Capital.ba

HIFA nastavlja rušiti namještene tendere institucija Srpske za gorivo

31.08.2021. / 13:51

-Kabinet predsjednice Cvijanović pronašao novi recept za pogodovanje ruskom “Nestro petrolu”

-Preko Srebrenice se Rusima namještao državni novac 

BANJALUKA –Tešanjska firma „Hifa Petrol“ oborila je nabavku goriva za vozni park Predsjednika Republike Srspke, Željku Cvijanović jer je utvrđeno da se u ovoj nabavci pogodovalo ruskom „Nestro Petrolu“.

Hifa Petrol

FOTO: Agencije

Kako je utvrdila Kancelarija za žalbe BiH, Cvijanovićeva je pronašla novi recept za pogodovanje ruskoj firmi, pa je tako umjesto u Čajniču gdje su institucije ranije zahtijevale da ponuđač ima benzinsku stanicu, predsjednica zatražila pumpu u Srebrenici gdje ponovo samo „Nestro Petrol“ ima poslovnicu. 

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i Inspektorat RS, pokušali su da tendere za nabavku goriva namjeste „Nestru“ tako što su tražili da ponuđač benzinske pumpe ima na lokacijama na kojima stanice ima ruska kompanija, a na nekima od njih poput Čajniča su i jedini. 

Sve ove nabavke su, nakon žalbi, oborene, pa je Služba predsjednika RS vjerovatno uvidjevši da takvi tenderi ne prolaze, Čajniče zamijenila Srebrenicom, ali im ni takva nabavka nije prošla. 

Kompanija „Hifa Petrol“ se žalila na ovako sastavljenu tendersku dokumentaciju, te su istakli da Služba predsjednika, zahtijevajući Srebrenicu kao jednu od lokacija pogoduje „Nestro Petrolu“. 

Navode tešanjske firme potvrdila je i Kancelarija za žalbe naglašavajući da ugovorni organ nije obezbjedio pravičnu i fer konkurenciju, te da tender nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. 

U Izjašnjenju na žalbene navode Služba predsjednika ističe da predsjednik, potpredsjednici i članovi Kabineta obavljaju poslove iz svoje nadležnosti kao što su dodjela priznanja, odlikovanja, polaganje vijenaca, na teritoriji cijele RS, što se odnosi i na Srebrenicu. 

„Srebrenica spada u izrazito nerazvijenu opštinu i zahtijeva veću posvećenost republičkih organa“, pravdali su se u službenom izjašnjenju.

„Hifa“ se žalila i na uslove iz tenderske dokumentacije u kojima je navedeno šta sve ugovor mora da sadrži da bi ponuđač dokazao da će imati na raspolaganju resurse i kapacitete drugih subjekata, tvrdeći da ovakvi zahtjevi izlaze iz zakonskih i podzakonskih okvira. 

Kancelarija za žalbe BiH je utvrdila da je i ovaj žalbeni navod osnovan, te da su zahtjevi Službe predsjednika suprotni Zakonu o javnim nabavkama. 

Zbog svega navedenog, Kancelarija je odlučila da poništi kompletan postupak javne nabavke goriva za Službu predsjednika RS vrijedne skoro 200.000 KM. 

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!