ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Gorivo na pumpama u RS po evropskim standardima

Objavljeno u ENERGETIKA

BIJELJINA, Glavni republički tehnički inspektor Božidar Stanimirović izjavio je danas da je gorivo na pumpama u Republici Srpskoj vrlo blizu parametrima kvaliteta koji su propisani evropskim normama i da su utvrđena odstupanja od graničnih vrijednosti simbolična.

“Rezultati izvršenih analiza ukazuju na to. Od 1.225 kontrolisanih uzoraka samo devet uzoraka uzetih na benzinskim pumpama nije bilo usaglašeno sa Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva. Na terminalima i carinskim ispostavama nije bilo neusaglašenih uzoraka”, rekao je Stanimirović.

Prema njegovim riječima, neusaglašenost kvaliteta goriva uglavnom se odnosila na sniženu tačku paljenja, do čega dolazi usljed miješanja malih količina benzina sa dizelom pri istakanju goriva na benzinskim pumpama.

U oblasti elektroenergetike, Stanimirović kaže da na trafo-stanicama i dalekovodima nije bilo većih havarija i zastoja, ali da su građani imali primjedbe na kvalitet isporučene električne energije i stanje prenosnih distributivnih mreža.

“Inspektori su po svim pritužbama građana izlazili na teren, ali ovakvi problemi su prisutni širom Republike Srpske jer je tehnički vijek trajanja postojećih niskonaponskih mreža sa drvenim stubovima uglavnom istekao”, rekao je on i podsjetio da je elektrifikacija sela završena do sedamdesetih godina i da su te mreže stare oko 40 godina.

U oblasti termoenergetike tehnički inspektori su pregledali 11.752 pokretne i stabilne posude i opremu pod pritiskom, a nedostaci su uočeni u 534 slučaja.

Utvrđeni su nedostaci u vidu promjene oblika i geometrije pri hladnoj probi, loše antikorozivne zaštite, rokova baždarenja i deformacije usljed termičkih opterećenja.

Stanimirović navodi da su inspektori u oblasti rudarstva uočili nepravilnosti koje se odnose na primjenu propisanih mjera zaštite na radu, zbog čega je rudarska inspekcija insistirala na poboljšanju tehničkih i preventivnih mjera zaštite na uređajima i postrojenjima kao i dodatnoj obuci radnika iz oblasti zaštite na radu, posebno u dijelu podzemne eksploatacije mineralnih sirovina.

Tehnička inspekcija je za devet mjeseci izvršila 1.469 kontrola u svim oblastima i utvrdila nepravilnosti u 308 slučajeva.

Inspektori su preduzeli 292 upravne mjere za otklanjanje nepravilnosti, izdato je 18 prekršajnih naloga u vrijednosti od 46.560 KM i podneseno osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Srna

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+