Capital.ba

I Uprava za igre na sreću namješta posao „Nestro petrolu“

01.12.2021. / 16:51

BANJALUKA – Republička uprava za igre na sreću Republike Srpske raspisala je tender za nabavku goriva u kojem pogoduje ruskom „Nestro petrolu“ tako što, kao jednu od lokacija na kojima ponuđač treba posjedovati benzinske stanice, navode Čajniče gdje samo „Nestro“ ima pumpu

nestro

FOTO: Nezavisne novine

Uprava za igre na sreću u tenderu navodi da će sklopiti ugovor sa jednim ponuđačem, a koji mora dokazati da posjeduje ili zakupljuje pumpe na 12 lokacija, i to u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Palama, Prijedoru, Gradišci, Brodu, Trebinju, Biljeljini, Zvorniku, Bileći, Foči i Čajniču.

„Ukoliko ponuđač ne dokaže da posjeduje benzinske stanice u navedenim opštinama i gradovima takva ponuda će se smatrati tehnički neprihvatljivom“, naglašeno je u tenderskoj dokumentaciji. 

Ožegović: Postupak nabavke nije teško namjestiti

Saradnik za pravne poslove u organizaciji Transparency international Damjan Ožegović u izjavi za CAPITAL ističe da je Zakonom o javnim nabavkama BiH ugovornim organima dozvoljeno da sami određuju kvalifikacione uslove prema svojim potrebama. 

„Tako široka mreža benzinskih pumpi i isticanje manjih mjesta, kao što je Čajniče, gdje se sigurno neće koristiti kapaciteti, vidimo da je to pogodovanje jednom ponuđaču, kako je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH (KRŽ) već više puta i odlučila. Međutim, takvo pogodovanje se može preduprijediti samo ako neki drugi ponuđači budu spremni da ulažu žalbu i da se žale Kancelariji“, istakao je Ožegović.

Na pitanje novinara portala CAPITAL zbog čega je Uprava za igre na sreću kao jednu od lokacija uopšte stavila Čajniče, kada smo svjedoci na primjeru više institucija u RS da su tenderi i nakon više poništavanja i izbacivanja Čajniča dodijeljivani „Nestro petrolu“, Ožegović ističe da ugovorni organi prilikom namještanja tendera, prvi put, uvijek idu linijom manjeg otpora. 

„Ugovorni organi ukoliko imaju namjeru da nekom pogoduju, oni prvi put idu linijom manjeg otpora, kako je najjednostavnije da se pogoduje, a drugi, treći, peti put, kada Kancelarija poništi tender, oni će naći neki novi način na koji se može pogodovati. Postupak javne nabavke nije tako teško namjestiti i oni u suštini idu na to da iscrpe druge ponuđače sve do onog momenta dok oni ne odluče da više neće ulagati žalbe“, upozorio je Ožegović.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao, Republička uprava za igre na sreću nije jedina koja putem Čajniča pokušava namjestiti tender „Nestro petrolu“. To su ranije uradili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Inspektorat RS, kao i Narodna skupština RS. Služba predsjednika RS pronašla je malo drugačiji recept, pa su ruskoj kompaniji pogodovali putem Srebrenice, gdje takođe samo „Nestro“ ima pumpu, a KRŽ BiH je sve pomenute nabavke poništila. 

Koliko je situacija ozbiljna govori i to da su pojedine od institucija, i nakon žalbi, iako su izmijenile tendere i izbacile sporne lokacije, ugovor na kraju ipak dodijelile „Nestro petrolu“. 

CAPITAL je takođe uputio pitanje Republičkoj upravi za igre na sreću zbog čega im je neophodno da ponuđač ima pumpu baš u Čajniču, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor. 

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!