ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Iako je glavni državni tužilac Bosne i Hercegovine: Gordana Tadić na službenim putovanjima koristi pasoš Hrvatske

Objavljeno u OSTALO

SARAJEVO, Građani BiH plaćaju da Gordana Tadić i njeni saradnici na službenim putovanjima koriste hrvatski pasoš. Da je istraživala slučaj SOA, glavni tužilac BiH bi prekršila Kazneni zakon Republike Hrvatske. Predmet SOA dodijelila u rad državljaninu Hrvatske – Olegu Čavki.

Na službenim putovanjima, koja se finansiraju iz budžeta Bosne i Hercegovine, glavni državna tužilac Bosne i Hercegovine koristi pasoš Republike Hrvatske.

“Obavještavamo vas da će glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić, broj RH putovnice 01319974 izdata 11.01.2016. godine, službeno putovati u Neum”, navedeno je u dopisu koji je krajem maja ove godine Tužilaštvo BiH poslalo Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Tadićeva je pasoš Republike Hrvatske koristila u junu, prilikom prelaska graničnih prelaza Doljani i Klek. Osim toga, prema dokumentu koji je u posjedu Žurnala, i vozač glavnog državnog tužioca Tomislav Štrbac na službenim putovanjima koja plaćaju poreski obveznici BiH koristi hrvatsk pasoš.

 Da Gordana Tadić radi u interesu susjedne države, a ne u interesu BiH najbolje se moglo vidjeti u martu ove godine kada je Žurnal objavio priču o nezakonitom djelovanju hrvatske obavještajne službe SOA. Tada je, naime, Tužilaštvo BiH hitno formiralo predmet, da bi nakon manje od deset dana saopštilo da nema osnovane sumnje da su neki od prozvanih zvaničnika BiH i Hrvatske umiješani u nezakonito vrbovanje bh državljana za potrebe djelovanje hrvatske obavještajne službe.

“Tužilaštvo BiH je donijelo Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Mate Đakovića, novinara RTRS-a, i Ivana Bandića, konzula Republike Hrvatske u BiH”, saopštilo je Tužilaštvo BiH u aprilu ove godine.

Sve osobe protiv kojih Tužilaštvo BiH nije željelo voditi istragu su državljani Republike Hrvatske koji posjeduju pasoše te države, a dvojica su koristila i automobile sa diplomatskim tablicama Republike Hrvatske. Jednog od njih, konzula Ivana Bandića, Tužilaštvo čak nije ni saslušalo prije nego je donijelo Naredbu o neprovođenju istrage. Istovremeno, istraga je otvorena protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je, prema iskazu Gordane Tadić, insistirajući na istrazi protiv hrvatske SOA-e, narušio ugled BiH?!

“To su hrvatska Obavještajno-sigurnosna agencija SOA i Obavještajno sigurnosna agencija BiH OSA morale riješiti između sebe i to ni u kom slučaju nije smjelo izaći u javnost, jer je to dovelo do uznemiravanja građana”, kazala je tada Gordana Tadić, koja je predmet SOA- dodijelila još jednom hrvatskom državljaninu – Olegu Čavki.

Tako su upad hrvatske obavještajne agencije u BiH trebali istraživati državljani Republike Hrvatske.

“Tko neovlašteno prikuplja tajne podatke, s ciljem da ih učini dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji, stranoj osobi  ili osobi koja za njih radi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, piše u članu 348, stav 2 Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Gordana Tadić, formalno, nema pristup tajnim podacima Republike Hrvatske. Ukoliko bi, dakle, kao državljanka te zemlje, za potrebe bh. pravosuđa, počela prikupljati saznanja u vezi sa djelovanjem SOA-e, u Hrvatskoj bi počinila krivično djelo – špijunaža. Stoga je njen službeni stav i bio da su obavještajne službe ovaj slučaj trebale riješiti međusobno, a ne da uključuju Tužilaštvo BiH. Jer, ipak, bh. građani nju plaćaju da na službeni put ide kao državljanka Hrvatske.

(zurnal.info)

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+