Capital.ba

Hidroelektrane na Trebišnjici: Monitoring za izvlačenje novca?

01.03.2017. / 13:08

TREBINJE, U periodu od septembra 2013. do septembra 2016. godine, Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) realizovale su šest ugovora za usluge Monitoringa hidroloških podataka na slivu rijeke Trebišnjice.

Svaki od tih ugovora bio je u vrijednosti od približno 200.000 maraka i svaki je dodijeljen firmi “Gradnja” d.o.o. Gacko.

Oko angažmana “Gradnje” ne bi trebalo biti spora da su u pitanju usluge manjih građevinskih radova po kojima je, kako saznajemo, ova gatačka firma poznata. Međutim, razlog za sumnju u regularnost ovoga posla jeste naziv i cijena usluge za koju je angažovana, pa smo imali namjeru da to razjasnimo u razgovoru sa direktorom HET-a Gordanom Mišeljićem, ali on nije želio da odgovori na naše pozive.

Takođe, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama (Službeni glasnik Republike Srpske br. 20/01), Mišeljiću smo elektronskim putem podnijeli Zahtjev za dostavu tenderske dokumentacije jednog od šest pomenutih tendera. Međutim, u skladu sa dobrom praksom (ne)saradnje sa našim medijem, odgovor nismo dobili.

Kada javni službenik u ulozi direktora jednog od najvećih privrednih subjekata u Republici Srpskoj odbija da odgovara javnosti, novinarima ne preostaje ništa drugo nego da potraže odgovore struke kako bi razjasnili svoje nedoumice.

Kao referentne ustanove za pojašnjenje usluga Monitoringa hidroloških podataka na slivu rijeke Trebišnjice prepoznali smo Republički hidrometeorološki zavod RS (RHMZ RS) i Agenciju za vodno područje Jadransko more Federacije BiH (AVP Jadransko more).

Za rukovodioce HET-a i RiTE-a Gacko ne postoji Zakon o slobodi pristupa informacijama

Ne tako davno, svjedočili smo izjavi direktora HET-a Gordana Mišeljića da zakon postoji da bi se kršio i evidentno je da on od toga ne odstupa, a u kršenju Zakona o slobodi pristupa informacijama ne zaostaju ni njegove kolege iz RiTE-a Gacko. Postojeći mehanizmi za sankcionisanje ovakvih prekršaja su nedovoljni, jer su novinarima i građanima potrebne blagovremene informacije, pa smatramo da je nužno pokrenuti priču o njihovim radikalnim izmjenama.

Iz stručnih i sadržajnih odgovora koje smo dobili od pomenutih ustanova na pitanje šta je to Monitoring hidroloških podataka na slivu rijeke Trebišnjice, može se zaključiti da je riječ o kompleksnim poslovima mjerenja meteoroloških, odnosno hidroloških parametara.

Tako AVP Jadransko more ovu vrstu posla definiše kao “osmatranje i analizu vodostaja i proticaja, kao i temperature vode na pojedinim lokacijama u vodotocima’’, a dostavljen nam je i Hidrološki godišnjak za 2012. godinu koji se odnosi na vodotokove u FBiH, a koji su pripremili Federalni hidrometeorološki zavod, AVP Sava i AVP Jadransko more. Iz navedenog godišnjaka i laici mogu zaključiti da je za Monitoring hidroloških podataka na slivu bilo koje rijeke potreban veoma stručan i iskusan kadar iz oblasti meteorologije i hidrologije.

RHMZ RS u svom odgovoru za pomenuti posao navodi da je to “sveobuhvatan vid mjerenja i praćenja relevantnih parametara u svrhu upoznavanja režima padavina i vodnih tokova sliva kako bi se što relevantnije upravljalo sistemom”.

“Baza podataka koja se time prikuplja postaje velika vrijednost institucije koja upravlja tim sistemom, a njena iskoristivost je mnogostruka. U krajnjem slučaju u situacijama poplava može odigrati važnu ulogu ublažavanja posljedica”, naveli su za naš magazin iz RHMZ RS.

Ostatak sadržaja ovog teksta možete pogledati na ovom linku portala Mojahercegovina.com

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Hidroelektrane na Trebišnjici: Monitoring za izvlačenje novca?

 1. Miodrag

  politika se mjenja, menadzere cekaju zatvori. HETR ostaje, struja je buducnost, a u planu je rast akcija i isplata dividendi.

  • Radnik

   Ahaaaa, ti se nakupovao skupih akcija pa hoces da prodas, ma sve je to smece, nema vise glupih ljudi da kupuju, haha, pa kupuj ti.

 2. TARIK

  ZBOG NOVE BANKE I NEGATIVNOG REVIZORSKOG IZVJEŠTAJA

 3. Misljenovic

  Akoliko je HE Trebisnjica potpisao ugovora sa Prointerom? i naravno koja je vrijednost istih.

 4. tomi

  Ne moze ni za Novu bandu.

 5. front

  Ovi poslovi su suština aktivnosti jedne hidroelektrane, drugi dio je proizvodnja struje. Aferim nabavkama i kriminalu.

 6. Vukota

  Sa Prointer HET potpisao nekoliko ugovora u poslednjh pola godine cija je vrijednost nekoliko stotina hiljada maraka.