Capital.ba

Govedarica: Blokirana imovina kriminalaca vrijedna 24,3 miliona KM

04.04.2012. / 8:00

BANJALUKA, Odjeljenje za finansijske istrage i otkrivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela MUP-a RS od početka rada do danas sprovodi zakonom predviđene mjere za više od 180 fizičkih i pravnih lica.

Rekao je to u intervjuu “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za finansijske istrage i otkrivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela MUP-a Republike Srpske Milimir Govedarica.
– Finansijske istrage su rezultovale tako da je ukupna tržišna vrijednost imovine u Republici Srpskoj, za koju je otkriveno da je stečena izvršenjem krivičnog djela, oko 24.350.000 KM – rekao je on.
* Kako funkcioniše Odjeljenje za finansijske istrage i otkrivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela?
GOVEDARICA: Na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela MUP Republike Srpske je formirao Odjeljenje za finansijske istrage i otkrivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela. Shodno Zakonu Odjeljenje postupa po predmetima od septembra 2010. godine. Organizaciono Odjeljenje je u okviru Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije. U odjeljenju je zaposleno deset policijskih službenika diplomiranih pravnika i ekonomista.
* Izvršenjem kojih krivičnih djela je najčešće nezakonito stečena imovina?
GOVEDARICA: Zakonom su precizirana krivična djela za koja se sprovodi finansijska istraga, a po naredbi nadležnog tužilaštva. Najčešća krivična djela za koja su sprovođene finansijske istrage su “pranje novca”, “zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” i “neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga”.
* Koliko je finansijskih istraga do sada pokrenuto i protiv koliko vlasnika imovine u RS?
GOVEDARICA: Od početka rada, od septembra 2010. do kraja 2011. godine, Odjeljenje sprovodi zakonom predviđene mjere za više od 180 fizičkih i pravnih lica, i to osumnjičenih, optuženih, povezanih i trećih lica. Za 60 pravnih i fizičkih lica je identifikovana imovina koja se dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnog djela. Trenutno postupamo po 29 predmeta.
* Kolika je vrijednost blokirane imovine za koju je otkriveno da je stečena izvršenjem krivičnog djela?
GOVEDARICA: Tokom 2010. godine ukupna tržišna vrijednost imovine za koju je otkriveno da je stečena izvršenjem krivičnog djela, a na osnovu naših finansijskih izvještaja, iznosi oko 850.000 maraka i ta imovina je odlukom nadležnih sudova privremeno oduzeta, odnosno izrečena je mjera zabrane raspolaganja, odnosno zamrznuta. Tokom 2011. godine izvršeno je 17 finansijskih istraga koje su okončane podnošenjem 16 izvještaja o finansijskoj istrazi nadležnim tužilaštvima. Većina finansijskih istraga je vođena po naredbi Specijalnog tužilaštva Banjaluka, finansijske istrage su rađene i po naredbama Okružnog tužilaštva Bijeljina, Doboj i Istočno Sarajevo. Četiri finansijske istrage su pokrenute na osnovu zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć dostavljenih od strane nadležnih tužilaštava, odnosno MUP-a Srbije. Navedene finansijske istrage su rezultovale tako da je ukupna tržišna vrijednost imovine u Republici Srpskoj, za koju je otkriveno da je stečena izvršenjem krivičnog djela, oko 24.350.000 KM.
* O kojoj imovini se radi?
GOVEDARICA: Više od 18,51 miliona su akcije u više preduzeća, 14 vozila, jedan avion, dva stana, četiri zgrade sa zemljištem površine 4.057 kvadratnih metara i novca u gotovini oko 220.000 KM, i na računima je blokirano više od 400.000 KM. Ta imovina je odlukom nadležnih sudova privremeno oduzeta, odnosno zamrznuta. Na osnovu sprovedenih finansijskih istraga našeg odjeljenja, u Srbiji su, između ostalog, zamrznuta tri stana u Beogradu, Novom Sadu i Banji Koviljači tržišne vrijednosti više od 300.000 evra, a u Crnoj Gori su zamrznuta dva stana vrijednosti više od 100.000 evra. To je prvi put da neko iz BiH blokira imovinu u drugoj državi. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Govedarica: Blokirana imovina kriminalaca vrijedna 24,3 miliona KM

  1. bosman

   Daj Govedarica pričaj o onima koji su se obogatili na krvi srpskog vojnika i naroda.