Capital.ba

“HE Buk Bijela” se gradi bez elaborata i studije

24.07.2018. / 12:49

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske priprema javni poziv za izbor firme koja će graditi „Hidroelektranu Buk Bijela“ iako ne postoji elaborat o očekivanim troškovima, prihodima ili načinu realizacije projekta, kao ni studije opravdanosti te investicije. Pored toga, trenutno je prihvaćeno da ta hidroelektrana bude manje instalisane snage od 93,52 MW, kako je prvobitno planirano.

Vanredna sjednica Skupštine akcionara „HE na Drini“ Višegrad održana je nedavno, a razmatran je Prijedlog Odluke o osnivanju koncesionog privrednog društva „HE Buk Bijela“ Foča.

Ukupni osnivački kapital „HE Buk Bijela“, društva za proizvodnju i prodaju električne energije, je milion KM, od kojih 800.000 KM ulažu „HE na Drini“ i 200.000 KM Matično preduzeće „Elektroprivreda RS“.

Ovlašteni predstavnik akcionara „Kristal investa“ Banjaluka Goran Klincov pitao je da li je za investicioni projekat „Buk Bijela“ sačinjen određeni elaborat o očekivanim troškovima, prihodima i slično, ili na koji način će se realizovati investicije ka toj hidroelektrani?

Direktor „HE na Drini“ Nedeljko Perišić odgovorio mu je da će koncesiono privredno društvo „HE Buk Bijela“, nakon osnivanja, imati svoje odgovornosti i obaveze u skladu sa zakonodavstvom Republike Srpske.

„Ali za sada nisu poznate finansijske konstrukcije istog. Ono što je evidentno jeste da će od stručnog kadra „HE na Drini“ i Matičnog preduzeća biti imenovan menadžment novoosnovanog preduzeća, koji će odlučivati o sličnim pitanjima“, rekao je Perišić, vidljivo je iz zapisnik sa sjednice.

Klincov je dalje pitao da li je izrađena projekcija troškova izgradnje „HE Buk Bijela“, te da li su raniji planovi mjenjani?

Perišić je odgovorio da procijenjena snaga „HE Buk Bijela“ iznosi 93,52 MW, ali da, „generalno, sve naredne aktivnosti trebaju biti preduzete nakon osnivanja novog koncesionog društva“.

Predsjedavajući skupštine akcionara Tomislav Popović je dodao da „postoje različite varijante, ali tek kada se usvoji konačno idejno rješenje, isto će se primjenjivati“.

„Trenutno je prihvaćena manja instalisana snaga od 93,52 MW, koja je prije izvodljiva, nego varijanta sa većom procijenjenom snagom hidroelektrane“, kazao je Popović.

Klincov je zatražio da na idućim sjednicama Skupštine akcionara akcionari budu upoznati sa trenutnim aktivnostima i informacijama o predmetnom projektu.

Da ništa nije jasno definisano oko ove investicije vidljivo je i iz pismene saglasnosti akcionara „Euroinvestment fonda“ Banjaluka koji je dao saglasnost za osnivanje „HE Buk Bijela“, navodeći da to rade „iz razloga što se nadaju da će studije pokazati opravdanost investicije i da će ovo privredno društvo u budućnosti poslovati sa dobitkom, a samim tim vršiti podjelu dividende“.

Drugi akcionari su takođe glasali za osnivanje novog preduzeća, te je nakon diskusije, Skupština akcionara jednoglasno usvojila Prijedlog Odluke o osnivanju koncesionog privrednog društva „HE Buk Bijela“.

Podsjećamo, CAPITAL je pisao da je procedura osnivanja „HE Buk Bijela“ započeta s godinu dana zakašnjenja, te da nadležni i dalje ne odgovaraju kada će početi gradnja hidroelektrane koja je planirana još prije četiri decenije.

„U prethodnom periodu su vođeni razgovori sa kompanijom China National Aero-Technology International Engineering Corporation, ali i drugim zainteresovanim kompanijama koje su iskazale interes za izgradnju „HE Buk Bijela“. Takođe, vode se pregovori i u cilju obezbjeđenja potrebnih finansijskih sredstava za ovaj projekat“, naveli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Ističu da je u pripremi dokumentacija za raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova po sistemu „ključ u ruke“.

„Nakon izvršenog izbora izvođača ubrzano će krenuti sve aktivnosti na izradi nedostajuće dokumentacije i daljih konkretnih aktivnosti na realizaciji izgradnje hidroelektrane. Koncesiono preduzeće HE „Buk Bijela“ će dalje preuzeti sve aktivnosti vođenja i realizacije ovog projekta“, istakli su u Ministarstvu.

Ranije je pominjano da bi izgradnja „HE Buk Bijela“ trebalo da košta oko 400 miliona KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: “HE Buk Bijela” se gradi bez elaborata i studije

  1. Pokret Srednji Prst (PSP)

   Projekat Buk Bijela ; niti je rentabilan (zbog ogromne cijene realizacije), niti je tehnicki izvoljiv (zbog klizista koje zahvata ogroman prostor uz desnu, ali i lijevu obalu Drine). Na tom potezu istrazivanja se rade od pedesetih godina, a za izgradnju su bili zainteresovani investitori iz Rusije, Njemacke, Amerike, Izraela, Kine… svi oni su odustajali, cim su malo zagrebali po povrsini i vidjeli o cemu se tu radi. Sad ce ovi nasi skorojevici na naprave nesto sto nisu mogli da naprave najvece svjetske kompanije, a nisu u stanju da okrece ni ono sto im je ostavio Tito. Pazite, sve TE, i HE u RS imaju ogromne dugove, iako su davno amortizovane i otplacene. Kad bi se u njima domacinski gazdovalo, od njih bi mogla da zivi cijela RS i da se ne zaduzuje. Ovi novi Kinezi cim su saznali o cemu se radi, krenuli glavu. Sve ovo oko osnivanja novog prduzeca je cirkuska predstava i sluzice za predizborni suplju marketing. Vidite da celni ljudi nisu dali direktan odgovor ni na jedno postavljeno pitanje. Iz toga se vidi koliko je stvar ozbiljna i koliko su oni sami strucni.