Capital.ba

Gubici bh. privrede dvije milijarde maraka

17.12.2012. / 7:40

SARAJEVO, Bh. preduzeća, prema preliminarnim podacima za ovu godinu, imala su oko dvije milijarde KM gubitka koji se pokriva na teret kapitala, dok je 28.000 firmi blokirano, što će vjerovatno rezultirati stečajima, gašenjem i gubitkom radnih mjesta, istakli su ekonomisti pozivajući se na izvještaje o poslovanju preduzeća.

Upozorili su da će ovaj trend biti nastavljen u idućoj godini jer budžeti za 2013. godinu planiraju deficite koji će se pokrivati iz kreditnih zaduženja i ne planiraju sredstva za razvoj.

Procijenili su da će, uz 2013. godinu, i 2014. biti teška, ne samo zbog globalne krize, nego ogromnih dugovanja, koje će BiH morati izmiriti, i preusmjeravanja sredstava za potrošnju i administraciju.

Duljko Hasić, ekonomski analitičar u Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH, naglasio je da je privreda u teškom stanju jer se vlasti u BiH nisu dovoljno bavile osiguranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta, izostale su strukturalne i ekonomske reforme, dok je evropski put ostavljen po strani.
Upozorio je da je sve više stečaja i zatvaranja firmi, te da je na hiljade ljudi ove godine dobilo otkaz i da je tendencija da će biti otkaza i u idućoj godini.

“Samo ove godine blokirano je 58.000 računa firmi i 28.000 privrednih subjekata. Rapidno se povećava nezaposlenost, što govori o teškoj situaciji preduzeća. Nisu obezbijeđena sredstva za deblokadu i obrt jer su bili nepovoljni uslovi. Bankarski sektor je potpuno smanjio aktivnosti u vezi s kreditima prema privrednim subjektima. Imali smo situaciju i da su odobreni krediti bili nepovoljni s aspekta kamate, otplatnog roka i osiguranja kolaterala. Takođe, industrijska proizvodnja je u padu. Iz mjeseca u mjesec trgovinski deficit je rapidno rastao”, istakao je Hasić.
Podsjetio je da privreda ima milijarde maraka neizmirenih obaveza za poreze i doprinose, navodeći da posebno zabrinjava što ove obaveze imaju i državne firme.

“Primjer su komunalna preduzeća u Kantonu Sarajevo. To su desetine miliona KM obaveza firmi poput ‘Toplana’ i GRAS-a”, istakao je Hasić, te dodao da vlasti finansiraju gubitaše kupujući tako socijalni mir, što će se vratiti kao bumerang.

Naglasio je da će i naredne dvije godine biti izuzetno teške s obzirom na to da su, između ostalog, nerealno planirani prihodi u budžetu.
“Planirano je povećanje prihoda po osnovu PDV-a, a to se neće ostvariti jer nema proizvodnje. Zbog nerealne politike opet ćemo imati jaz između prihoda i rashoda, a minimalna sredstva za razvoj. Bez stvaranja vrijednosti, proizvodnje i ekonomske politike koja će u funkciju staviti ljudske i materijalne potencijale nema perspektive”, rekao je Hasić.

Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, istakao je da je poražavajuće da oko 700.000 građana živi ispod granice siromaštva, što znači da imaju manje od 240 KM mjesečno, i to u evropskoj zemlji bogatoj resursima. Naglasio je da je potrebno zaustaviti privatizaciju, te resurse koje imamo staviti u transparentan zakonski okvir i da se njima upravlja u najboljim interesima države, a onda uraditi reviziju urađene privatizacije. Dodao je da BiH nakon toga ne bi trebala pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i drugih kreditora. Nezavisne  novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!