Capital.ba

Gubitak komunalnog preduzeća “Polet” oko milion maraka

14.02.2013. / 20:18

srebrenicaSREBRENICA, Komunalno preduzeće “Polet” iz Srebrenice sa 26 zaposlenih zabilježilo je ukupni gubitak od oko milion maraka od osnivanja 1996. godine, od čega se oko 148.000 KM odnosi na ostvareni gubitak u prošloj godini.

Šef računovodstva ove firme Milenka Tanasijević rekla je da obaveze ovog preduzeća prema radnicima iznose oko 520.000 KM za period do 2008. godine kada je potpisan ugovor sa Poreskom upravom Republike Srpske o reprogramiranju tih dugovanja, koja se odnose na neisplaćene poreze, dopinose i zarade.

Tanasijevićeva je navela da ova firma i nakon reprogramiranja dugovanja ponovo kasni sa isplatama zarada radnicima i duguje im četiri plate i sredstva za topli obrok za 13 mjeseci.

“`Polet` ima velike probleme sa naplatom vode i usluga za odvoz smeća i ukupna potraživanja veća su od 350.000 KM. Od toga je oko 160.000 KM sumnjivo za naplatu, jer su podnesene tužbe i riječ je o neizmirivanju reprogramiranih dugovanja, a mnogi dužnici više nisu živi ili su firme koje su dugovale propale i više ne postoje”, navela je Tanasijevićeva.

Ona ističe da imaju oko 190.000 KM realno naplativih potraživanja.
Građani za vodu i komunalne usluge duguju ukupno 173.000 KM, a pravna lica i preduzetnici oko 177.000 KM.

Prema podacima službe računovodstva ove firme, najveći dužnik je opština Srebrenica koja kao osnivač preduzeća duguje oko 34.000 KM.
Prema visini duga od oko 25.000 KM, drugi je Dom zdravlja sa kojim je “Polet” danas potpisao ugovor o reprogramiranju duga na 11 mjeseci.

Direktor ove ustanove Ljiljana Ivančić rekla je da je tražila duži rok za otplatu, ali da “Polet” nije prihvatio jer Dom zdravlja za oko dvije godine nije uplatio ni marku za vodu i odvoz smeća.

Ivančićeva nije sigurna da li će Dom zdravlja moći da izmiruje dug prema ugovoru o reprogramiranju.

Novi vršilac dužnosti direktora “Poleta” Hakija Meholjić rekao je da je ovoj ustanovi prošle jeseni bila isključena voda, ali je na intervenciju načelnika opštine Ćamila Durakovića nastavljeno vodosnabdijevanje iako dug nije izmiren. “Ako se ne bude pridržavao uslova iz ugovora o reprogramiranju Dom zdravlja će ostati bez vode”, poručio je Meholjić.

On kaže da Dom zdravlja treba da ima vodu, ali je mora i plaćati, jer i komunalci treba da dobiju platu, kao i zaposleni u zdravstvu gdje neće da pruže medicinsku zaštitu radniku “Poleta” ako mu nije ovjerena knjižica, a zbog njihovih dugovanja komunalci ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice i koriste zdravstvenu zaštitu.

U “Poletu” ističu da opominju neplatiše i nude reprogramiranje dugovanja, ali da su svjesni da pojedinim direktorima uskoro ističu mandati i potpisuju ugovore o reprogramiranju dugova, znajući da ih neće ispoštovati.

Ipak, rukovodstvo ove firme odlučno je da počne sa isključivanjem dužnika sa vodovodne mreže ukoliko ne budu izmirivali obaveze prema ugovorima o njihovom reprogramiranju.

Osim opštine i Doma zdravlja, najveća dugovanja “Poletu” imaju Fabrika duvana Sarajevo koja gradi hotel u Srebrenici i za tri godine stvorila je dug od 15.200 KM, zatim Banja “Guber” duguje oko 7.500 KM, fabrika “11. mart” dužna je 6.880 KM, “Cimos” iz Potočara duguje oko 6.500 KM, dok je zahvaljujući kompenzaciji za ogrevno drvo Šumsko gazdinstvo “Drina” dug prema “Poletu” svelo na 1.500 KM. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!