Capital.ba

Grad Banjaluka dokapitalizacijom čupa ZIBL iz dugova

05.07.2019. / 12:34

BANJALUKA – Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL) emitovaće akcije od 414.300 KM s ciljem dokapitalizacije i rješavanja dugovanja koja se u ovom preduzeću gomilaju godinama.

zibl

Skupština akcionara Zavoda za izgradnju Banjaluka donijela je Odluku o drugoj emisiji redovnih akcija, ponudom upućenom kvalifikovanom investitoru, bez obaveze objavljivanja prospekta.

Cilj je da Grad Banjaluka, koji je vlasnik 67,12 odsto ZIBL-a, dokapitalizuje to preduzeće sa 414.300 KM.

Ovim novcem ZIBL će riješiti zaostale sudske odluke i sporazume o poravnjanju dugovanja iz ranijeg perioda u iznosu od 230.321 KM.

Planira i da riješi dugovanja prema dobavljačima u iznosu od 181.122 KM, te da u tekuće investiciono održavanje uloži 19.570 KM, a u opremanje laboratorije za nejonizirajuće zračenje 18.000 KM.

„Efekat sredstava dobijenih kroz dokapitalizaciju Društva će u mnogome doprinijeti da Društvo u četvrtom kvartalu 2019. godine, nakon dugotrajnog perioda negativnog poslovanja, uđe u fazu pozitivnih finansijskih efekata. Naime, nagomilani dugovi iz prethodnog perioda su u velikoj mjeri negativno uticali na poslovanje Društva te sa ovim mjerama njihovog saniranja uveliko rasterećujemo tekuće poslovanje“, naveli su u ZIBL-u.

Dodaju da je planirano investiciono održavanje neophodno zbog ugrožavanja radnih uslova, dok s laboratorijom otvaraju novu djelatnost koja će ZIBL-u donijeti nove finansije.

Emisija se vrši uz korištenje prava prečeg sticanja akcija koje pripada postojećim akcionarima srazmjerno njihovom učešću u akcijama. Nakon isteka roka za pravo preče kupovine, preostali dio akcija biće upućen Gradu Banjaluka. Poziv za upis i uplatu akcija očekuje se uskoro.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ZIBL-a Milovan Štrbac rekao je, predstavljajući Plan rada za 2019. na sjednici Skupštine akcionara, da su potpisani određeni ugovori, a da su neki ugovori u pregovaračkom postupku.

„U toku su i pregovori za poslove nejonizirajućeg zračenja, obavljeni su razgovori sa Ministarstvom zdravlja u vezi poslova zračenja. Ugovori sa Gradom su u pregovaračkom postupku, svi poslovi za Grad su taksativno nabrojani i određene su cijene, upućen je pismeni zahtjev Gradu radi izjašnjenja za poslove projektovanja, nadzora, da li Grad može da obezbijedi poslove za ovaj sektor. Tekući poslovi se obavljaju i saniraju postojeći dugovi“, rekao je Štrbac.

Osnovni kapital ZIBL-a iznosi 1,64 miliona KM.

Dokapitalizacija ZIBL-a planirana je nakon što je propao pokušaj Grada Banjaluka da pozajmi novac ZIBL-u o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Nezakonita odluka Grada da pozajmi novac ZIBL-u“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!