Capital.ba

Hifa u Zenici otvorila najsavremenije terminale goriva na Balkanu

12.10.2018. / 7:45

ZENICA, Uz prisustvo zvanica, mnogobrojnih gostiju i poslovnih prijatelja, te predstavnika vlasti i medija, huče je u Zenici upriličeno svečano otvorenje Hifa Oil terminala za tečna goriva, najsavremenijeg te vrste na Balkanu. 
Novi Hifa Oil terminal svečano su otvorili predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr Denis Zvizdić i Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil kompanije, u prisustvu premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, vlasnika i generalnog direktora Hifa Oil Izudina Ahmetlića, izvršnog direktora Venana Hadžiselimovića, te mnogobrojnih zvanica i gostiju.

Takođe, u okviru istog događaja upriličeno je i potpisivanje ugovora Hifa Oil i renomiranog turskog proizvođača prikolica Nursan Trailer o ekskluzivnom zastupništvu za Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo.

U svom obraćanju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zvizdić istakao je važnost ovog projekta za energetsku stabilnost Bosne i Hercegovine.

“Ovo je još jedan dokaz da su kompanije u BiH kapacitirane u stručnom i organizacionom smislu, da realiziraju najzahtjevnije projekte, da vrše istinski i stvarni prenos znanja i iskustava i da etabliraju i realiziraju projekte koji znače nove tehnologije po kojima je ova kompanija i regionalno i međunarodno prepoznatljiva”, kazao je Zvizdić.

Vlasnik i generalni direktor Izudin Ahmetlić istakao je kako je kompanija ove godine otvorila tri benzinske pumpe pod brandom Hifa Oil – Euro Oil, četvrtu će za 20-ak dana u Podgorici, a do kraja godine će otvoriti i petu. Hifa Oil terminal, kazao je vlasnik Ahmetlić, predstavlja krunu dosadašnjeg razvoja te kompanije.

“Kruna svega je upravo ovaj terminal, koji smo smatrali strateškim potezom. Jednim dijelom zbog njegove geografske pozicije, a drugim dijelom zbog gabarita i kapaciteta koji ima. Znali smo da je to za nas megaprojekt, koji prevazilazi naše potrebe, ali i mali da zadovolji potrebe BiH”, kazao je Ahmetlić.

“Govoriti o terminalu u ovom trenutku kada je zaustavljena isporuka nafte iz Ploča, jer je brod udario u privez, u trenutku kada rafinerija u Bosanskom Brodu ima određene poteškoće, onda moramo da osjećamo određenu sigurnost razmišljajući o ovakvim projektima. Ovim projektom smo pokušali da pomognemo u stvaranju energetske stabilnosti i sigurnosti, jer ovakav energetski infrastrukturni projekat ulijeva povjerenje”.

Ahmetlić je istakao i značaj prijevoza željeznicom: “Vezani i oslonjeni smo na Željeznice, a one daju svoj doprinos u transportima naftnih derivata. Smatramo da zajedno možemo napraviti novu energetsku kičmu Bosne i Hercegovine”.

Nakon svečanog djela ceremonije upriličen je obilazak terminala koji će već danas i zvanično opslužiti svoje prve korisnike.

Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil daje svoj doprinos u učešću obaveznih zaliha u našoj zemlji, a koje su uvjet EU kada su u pitanju propisane količine obaveznih rezervi nafte koje naša zemlja treba zadovoljiti.

Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara goriva što je cca. 12.840 m3. Sami Terminali zauzimaju površinu 22.000 m2, od čega je pod opremom 6.500 m2. Logistički posmatrano, punjenje teminala vršit će se isključivo vozovima, što podrazumijeva doprinos razvoju željezničkog saobraćaja u BiH, tj. otvaranje poslova i saradnju sa Željeznicama FBiH i Željeznicama RS.

Radi se o najsavremenijim tehnologijama, ali i nemjerljivom značaju za tržište i cijelu državu. Ovaj terminal koji se nalazi u srcu Bosne bit će izuzetno dobar balans koji neće dozvoljavati ekstremna dizanja cijena na našem tržištu. Terminal je potpuno automatizovan.

Hifa Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20% udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je ili je značajno zastupljena u distribuciji crnih derivata na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, i u drugim zemljama regiona. Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!