Capital.ba

Hrvatska odobrila novi rok za pregovore oko RiTE „Gacko“

26.12.2017. / 12:22

– Hrvatska strana još nije pokrenula najavljeni arbitražni spor težak 100 miliona KM
– Mandić: BiH još nema nijednog člana pregovaračkog tima
– Procjenjuje se da bi hrvatska strana mogla odustati od arbitraže, ukoliko „Elektrogospodarstvo Slovenije“ izgubi spor protiv RiTE „Ugljevik“

GACKO – Hrvatska elektroprivreda dala je Bosni i Hercegovini novi rok do 1. februara naredne godine da započne pregovore i eventualno izbjegne pokretanje međunarodnog arbitražnog spora od 100 miliona KM na osnovu prijeratnih ulaganja u Rudnik i Termoelektranu „Gacko“. Ipak, vlastima u BiH se ne žuri, pa tako Savjet ministara još nije formirao pregovarački tim, saznaje portal CAPITAL.

Pravobranilac BiH Mlađan Mandić potvrdio je da je u toku delegiranje članova za ovaj tim, što je obaveza Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, na čiji će prijedlog ministarski savjet i odabrati pregovarače.

„HEP je dao novi rok do 1. februara. BiH je ranije tražila da taj rok bude do 1. marta. Tim BiH trebalo bi da čine predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Pravobranilaštva BiH, predstavnici Republike Srpske, odnosno nadležni iz ministarstava finansija i pravde RS. Još nemamo nijednog člana“, kazao je Mandić za CAPITAL.

Sve je izvjesnije, međutim, da hrvatska strana ne pokreće arbitražu jer zapravo čeka odluku Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u vezi sa gotovo istovjetnom tužbom Elektrogospodarstva Slovenije protiv RiTE „Ugljevik“ teškom 1,36 milijardi KM. Ukoliko bi Slovenija izgubila spor, Hrvatska bi odustala.

Hrvati dali tri roka za pregovore

Prvi tromjesečni rok u kojem je trebalo da bude postignut dogovor oko potraživanja HEP-a od RiTE “Gacko” istekao je 23. avgusta. Pravobranilaštvo BiH, na prijedlog RiTE, od Hrvata je zatražilo produženje do 1. decembra.

Savjet ministara 26. septembra donio je odluku o formiranju tima za pregovaranje, ali sve je zasad samo mrtvo slovo na papiru.

Iako su postojale nezvanične informacije da je Hrvatska spremna da spusti svoj zahtjev na 50 miliona evra ili da joj se određeno vrijeme isporučuje struja, Mandić tvrdi da je riječ o špekulacijama.

Hrvatska potražuje, RS zaprijetila

U Pravobranilaštvu su ranije istakli da Hrvatska nema ni najmanju pravnu šansu da dobije ovaj spor. Riječ je, navode, o potpuno istoj situaciji kao kada je Slovenija tužila Rudnik i Termoelektranu „Ugljevik“, jer su i Slovenci ulagali na potpuno isti način.

„U „Gacko“ je ulagano osamdesetih godina, kada se gradila Termoelektrana. Prije rata je postojao Fond za nerazvijene i Kosovo, Crna Gora i BiH su spadali u tu kategoriju. Sad su se odjednom i u Hrvatskoj sjetili da traže 100 miliona“, kazali su u Pravobranilaštvu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je ranije da je HEP o ovom pitanju obavijestio Vladu RS.

“Oni potražuju određena finansijska sredstva od onoga što su investirali u sektor energetike od prije početka rata u BiH. Sredstva koja oni potražuju otprilike su u vrijednosti pet teravata električne energije”, rekao je Đokić i podvukao da RS može isto da uradi po pitanju Hidroelektrane Dubrovnik.

Hidroelektrana Dubrovnik napravljena je kao dio sistema tri hidroelektrane, uz HE Trebinje 1 i HE Trebinje na Trebišnjici u BiH. HE Dubrovnik se danas nalazi na području Hrvatske, ali akumulacioni potencijali su u jezeru Bileća i dio infrastrukture nalazi se na teritoriji Republike Srpske.

Slovenci i Hrvati tuže BiH po istom osnovu

„Elektrogospodarstvo Slovenije“ pokrenulo je arbitražni spor pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu protiv RiTE „Ugljevik“ polovinom 2014. godine tražeći naknadu od 645,3 miliona evra po osnovu prijeratnih ulaganja u RiTE.

Osim ovog EGS je pokrenulo protiv RiTE „Ugljevik“ i arbitražni spor koji se vodi u ad hoc arbitražnom postupku u Beogradu, ali su u tom postupku zatražili zastoj, dok se ne odluči po prethodno pokrenutom u Vašingtonu.

S druge strane, HEP godinama traži način da mu se isplate prijeratna ulaganja procijenjena na 400 miliona nekadašnjih njemačkih maraka. Pozivao se na samoupravni sporazum o zajedničkoj izgradnji iz 1986. godine, prema kojem je imao trećinu vlasništva u RiTE „Gacko“.

U zahtjevu za mirno poravnanje koji je uputio institucijama BiH u maju ove godine, HEP traži poravnanje za uložena sredstva, odnosno nadoknadu od oko 100 miliona evra, na osnovu neisporučene električne energije.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!