ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Građani BiH bi do kraja godine mogli dobiti 4G mrežu

Objavljeno u TELEKOMUNIKACIJE i IT

SARAJEVO, Usluge 4G mreže trebale bi biti na raspolaganju korisnicima u Bosni i Hercegovini do kraja 2018. godine, tvrdi Savjet ministara BiH.

Savjet ministara BiH odgovorilo je na pitanje SBB-ovog zastupnika Mirsada Đonlagića, a koje se odnosi na uvođenje 4G mreže u BiH. Izvršna vlast je navela kako su tačne tvrdnje da BiH kasni s uvođenjem mobilne mreže 4G/LTE i da je naša zemlja posljednja država u Evropi koja uvodi 4G.

“Razlog kašnjenja uvođenja 4G/LTE je kašnjenje u donošenju provedbenih propisa za korištenje radiofrekvencijskih opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža i kašnjenje procesa prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u BiH, koji je veoma bitan za oslobađanje spektra, značajnog za efikasan način pokrivanja šire teritorije BiH”, navode iz Savjetaa ministara BiH.

Savjet ministara BiH navelo je da su proteklih godine realizovane aktivnosti koje omogućavaju uvođenje mobilnih mreža 4G/LTE. Naime, Savjet ministara BiH u maju 2017. godine usvojilo je Politiku sektora elektronskih komunikacija BiH za period 2017.-2021. godine i Akcioni plan za realizaciju politike, čime je stvoren okvir za uvođenje 4G/LTE mreža u BiH.

“Iako proces prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u BiH nije u potpunosti završen, spektar 800 MHz je u potpunosti oslobođen i raspoloživ za 4G/LTE”, piše u odgovoru.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH izradila je Nacrt odluke kojom se utvrđuje način i uvjeti pod kojima će biti dodijeljene dozvole za 4G/LTE postojećim licenciranim mobilnim operaterima u BiH te cijena, način i postupak plaćanja dozvole, kao i namjena uplaćenih sredstava.

“U toku je usaglašavanje teksta Nacrta odluke između predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza RS-a i Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Prijedlog prethodno navedene odluke bit će dostavljen Vijeću ministara BiH na usvajanje do kraja juna 2018. godine”, ističu iz Savjeta ministara BiH.

Nakon što Savjet ministara BiH usvoji navedenu odluku, RAK će postojećim licenciranim operatorima u BiH izdati dozvole za 4G/LTE.

“Usluge 4G/LTE mreže trebale bi biti na raspolaganju korisnicima u BiH do kraja 2018. godine”, zaključuju iz Savjeta ministara BiH.

4G mreža je četvrta generacija mobilne komunikacijske tehnologije koja omogućava iznimno brz internet i do 150 Mbit/s, a moguće su i veće brzine. Klix.ba

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+