ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Goldstin: Gubitaši se ne mogu reformisati preko noći

Objavljeno u INTERVJU

BEOGRAD, Regionalna direktorka Svjetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin pohvalila je ono što je Srbija uradila fiskalnom konsolidacijom kojom je manjak u državnoj kasi sa skoro sedam, smanjen na manje od dva odsto, ističući da je efikasna državna uprava ključ konkurentne ekonomije.

Goldstin je rekla da je riješen problem više od 300 preduzeća u vlasništvu države kroz različite metode, uključujući i stečajne postupke.

Ona je ukazala da su i dalje neki fiskalni rizici prisutni u kompanijama koje zovemo strateškim preduzećima.

“To pitanje mora da se riješi veoma brzo, jer takve kompanije stvaraju velike fiskalne obaveze za državu i budžet. Ako se krene s rješavanjem tog naslijeđa, to će omogućiti razvijanje potencijala pritvatnog sektora”, kazala je Goldstin.

Prema njenim riječima, reforme koje se sprovode treba da promijene strukturu srpske ekonomije.

“Programom je i bilo predviđeno da će se pitanje državnih kompanija rješavati na srednji rok i po etapama. To nije problem koji može da se riješi preko noći”, konstatovala je Goldstin.

Goldstin je poručila da Srbija mora da ostane na kursu reformi i da nastavi da realizuje posebno one reforme koje se tiču nasleđa još iz vremena Jugoslavije.

Navela je da usluge državnog sektora moraju da budu bolje i kvalitetnije da bi privatan sektor mogao više da doprinese srpskoj ekonomiji.

Goldstin je istakla da neka od državnih preduzeća imaju nevjerovatne potencijale, poput EPS-a ili preduzeća “Srbija kargo”, koja posluje u okviru “Železnica Srbije”.

Te kompanije, kako je navela, mogu da posluju profitabilno, ali je neophodno da prethodno konsoliduju svoje finansije.

“Kroz taj proces one upravo prolaze. To znači poslovanje po tržišnim uslovima, nastavljanje s programom smanjenja broja zaposlenih i povećanje investicija, ali je neophodno i da se prekine s praksom tolerisanja dugova neplatišama”, rekla je Goldstin.

Kako je kazala, to predstavlja veliki problem za kompanije kao što su EPS ili “Srbijagas”.

Podsjetivši da je srpska ekonomija prije krize rasla po stopi od šest odsto godišnje, Goldstin je naglasila ne vidi zašto bi to sada bilo nemoguće.

Konstatovala je da se, zahvaljujući naporima u sprovođenju reformim ekonomski rast u Srbiji povećava, da raste i stopa zaposlenosti i da se stopa ekonomske aktivnosti kreće od dva prema tri odsto.

“Mi bismo voljeli da do 2020. godine u Srbiji vidimo i stope rasta od četiri odsto. Da bi vaša zemlja dostigla Evropsku uniju potrebne su vam stope rasta od šest odsto. Vama je neophodna efikasna državna uprava. To je ključ konkurentne ekonomije”, poručila je Goldstin.

Ona je navela i da treba kreirati i uslove za razvoj privatnog sektora i usredsrediti se na poboljšanje poslovnog okruženja.

“To je ono što ulagači vide. Kad povećate povjerenje investitora, to posljedično utiče na rast zapošljavanja, a samim tim i na privredni rast”, rekla je Goldstin.

Ona je istakla da se treba osloboditi nasliijeđa iz porošlosti po kome država ima dominantnu ulogu u privredi, što razara aktivnosti privatnog sektora i ne doprinosi rastu. Politika

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+