Capital.ba

Greške koje najčešće prave direktori kompanija

04.08.2019. / 7:30

PODGORICA, Izvršni direktori kompanija su, po pravilu, veoma uspješni, ali su takođe i – ljudi. A biti čovjek znači griješiti.Neke greške koje direktor može da napravi gore su i efekti takvih grešaka mogu biti drastični. Pogrešni postupci čelnika mogu poremetiti realizaciju ​​strategije razvoja kompanije, napraviti direktnu štetu, rasuti resurse ili nepotrebno stvoriti nove probleme ili lošu volju.

Evo četiri najveće greške koje može napraviti direktor kompanije:

1. Okljevaju da daju otkaz neefikasnom radniku

Grupa za savjetovanje o liderstvu Heidrick & Struggles anketirala je 60 izvršnih direktora šta bi učinili drugačije ako bi mogli početi posao ispočetka. Najčešće je izraženo žaljenje što se nisu “otarasili” nekoga iz svog okruženja ko nije radio dobro. Dobar izvršni tim u kompaniji presudan je za uspjeh bilo kog predsjednika uprave, a samim tim i uspjeha firme. Tako postaje obaveza zadržati člana tima koji nije dovoljno spreman.

Pa ipak, neki direktori odlažu da urade ono što i sami znaju da je ispravno. Koliko god to bilo teško. Njihova suzdržanost može proizići iz krivice jer su tu osobu imenovali na poziciju ili imaju dugu istoriju zajedničkog rada. Ili se brinu da bi to otpuštanje moglo izazvati zabrinutost kod investitora i zaposlenih. Ali jednako često dolazi do izražaja njihov spasilački kompleks.

“Direktori sebe uvjeravaju: Mogu spasiti ovu osobu. Ako samo imam dovoljno vremena za rad s njima, mogu ih promjeniti, da rade bolje”, kaže direktor Mark Nadler.

2. Gubljenje kontakta sa zaposlenima iz prvog nivoa biznisa

Ako se izvršni direktori izoluju od srednjeg menadžmenta i kupaca koji imaju direktan kontakt sa zaposlenima, neće imati realnu sliku potrebnu za donošenje kritičnih odluka.

“Oni su prvi koji su razumjeli šta se događa na tržištu a šta bi vam moglo predstavljati pretnju”, rekao je Nadler, ilustrujući koliko je “prvi red” biznisa bitan za izvršnog direktora.

Uz to, kako kompanije postaju decentralizovanije, inovacije se često događaju na terenu, smatra Stiv Mors, stariji član upravnog odbora i savjetnik izvršnog direktora u Russell Reynolds Associates.

Mors preporučuje izvršnim direktorima da provode dovoljno vremena na terenu u prvih 18 mjeseci na poziciji.

Nadalje, prema njegovom mišljenju, izvršni direktor i svi menadžeri tima moraju aktivno njegovati otvorenu kulturu koja će ideje i kritike zaposlenih pažljivo saslušati. I oni bi trebalo da imaju sistem – uključujući ankete – po kojem bi redovno prikupljali i dalje komunicirali te informacije.

 1. Ne drže se strateškog pravca kompanije

Direktori uprava mogu kreirati planove, ciljeve i finansijske ciljeve. Ali oni će propasti ako nisu pošteno ocijenili šta njihove kompanije rade u njihovoj srži, gdje bi firma trebalo da ide i kako do tamo doći.

Na primjer, kada se mjenjaju navike i ukusi potrošača, čini se da proizvodi kompanije postaju manje relevantne. Upravo je to momenat za direktora da preduzme radikalne mjere – ako nema resurse u svojoj firmi da se prilagodi novim zahtjevima tržišta – on će razmotriti kupovinu kompanije koja će u tome pomoći.

“Direktori mogu u brzini reći DA na previše inicijativa i odobriti preveliki budžet i ‘razvodniti’ osnovni biznis kompanije”, rekao je Ron Karuči, suosnivač Navalenta, koji sarađuje s izvršnim direktorima koji sprovode transformacije u firmama.
Umjesto toga, Karuči savjetuje: “Odmaknite se i pitajte ko su vaši vjerni kupci, klijenti i koje sve njihove potrebe još možete ispuniti. Ko ste vi? Budite to”.

4. Biti nesvjestan svojih patoloških emocija

Svako donosi poneki emocionalni prtljag na posao, pa i izvršni direktori. Spektar je širok: nervoza, bes, prevelik ego, paranoja, osećaj da ste neshvaćeni…

Ali glavni rukovodici koji ne shvate ulogu ovih faktora, mogu napraviti veliku štetu.

“Kao izvršni direktor možete nauditi mnogim ljudima. Vaše patologije gotovo će uvijek igrati ulogu u lošoj odluci”, upozorava Karuči.

“Ako ste kao srednji menadžer bili namćor, donjećete veliko opterećenje za firmu kada postanete izvršni direktor”, dodaje.

A ako je izvršni direktor bolesno narcisoidan – ili jednostavno uveren da on uvek zna najbolje – rizikuje otuđenje od svog izvršnog tima, ključnih ljudi za realizaciju poslovnih planova.

Dakle, bilo da direktor uzima sve zasluge za rezultate time ili jednostavno ne poštuje njihove savjete i mišljenje, to utiče na cijeli tim i njegove rezultate. I ostali u upravi imaju želju da pomognu u oblikovanju budućnosti kompanije.

“Oni su tamo zbog svoje stručnosti. Ako nisu uključeni, neće se osjećati vrijednim”, rekao je Valer. Investitor.me

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!