Capital.ba

Atlantic Grupa otporna na krizu

28.10.2020. / 9:00

ZAGREB – Poslovanje Atlantic Grupe pokazalo je tokom devet mjeseci 2020. godine visok nivo stabilnosti, uprkos ekonomskim poremećajima uzrokovanim pandemijom COVID 19.

Atlantic grupa
Kompanija je ostvarila 518,3 milliona evra prihoda od prodaje, što na istoj osnovi predstavlja pad od 3,1% u odnosu na 2019, ali kada se u obzir uzmu u međuvremenu dezinvestirani dijelovi poslovanja prihod je ostao na nivou prvih devet mjeseci lani.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 78,1 milliona evra i niža je za 7,7%, dok je bez jednokratnih stavki rasla 2,4%. Neto dobit iznosi 41,2 milliona EUR i bez jednokratnih stavki raste 5,6% u odnosu na prvih devet mjeseci 2019, dok nominalno bilježi pad od 12,7%.

Atlantic Grupa se pokazala otpornom na krizu, ponajprije zahvaljujući kvalitetnoj strategiji, raznolikom portfoliju proizvoda i izuzetnom angažmanu cijelog sistema, te smo u prvih devet mjeseci ostvarili odlične poslovne rezultate. Iako je neizvjesnost oko daljeg razvoja i posljedica pandemije izrazito velika, vjerujem da će nam snaga naših brendova, sposobnost i predanost naših zaposlenika, stabilna finansijska pozicija, te rekordno niska zaduženost omogućiti da nastavimo u tom smjeru. Naši prioriteti ostaju isti – održavanje pozitivnog zdravstvenog biltena naših zaposlenika, osiguranje nesmetanog nastavka proizvodnje i kontinuirano snabdijevanje naših kupaca i potrošača, te društvena odgovornost u najširem smislu” , komentarisao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Najveći rast prihoda od prodaje u prvih devet mjeseci ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 14,5%, apotekarski lanac Farmacia s rastom od 3,7% i Donat Mg s rastom od 3,2%. Kafa se sa 106,9 milliona evra prihoda od prodaje, što čini 20,6% udjela u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u prvih devet mjeseci ostvarila je blagi pad od 1,9%, primarno uslovljeno značajnim padom potrošnje u kanalu ugostiteljstva.

Među tržištima najznačajniji rast ostvarila su ključna zapadnoevropska tržišta, uključujući Austriju kao najveće među njima, a rast su ostvarila i tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova. U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 64,1%, a brendovi principala u distribuciji 27%. Apotekarski lanac Farmacia čini 8,9% ukupnog prihoda.

Valja istaknuti kako su od marta na ovamo, osim direktnog uticaja pandemije na prihode, rezultati kompanije opterećeni sa 5,1 million EUR jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije tijelima i institucijama koje koordiniraju aktivnosti suzbijanja zaraze u čitavoj regiji (3,7 milliona evra), kao na i druge operativne troškove vezane uz sprječavanje širenja pandemije.

Iako je kompanija osigurala potrebnu likvidnost, dovoljne zalihe i neupitno je da poslovanje nije ugroženo, izvjesno je da se u narednih nekoliko kvartala ne može očekivati ponavljanje rezultatskih rekorda koje je Atlantic bilježio zadnjih nekoliko kvartala prošle, ali i prvo tromjesečje ove godine.      Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!