Capital.ba

„Grant Thornton“ izbacio „BDO“ iz revizije „Elektroprivrede BiH“

21.02.2020. / 12:43

SARAJEVO – Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH poništila je odluku “Elektroprivrede BiH” o izboru konzorcija “BDO BH” Sarajevo i “BDO Croatia” Zagreb za reviziju trogodišnjih finansijskih izvještaja zbog niza nepravilnosti i propusta.  Na osnovu rješenja KRŽ, „Elektroprivreda BiH“ je diskvalifikovala prvoizabranog i donijela odluku da reviziju vrši revizorska kuća „Grant Thornton“ iz Banjaluke, saznaje portal CAPITAL.

grant thornton

Elektroprivreda BiH je u decembru prošle godine kroz proces javnih nabavki tražila revizorsku kuću koja će izvršiti reviziju finansijskih izvještaja njenih zavisnih preduzeća za period od 2019.-2021. godine i za to platiti 311.000 KM.

Žalbu je podnijela banjalučka revizorska kuća “Grant Thornton” bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića, nezadovoljna izborom konzorcija “BDO BH” Sarajevo i “BDO Croatia” Zagreb, a kojem se, kako se navodi u žalbi povlađivalo, čime je narušen princip fer konkurencije.

U svom rješenju KRŽ navodi kako ponuđač nije pravilno popunio nacrte ugovora po pitanju ponuđene cijene te da je propust napravljen i kod unosa podataka o izvršitelju ugovora, a koji nisu bili tačni.

Takođe uvažena je i primjedba da pobjednik tendera nije ispunio zahtjeve po pitanju kvalifikovanog stručnog osoblja.

“BDO” je naveo da raspolaže sa šest ovlaštenih revizora a dostavio je licence samo za trojicu, dok je za drugu trojicu dostavio sertifikate strane zemlje koji nisu nostrifikovani.

Uz sve ovo, Kancelarija “Elektroprivredi BiH” zamjera što do kraja nije razjasnila ranije poslovne odnose sa “BDO BH” i tako isključila svaku sumnju u sukob interesa.

Naime, ova kuća je ranije poslovala sa jednim od zavisnih preduzeća u sklopu EPBIH.

Na osnovu toga Kancelarija za razmatranje žalbi poništava pobijanu odluku, predmet vraća ugovornom tijelu na ponovni postupak da ga okonča u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu oblast javnih nabavki”, navodi se u rješenju  Kancelarije.

Podsjećamo, EPBIH se pravdao kako prilikom pripremanja tenderske dokumentacije nisu detaljno razrađivali uslove vezano za sukob interesa jer su smatrali da revizorske kuće trebaju biti primjer poštivanja propisa, te da se u slučaju eventualnog sukoba interesa neće prijavljivati.

EPBIH je rješenjem Kancelarije za žalbe bila prisiljena da ponovi postupak i donese jedinu moguću odluku, da trogodišnju reviziju vrši drugoprijavljeni ponuđač, „Grant Thornton“.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!