Capital.ba

Građani RS za otkaze i manje plate u Vladi i pravosuđu

16.02.2012. / 8:50

BANJALUKA, Više od dvije trećine stanovnika Republike Srpske smatra da ima prostora za smanjenje broja državnih službenika u Vladi RS i u opštinskim administracijama, više od polovine njih vjeruje da viška radnika ima u pravosuđu, a skoro isti procenat građana podržava i smanjenje plata u tim sektorima.

Pokazali su ovo rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je za “Glas Srpske” uradila agencija “Ipsos Stratedžik marketing”. Istraživanje je obavljeno od 7. do 14. februara ove godine.
Rezultati istraživanja pokazuju da čak 81 odsto stanovnika smatra da među državnim službenicima u Vladi RS ima viška zaposlenih i da njihov broj treba da bude smanjen.
Samo devet odsto stanovništva se izjasnilo da nema prostora za smanjivanje broja činovnika u Vladi RS, dok je deset odsto njih odgovorilo da ne zna.
Istraživanje pokazuje da 72 odsto stanovništva smatra da u opštinskim administracijama treba smanjiti broj zaposlenih.
Suprotno mišljenje ima 18 odsto stanovništva, dok je deset odsto građana kazalo da ne zna da li ima prostora za smanjenje broja radnika u opštinskim službama.
Da ima viška zaposlenih u pravosuđu smatra 52 odsto stanovništva Srpske, suprotno mišljenje imaju 32 procenta građana, a odgovor nije znalo njih 16 odsto.
Nešto manje od dvije trećine stanovništva RS smatra da u obrazovanju, zdravstvu i policiji nema viška zaposlenih.
Rezultati istraživanja pokazuju da 66 odsto stanovnika smatra da nema prostora za smanjenje broja zaposlenih u obrazovanju, suprotno mišljenje ima njih 26 odsto, a odgovor na to pitanje nije znalo osam procenata građana.
Kada je u pitanju zdravstvo, 63 odsto stanovnika izjasnilo se da u tom sektoru nema viška zaposlenih. Njih 28 odsto smatra da ima prostora za smanjenje broja zdravstvenih radnika, dok odgovor na to pitanje nije dalo devet odsto stanovnika.
Istraživanje je pokazalo da 57 odsto stanovnika Srpske smatra da nema prekobrojnih radnika u policiji. Suprotno mišljenje iznijelo je njih 32 odsto, dok odgovor na to pitanje nije znalo 11 procenata građana.
Građani su sličnog mišljenja i kada je u pitanju smanjenje plata u pomenutim segmentima javnog sektora RS.
Čak 84 odsto stanovnika RS smatra da ima prostora za smanjenje plata državnim službenicima u Vladi. Suprotno mišljenje iznijelo je njih deset odsto, a odgovor na to pitanje nije znalo sedam odsto stanovnika.
Rezultati istraživanja pokazuju da 70 odsto građana smatra da treba smanjiti plate zaposlenima u opštinskoj administraciji. Da nema prostora za smanjenje plata službenicima na lokalnom nivou vjeruje 21 odsto građana, dok odgovor na to pitanje ne zna deset odsto ispitanih.
Smanjenje plata u pravosuđu podržava 56 odsto stanovnika, protiv te mjere izjasnilo se njih 32 odsto, dok je 12 procenata građana kazalo da ne zna odgovor na to pitanje.
Ogromna većina stanovnika izjasnila se protiv smanjenja plata u obrazovanju, zdravstvu i policiji. Da nema prostora za smanjenje plata u obrazovanju smatra 78 odsto građana. Smanjenje zarada podržava njih 16 odsto, dok pet odsto građana ne zna da li prosvjetarima treba smanjivati plate.
Protiv smanjenja plata zaposlenima u zdravstvu izjasnilo se 75 odsto stanovnika, tu mjeru podržalo je njih 18 odsto, a odgovor nije dalo sedam procenata građana.
Kada je u pitanju policija, rezultati istraživanja pokazuju da 70 odsto građana smatra da ne treba smanjivati plate zaposlenima u toj službi. Suprotno mišljenje ima 23 odsto, a odgovor nije znalo sedam procenata stanovnika.
Smanjenje plata
Rezultati istraživanja pokazali su da bi 84 odsto stanovnika podržalo smanjenje plata zaposlenima u javnoj upravi RS. Istraživanje je pokazalo da 27 odsto građana podržava smanjenje plata do 20 odsto. Njih 24 odsto izjasnilo se da podržava smanjenje zarada do deset procenata, dok 18 odsto stanovnika smatra da plate treba da budu smanjene do 30 odsto.
Da plate u javnoj upravi treba prepoloviti smatra 11 odsto građana, dok se njih četiri odsto izjasnilo da zarade treba da budu smanjene do 40 odsto. Odgovor na ovo pitanje nije znalo 14 odsto, a jedan procenat građana odbio je da odgovori za koliko bi plate trebalo da budu smanjene.
Na pitanje da li treba smanjiti plate činovnicima, 11 odsto odgovorilo je da im treba dati otkaz. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Građani RS za otkaze i manje plate u Vladi i pravosuđu

 1. Luka

  Dragi naši državni službenici dobili ste najavu šta vas čeka u zvaničnom režimskom listu.

 2. sumar

  Kamo srece, ali kao sto narod kaze, vrana vrani oci ne vadi.

 3. gluposti

  niko se ne raduje otpuštanju radnika niti smanjenju plata.svi mi bi glasali da premijer i ministri imaju duple plate ali da obezbjede da svaki treći građanin ne živi u bjedi.ne pišemo m ovdje sa pozicija stručnjaka filozofa već sa pozicija običnog malog čovjeka koji vidi kako mu žive prijatelji,rođaci.ili smatrate da ste nam već toliko izvitoperili um da više ne razlikujemo vlastitu štetu od vaše koristi.

 4. milan

  Otpuštanje radnika u javnoj upravi nije spas. Samo povećanje trenutnog broja nezaposlenih u RS od 156000.
  Spas na svim nivoima je rad i odgovornost. Planiranje rada, praćenje ostvarenih rezultata i preduzimanje mjera prema neradnicima, a nagrađivanje vrijednih i čestitih , priznavane sposobnosti bez uticaja političke pripadnosti strankama, neki su od mogućih pravaca kako dalje. Otvaranje prostora privatnim agencijama za posredovanje pri zapošljavanju , da dođu do državnih para u procesu zapošljavanja, kao i traženje novih formi radnog angažovanja , ako postojeće dvije forme iz Zakona o radu nisu dovele do rezultata. Da li smanjivati plate?
  Prosveti, zdravstvu i policije ne, a svima u srazmjeri sa visinom plata.

 5. gluposti

  V.Ribić predsjednik Matice sindikata Hrvatske ističe:
  . “Politiku kreiraju financijske institucije. MMF kao veliki brat i banke kao njegova mala braća isključivo vode brigu o kapitalu. Treba podsjetiti da je Hitlera na vlast doveo Heinrich Brüning, koji je bio njemački kancelar od 1930. do 1932. godine. On se zalagao za identične mjere štednje koje se predlažu danas”,