Capital.ba

Grožđe dobrog kvaliteta, cijena oko pola evra za kilogram

10.09.2015. / 7:00

grozdjeJAGODINA, Na području Jagodina berba grožđa je počela ranije što je uobičajno, a nadležni, kako je juče rečeno, uz dobar kvalitet očekuju prosječne prinose od osam do 10 tona po hektaru, kao i cijenu od oko pola evra za kilogram.

Stručnik u Poljoprivrednoj šlužbi u Jagodini Dejan Jocić kaže da je berba grožđa počela nešto ranije nego što se očekivalo zbog visokih temperatura u julu i avgustu.

“Grožđe je zdravo i kvalietno, sa visokom količinom šećera, zahvaljujući sunčanim danima, u julu i avgustu, nije bilo padavina i imaćemo kvalitetna i vrhunska vina”, rekao je on.

Jocić je dodao da se očekuje prinos od osam do 10 tona po hektaru, zavisno od sorte i primjenjenih agrotehničkih mjera.

Što se tiče otkupa, on je podsjetio i da je posljednjih godina izgrađeno i nekoliko savremenih vinarija, prije svega u Jagodini, od kojih su neke u samim vinogradima.

Jočić je rekao da je velika potražnja za grožđem od strane privatnih vinarija, dodavši da je “plasman siguran jer je potražnja velika za grožđem”.

Prema njegovim riječima, i cijena je dobra i kreće se “od 40 do 50 evrocenti za kilogram u zavisnosti od sorte”.

Berba grožđa je takođe u punom jeku i na plantažama “Jagodinske vinarije 1892” koja raspolaže sa 62 hektara vinograda.

Grožđe je zdravo, izuzetnog kvaliteta i sa velikim procentom šećera, a izjavio je Tanjugu upravnik Ivan Kovačević, koji se vinogradarstvom bavi 40 godina.

“Počeli smo berbu 2. septembra, obrali smo sorte game, bojadiser i burgundac, a posljednjih 15 do 20 godina nije zabilježen ovako veliki procenat šećera u grožđu”, rekao je Kovačević.

Nastavljamo sa berbom frankovke, merloa, kabarne sovinjona i očekujemo prinos oko 300 tona, odnosno u prosjeku oko pet tona po hektaru.

Prema njegovim riječima, zadovoljni su tim prinosom “s obzirom da je vinograd proređen negdje i 50 odsto i više”.

Kovačević kaže da su u berbi angažovani sezonski radnici tako da berači rade osam sati i dnevno zarađuju od 1.200 do 1.500 dinara.

Firma “Jagodinska vinarija 1892” je ove vinograde preuzela prije četiri godine od Jagodinskih podruma koji su radili u sastavu “Navipa”.

Novi vlasnici Ljubiša Milosavljević i Dušan Stojanović firmi su dali ime po osnivanju (1892. godine) Jagodinskih podruma.

“Vinogradi su bili zapušteni, u katastrofalnom stanju, a uložili smo velika sredstva da ih uredimo”, rekao je Tanjugu Stojanović.

Prema njegovim riječima, dva cilja koja smo imali – obnova vinograda i izgradnja vinarije – smo i ostvarili.

Nova vinarija izgrađena je u samom vinogradu, kapaciteta je 400.000 litara vina, sa najmodernijom opremom firme “Bućer” iz Francuske, istako je Stojanović.

U Pomoravskom orugu, koga čine Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, pod vinovom lozom je oko 3.500 hektara vinograda, od čega su najveće površine na području Rekovca i Jagodine. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!