ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Injac dobijao ugovore i od “Puteva RS” u kojima je stalno zaposlen

Objavljeno u OSTALO

– Injac ispred „Puteva RS“ bio službena kontakt osoba za tender na kojem je pobijedio
– Poslovi firme “Way 2 Go”, sklopljeni sa “Aerodromima RS” i “Putevima RS” vrijedni 167.000 KM

BANJALUKA – Pored “Aerodroma RS”, koji su dodijelili ugovor firmi “Way 2 Go” u vlasništvu predsjednika Nadzornog Odbora Zorana Injca, i “Putevi RS”, gdje je Injac zaposlen, dodijelili su ugovor istoj firmi.

U Transparency international BiH ističu da je posebno zanimljivo to što je u tenderskoj dokumentaciji za ovu nabavku kao kontakt osoba u “Putevima RS” bio naveden upravo Zoran Injac.

“Javno preduzeće “Putevi RS” dodijelilo je ugovor u vrijednosti oko 80.000 KM firmi „WAY 2 GO“, koja je u vrijeme izbora najpovoljnijeg ponuđača bila u vlasništvu Zorana Injca, koji je zaposlen u “Putevima RS”. Ugovor je dodijeljen za „izradu studije i projekta implementacije sistema za automatsko mjerenje ukupne mase i osovinskog opterećenja teretnih vozila u pokretu“, te je i u ovom slučaju, kao i u slučaju “Aerodroma RS”, konzorcijum na čelu sa „WAY 2 GO“ bio jedini ponuđač”, navode u TI BiH.

“WAY 2 GO“, kako je TI BiH već ukazivao, je preduzeće osnovano 28. aprila ove godine, a do sada su ih, i to u razmaku od nekoliko dana, kao najpovoljnijeg ponuđača odabrala dva javna preduzeća – “Aerodromi RS”, gdje je Zoran Injac predsjednik NO, i “Putevi RS”, gdje je zaposlen.

Ukupna vrijednost ovih poslova je oko 167.000 KM.

“TI BiH napominje da Zakon o javnim preduzećima RS kao sukob interesa definiše upravo situacije kada interes povezanih lica u preduzeću, u koje spadaju svi zaposleni, utiče ili može uticati na interes preduzeća, te propisuje obavezu povezanim licima da daju uvid u sve transakcije ili odnose koje bi mogle dovesti do sukoba interesa. Zakon, takođe, izričito zabranjuje davanje povoljnijih uslova zaposlenima ili licima koja su sa njima povezana, kao i obavezu svima da ukoliko imaju saznanja o postojanju sukoba interesa o tome obavijeste upravu i nadzorni odbor”, navode u TI BiH.

Dodaju da su uputili zahtjev “Putevima RS” da dostave informacije o tome da li su Nadzorni odbor i uprava upoznati sa svim okolnostima u vezi sa ovom javnom nabavkom pa, ako nisu, koje će mjere poduzeti, imajući u vidu evidentni sukob interesa pri provođenju nabavke.

Portal CAPITAL danas je objavio da je, u vrijeme kada su „Aerodromi RS“ raspisali tender za izradu Strategije razvoja međunarodnog aerodroma Trebinje, predsjednik Nadzornog odbora Zoran Injac bio suvlasnik firme „Way 2 Go“, kojoj je i dodijeljen ugovor za ovaj posao težak oko 75.000 KM.

Mjesec dana nakon što je njegova firma pobijedila, a javnost počela da postavlja pitanja o sukobu interesa, Injac je svoj pedesetodstotni udio prenio na drugu osobu.

U originalnom dokumentu, koji je u posjedu naše redakcije, a koji je 18. septembra izdao banjalučki Okružni privredni sud, stoji da je predsjednik NO „Aerodroma RS“ vlasnik 50 odsto firme, što je značajno prekoračilo zakonskih 20 odsto koliko je dozvoljeno za učešće na tenderima. Drugi dio firme u vlasništvu je Slavka Davidovića.

“Aerodromi RS” su ugovor firmi “Way 2 Go” dodijelili 24. avgusta, a 18. septembra Injac je u sudskom registru podnio zahtjev za prenos vlasništva na treću osobu i njegovo ime obrisano je iz vlasništva nad firmom.

CAPITAL : Žana Gauk

 

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (7)

 • Zox

  Pozeljece putevi turaka, al turaka biti nece.

 • Gami

  Kakva je ovo lopovcina i fukara

 • Tetkino dijete

  Cim je Injac mora odmah nesto ukrasti, izgleda da je naucio od tetke Slavice

 • budući ministar

  U toku je izgradnja nekakvih objekata na aerodromu Banjaluka. U igri je 7 miliona. Treba li to što prave, ili samo podmazuju veš mašinu?

 • muratMURAT

  pa ljudi,sto injca dirate on je nas kadar -nema niti i jedan projekat uradjen niti zna uopste sta je inzenjerstvo a vlast ga postavila da bude predsjednik inzenjerske komore republike srpske.FUJ>

 • Genex

  Zorane Injac, sram te bilo. Podnesi ostavku, na sve funkcije naravno.

 • Petar Pan

  Zoran Injac – tipičan primjer kako se preko formalno obrazovanog mladog čojeka, a u suštini niskog znanja i inteliegencije – peru pare, uništavaju državna preduzeća i pripremaju za lopovsku privatizaciju od njegovih instruktora “iz sjeneke”…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+