Capital.ba

Indijac kupuje „Krajina osiguranje“

26.10.2015. / 13:04

   – Aggarwal namjerava uložiti sedam miliona KM u Krajina osiguranje
   – Bezuspješno pokušao kupiti Fabriku duvana Mostar i Hercegovačku banku
   – U FBiH odbili sve njegove ponude kao nekredibilne

BANJALUKA, Za kupovinu jedinog državnog osiguravajućeg društva „Krajina osiguranje“ Banjaluka zainteresovan je Indijac Naveen Aggarwal vlasnik i direktor firme S&A Capital Investments (SACI) registrovane u Beogradu, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Aggarwal je već imao nekoliko sastanaka u Banjaluci u vezi sa investiranjem u „Krajina osiguranje“ u kojem bi preuzeo većinskog vlasništvu kroz kupovinu nove emisije akcija.

Aggarwal traži način da preuzme većinski paket ulaganjem oko sedam miliona KM, ali želi da izbjegne zakonsku obavezu preuzimanja, što namjerava uraditi kupovinom akcija preko različitih pravnih lica.

Ko je Aggarwal?

Iako malo poznat javnost Srpske Aggarwal je više od 11 godina prisutan na ovim prostorima, i za njegovo ime se, kako saznajemo, vežu vrlo kontradiktorne informacije.USHA Industries Naveen Aggarwal

SACI je prema podacima Privrednog registra Srbije registrovan 12. jula 2010. godine sa novčanim kapitalom od 116 hiljada evra i bave se trgovinom akcija na Beogradskoj berzi.

No, Aggarwal se pojavljuje kao direktor još najmanje dvije firme.

Aggarwal direktor USHA Industries

U septembru prošle godine Rudarsko topioničarski basen “Bor” i kompanija “USHA Industries” potpisale su memorandum o razumevanju, u kojem su predstavnici indijske kompanije izrazili spremnost da ulažu u proizvodnju bakar-slufata (plavog kamena), koji bi se dobijao luženjem basenskih tehnogenih sirovina. Potpisivanjem protokola o poslovno-tehničkoj saradnji, USHA se saglasila da investira i u preradu plemenitih metala u majdanpčekoj “Zlatari”, ali i u plasman srebrnog i zlatnog nakita na tržište Azije.

Ove investicije otvoriće vrata RTB “Bor” i omogućiti mu da pod okriljem naše kompanije prodaje svoje proizvode na velikom indijskom tržištu“, rekao je tada direktor “USHA Industries” Naveen Aggarwal.

Aggarwal želio kupiti FDM za 1.000 KM!?
vlasnici SACI

Stvarni vlasnici S&A Capital se kriju iza Raiffeisen Kastodi

Aggarwal se pojavljuje u BiH prije tri godina, ovaj put kao direktor američke firme Virtual Channel LTD, sa namjerom da kupi Fabriku duvana Mostar. Međutim, to mu nije pošlo za rukom. Komisija Agencije za privatizaciju u FBiH objavila je da je okončala pregovore sa Aggarwal nakon njegovog izjašnjenja da nije spreman korigovati ponudu i prihvatiti zadržavanje radnika na period od tri godine, te izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi Federacije BiH, a što je minimum prihvatljivosti ponude.

Za kupovinu 67% državnog kapitala Fabrike duvana Mostar, Aggarwal ponudio je 1.ooo KM u gotovini za kapital, a u FDM bi investirali 250.000 KM, ali nisu mogli garantovati zapošljavanje radnika, saopšteno je 2012. godine iz Agencije za privatizaciju FBiH.

U pismu namjera za kupovinu FDM koje te 2012. godine poslao Aggarwal navodi da mu je 2005. godine Visoki predstavnik Pedi Ešdaun i prinudni upravnik Hercegovačke banke Tobi Robinson ponudila da kupo ovu banku, ali je on odbio tu investiciju.

Mediji u Federaciji su Aggarwala povezali sa Lijanovićim koji su mu trebali pomoći da kupi Fabriku duvana Mostar, te se u istom tekstu spominju Srećko Kestner i Nebojša Antonić.

Aggarwal je 2005. godine konkurisao i za kupovinu Energopetrola Sarajevo. Međutim SACI je tada bio registrovan u Londonu i zbog lošeg boniteta isključen je iz svake privatizacije za koju je iskazao interes u BiH, pisao je list „Slobodna Bosna“.

Komisije za hartije od vrijednosti FBiH je 2005. godine odbila zahtjev S&C Capital za preuzimanje 10-odstotnog udjela u Društvu za upravljanje investicionim fondom „Herbos invest“ Mostar, što se tada vrlo rijetko dešavalo.

Komisija je odbacila njegov zahtjev jer se obratio sa oskudnom i po sebi kompromitujućom dokumentacijom. Umjesto standardnog finansijskog izvještaja i revizije poslovanja, S&C Capital je dostavio nekoliko stranica neuvjerljivog teksta na osnovu kojeg se nije moglo utvrditi ni vlasnik kapitala, ni bonitet kompanije, niti njene poslovne reference.

Posredno se mogu izvući zaključak da je njihov 70 odsto vlasnik neka fantomski investicioni fond iz Amerike, dok se za ostalih 30 odsto nije moglo čak ni nagađati.

Imena vlasnika su potpuno izostavljena, što je Komisiju za hartije od vrijednosti FBIH navelo na sumnju da se iz njih krije nekada domaća ortačka grupa, formalno registrovana u Londonu. Naravno, bilo je riječ o sumnji, a ne čvrstim dokazima jer je raspoloživa dokumentacija bila krajnje oskudna i nesolidna, što je posve neuobičajeno za investicione fondove, pisala je SB.

Krajini prijeti oduzimanje licence

vlasnici Krajina osiguranjaTehničke rezerve Krajina osiguranja su na kraju prošle godine iznosile 8,3 miliona KM. U revizorskom izvještaju navodi se da je društvo obezbijedilo 4.094.911 KM ili tek 49,28% sredstava za pokriće tehničkih rezervi, odnosno da im za pokriće nedostaje čak 4,2 miliona KM.

Ukupni troškovi sprovođenja osiguranja iznosili su prošle godine 6,9 miliona KM ili 70,81% bruto fakturisane premije. „Troškovi sprovođenja osiguranja su veći za 3.980.002 KM ili 136,31% od dozvoljenog režijskog dodatka“, ocijenio je revizor.

Kratkoročne obaveze Krajina osiguranja su veće od tekuće imovine. „To znači da se dugoročno imobilisana sredstva fnansiraju kratkoročnim izvorima sredstava. Iako je likvidnost Društva u posmatranom periodu zadovoljavajuća, takvo stanje, na dugi rok, može prouzrokovati nelikvidnost Društva“, zaključila je revizija.

 

CAPITAL: Siniša Vukelić

indijac krajina SB3

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Indijac kupuje „Krajina osiguranje“

  1. Foreign Investor

   As always, capital.ba wants to ensure that Bosnia remains a poor country, and nobody invests or creates job in Bosnia
   .

  2. Banjalučanin

   Dear “Foreign Investor”, we do not want here investors like those mentioned in this article. Google does not know anything about mentioned relationship between Mr. Naveen Aggarwal and USHA Industries. USHA Industries is in ethnic apparel business! His former company Virtual Channel LTD is located on P.O. Box address in USA! Virtual company on virtual address. Virtual investment for unknown local owner.
   Za one koji ne kontaju engleski, u tekstu spomenuti gospodin iz Indije je bio direktor američke firme koja je htjela kupiti Fabriku duvana Mostar., a koja je za zvaničnu adresu imala prijavljeno samo poštansko sanduče u Čikagu. Mogao si im poslati pismo, ali ih nisi mogao posjetiti. Iza ovakvih firmi i “investitora” stoje lokalni ljudi sa parama otetim od naroda.

  3. Foreign Investor

   Are you total out of your mind, Mr. Local rich guy who wants to just brain wash local bosinan people to stop forieng investment.

   You are stating total BS facts. Virtual Channel owns and located in $14M building (which it owns) in Oakbrook IL. Usha Industries is 70 year old one of the most respected Indian company.

   You do NOT want any foreign investor. All you want is nexus of local oligarhs and politicians to rip off people.

  4. Foreign Investor

   do not say the word “we”.

   Say “I” for my personal interest, do not want any foreign investment in my already poor country.

   Bosnia gets one of the lowest foreign investment due to cheaters like you !!!

  5. Foreign Investor

   Jeste li iznositi van pameti, gospodin lokalne bogataš koji želi da samo mozak oprati lokalne bosinan ljude da prestanu forieng investicija.

   Vi navodeći ukupno BS činjenice. Virtualnih kanala posjeduje i nalazi se u $ 14M zgradi (koji je vlasnik) u Oakbrook IL. Usha Industries je 70 godina stara jedan od najuglednijih indijske kompanije.

   Vi ne želite bilo stranog investitora. Sve što želim je Nexus lokalnih oligarhs i političari otkinuti ljudi.

   ne reci “mi”.

   Reci “I” za moj lični interes, ne želim nikakvu stranih investicija u mojoj već siromašnoj zemlji.

   Bosna dobiva jednu od najnižih stranih investicija zbog varalice poput tebe !!!