Capital.ba

Inicijativa za oslobađanje plavog dizela od akciza i putarina

29.09.2015. / 16:53

savjet ministaraSARAJEVO, Savjet ministara BiH utvrdio je danas Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje zakona o dopunama Zakona o akcizama u BiH, koje se odnose na oslobađanje od plaćanja akciza i putarina na dizel gorivo /plavi dizel/ za korištenje u poljoprivrednoj primarnoj proizvodnji.

Iz Savjeta ministara BiH je saopšteno da će Inicijativa biti upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH da u što kraćem roku, u skladu sa svojim nadležnostima, da mišljenje.

Na ovaj način Savjet ministara BiH dao je podršku stvaranju povoljnijih uslova privređivanja za primarne poljoprivredne proizvođače u BiH, koji su već duži vremenski period izloženi nepovoljnim klimatskim uslovima /poplave, suša, požari…/, a koji su rezultirali enormnim gubicima.

Predloženo oslobađanje od plaćanja akcize /0,30 KM po litru/ i putarine /0,15 KM po litru za puteve i 0,10 KM po litru za izgradnju autoputeva/ predstavljalo bi privrednim subjektima u ovom trenutku i velik podsticaj za buduće poslovanje.

Istovremeno im se stvaraju povoljniji uslovi u pogledu konkurentnosti u odnosu na privredne subjekte iz okruženja, koji su u svojim zemljama oslobođeni plaćanja akciza i putarina na plavi dizel.

Predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama predstavljaju jednu od mjera koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Oslobađanje od plaćanja akcize i putarina na dizel gorivo uživala bi samo registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o odobravanju Projekta nabavke objekta za smještaj institucija BiH u Mostaru, s ciljem sistemskog rješavanja problema smještaja institucija BiH, a na osnovu zaključaka Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH, te preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Projekat je vrijedan pet miliona KM, a sredstva su već planirana u budžetu institucija BiH za 2015. godinu, i nema novih finansijskih izdvajanja, a biće vođena kao Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period od 2015. do 2017. godine.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijeće posebnu odluku, kojom će precizno biti utvrđena cijena, lokacija i površina objekta koji je predmet nabavke.

Kupovinom objekta dugoročno se rješava pitanje smještaja za institucije BiH sa sjedištem u Mostaru i ostvaruju nove budžetske uštede, što je jedan od prioriteta aktuelnog Savjeta ministara BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!