Capital.ba

Grad Banjaluka isplaćivao plate veće od propisanih

04.01.2022. / 15:58

BANJALUKA – Gradska uprava Banjaluka obračunavala je zaposlenima plate više od onih propisanih Posebnim kolektivnim ugovorom. Grad Banjaluka

„Gradska uprava je prilikom obračuna plata i naknada zaposlenih primijenjivala koeficijente i cijenu rada koji nisu u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samoupave Republike Srpske“, ocijenila je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske zbog čega je Banjaluci dala mišljenje sa rezervom za 2020. godinu.

Revizori su zamjerili i da se Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje prilikom obračuna plata držao Pojedinačnog ugovora koji nije u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Centar za predškolsko je nepravilno knjižio i rashode za prehrambene artikle i didaktičke igračke vrijedne 613.878 KM, odnosno ovi rashodi nisu evidentirani na osnovu vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava. 

Ne zna se gdje su potrošeni grantovi

Za tekuće grantove koji su doznačeni „Akvani“ i Centru za obrazovanje odraslih Banjaluka nisu dostavljeni izvještaji o utrošku dodijeljenih sredstava, što nije u skladu sa Odlukom o izvršenju budžeta Grada Banjaluka.

Ilić zaboravio popisati imovinu od 15 miliona maraka

Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka, na čijem je čelu Draško Ilić, prema nalazu revizije, nije popisao infrastrukturnu imovinu-vodovodne mreže neto vrijednosti 15,1 miliona maraka, a nije utvrdio ni stvarno stanje i stepen dovršenosti nefinasijske imovine u pripremi vrijedne 6,9 miliona KM.

Kako je naglašeno, nefinansijska imovina je precijenjena za čak 20,7 miliona maraka, a proizvedena stalna imovina potcijenjena za 19,7 miliona KM, te rashodi amortizacije za najmanje milion maraka. 

Sve ovo se desilo upravo zato što nisu aktivirana infrastrukturna sredstva koja su u upotrebi što nije u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima.

Grad Banjaluka, kako se dodaje u Izvještaju, nije iskazao ni učešće po osnovu osnivačkog uloga u Domu zdravlja Banjaluka u iznosu od 1,5 miliona maraka što nije u skladu sa Pravilnikom o budžetskim klasifikacijama.

„Nefinansijska imovina u stalnim sredstvima potcijenjena je u najmanjem iznosu diskontovane vrijednosti budućih plaćanja od 1,4 miliona KM i obaveze za nabavku stalne imovine u najmanjem iznosu od 1,4 miliona maraka, a rashodi za zakupe su precijenjeni za 7.760 KM za koliko su potcijenjeni izdaci za otplatu duga jer kod SC „Borik“ nije izvršeno priznavanje transakcija po Ugovoru o zakupu poslovnog prostora“, istaknuto je u Izvještaju.

Podsjetimo, Grad Banjaluka je lani na raspolaganju imao Budžet od 155,8 miliona maraka. 

Većinu pretprošle godine za koju je i rađen ovaj revizorski izvještaj na čelu Banjaluke je bio Igor Radojičić, dok je Draško Stanivuković mandat preuzeo krajem decembra 2020. godine, nakon što je pobjedio na lokalnim izborima u trci za gradonačelnika Banjaluke. 

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Grad Banjaluka isplaćivao plate veće od propisanih

  1. Inspektor

   Nije to ništa, šta se sve radilo!! Kada se uđe u stambeno-komunalno i prostorno,tu ima robije 100 godina, i maznutih miliončića i miliončića…