Capital.ba

Hrvatska elektroprivreda ignorisala zahtjev BiH o RiTE „Gacko“

01.12.2017. / 13:59

– Danas posljednji dan za pregovore, BiH bez tima, Hrvatska elektroprivreda nije produžila rok
– Iako se svi nadaju novim razgovorima, HEP bi ipak mogao da pokrene 100 miliona KM težak arbitražni spor
– Mandić: Na čekanju smo

BANJALUKA/SARAJEVO – Iako je Bosna i Hercegovina zatražila novi rok za pregovore između Rudnika i Termoelektrane „Gacko“ i Hrvatske elektroprivrede (HEP), kako bi pokušala da izbjegne pokretanje 100 miliona KM teškog arbitražnog postupka, odgovor hrvatske strane još nije stigao. Posljednji rok za eventualni dogovor istekao je danas, saznaje portal CAPITAL.

Informaciju je za našu redakciju potvrdio i pravobranilac BiH Mlađan Mandić navodeći da BiH još čeka odluku HEP-a. Iako se svi nadaju novom roku, HEP bi vrlo lako mogao da prevagne i pokrene jedan od najskupljih arbitražnih sporova koji bi već u početku, zbog troškova postupka, BiH mogao da ojadi za desetine hiljada KM.

„Na čekanju smo. Hrvatska elektroprivreda nije odgovorila“, naveo je Mandić za CAPITAL.

Savjet ministara BiH tokom protekla tri mjeseca propustio je priliku da formira tim koji bi pregovorima pokušao da odvrati HEP od ove, po BiH, preskupe namjere. Tim je trebalo da čine predstavnici Pravobranilaštva BiH, RiTE „Gacko“ i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iako je ovo Ministarstvo predložilo imena koja bi činila tim, to nije bilo u fokusu ministara na nivou BiH pa su uporno izbjegavali da na dnevni red uvrste ovo pitanje.

Međutim, i iz Ministarstva danas lopticu prebacuju u dvorište Pravobranilaštva BiH.

„Ministarstvo učestvuje u ovom postupku i za ovo pitanje nadležna institucija je Pravobranilaštvo BiH. I dalje stoji odluka Savjeta ministara da se formira pregovarački tim. Nemamo nikakve informacije iz HEP-a“, kazali su danas za CAPITAL u kabinetu resornog ministra Mirka Šarovića.

Govoreći o eventualnom arbitražnom postupku, Šarović je polovinom novembra naveo da bi „ovaj tim učestvovao i u drugim sličnim sporovima, jer je u BiH sve više arbitraža„.

“Pregovaračkom timu namjera nije da arbitrira ili donosi bilo kakve odluke nego da pospješuje dogovor strana u konkretnom slučaju elektroprivrede jedne zemlje sa RiTE ‘Gacko'”, rekao je tada Šarović.

Pola godine BiH nije uradila ništa

Inače, prvi tromjesečni rok u kojem je trebalo da bude postignut dogovor oko potraživanja HEP-a od RiTE “Gacko” istekao je 23. avgusta. Kako se u tom periodu BiH nije pomjerila dalje od početne tačke, Pravobranilaštvo BiH, na prijedlog RiTE, od Hrvata je zatražilo produženje roka. Hrvatska strana je pristala i kao krajnji rok navela upravo današnji 1. decembar.

Iako su postojale nezvanične informacije da je Hrvatska spremna da spusti svoj zahtjev na 50 miliona evra ili da joj se određeno vrijeme isporučuje struja, Mandić je ranije za CAPITAL kazao da je riječ o špekulacijama.

U Pravobranilaštvu vjeruju da Hrvatska nema ni najmanju pravnu šansu da dobije ovaj spor. Riječ je, navode, o potpuno istoj situaciji kao kada je Slovenija tužila Rudnik i Termoelektranu „Ugljevik“, jer su i Slovenci ulagali na potpuno isti način.

HEP godinama traži način da mu se isplate prijeratna ulaganja procijenjena na 400 miliona nekadašnjih njemačkih maraka. Pozivao se na samoupravni sporazum o zajedničkoj izgradnji iz 1986. godine, prema kojem je imao trećinu vlasništva u RiTE „Gacko“.

U zahtjevu za mirno poravnanje koji je uputio institucijama BiH u maju ove godine, HEP traži poravnanje za uložena sredstva, odnosno nadoknadu od oko 100 miliona evra, na osnovu neisporučene električne energije. Ukoliko se poravnanju ne pristupi dobrovoljno, najavili su međunarodnu arbitražu.

Šarović: Slovenija protiv BiH – složen postupak

Isti recept, sa istim advokatima, primjenjuje i slovenačko „Elektrogospodarstvo“ koje je pokrenulo arbitražni postupak protiv RiTE „Ugljevik“ potražujući 750 miliona evra odštete. Ministar Šarović ovaj postupak ocijenio je kao složen i vrlo neizvjestan.

“To je zaista vrlo složeno pitanje, a ishod vrlo neizvjestan. Ako mene pitate šta je trebalo raditi – pravosuđe Republike Srpske je u nekom ranijem periodu trebalo da preuzme predmet i da ga riješi. Ono ga je prije nekoliko godina odbilo kao nenadležno i sada smo došli do trenutka kada je druga strana pokrenula postupak arbitraže u Vašingtonu”, zaključio je Šarović.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!