskog znanja i neka prati revizorske izvještaje, sajtove banaka i neka traži informacije od samih banaka”, rekla je Injac.

CAPITAL: Siniša Vukelić

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (5)

 • Potražilac

  Zato Dodiku treba Agencija za bankarstvo na entitetskom nivou i zato je protiv svega što nije pod njegovom totalnom kontrolom. Od medija, pravosuđa, policije, javnih preduzeća, domaćih banaka, raznih udruženja…

 • Tanja

  Ima li zakona u RS,sta ona misli,,,,zbog njezinog loseg poznavanja I praćenja ja banaka sad Mi u ….ko je ona…nj treba blokirati…ona je odgovorna i kriva!!!!!!!

 • ostoja

  A ko ce to tuziti banku? Ovi sto ne vracaju dugovanja prema bobar banci? Smijurija, podigli su kredite kod bobara i kontaju da nikad ne trebaju vratiti. Svoja redovna poslovanja prebacili na druge banke. Pa ko je tu lud?

 • True

  Pricate i komentarišete a nikada niste ni vidjeli , a kamoli procitali zakon o bankama…..bas kao sto ga nije procitao ni Siniša Vukelic.

 • Sta je ovo ljudi?

  Moronsko i kretensko reklamiranje za isti takav kredit.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+