Capital.ba

Godišnja skupština EFSE-a 2012. u Tbilisiju

31.05.2012. / 12:16

TBILISI, Šesta Godišnja skupština Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE, Fond) službeno je otvorena danas u Tbilisiju. Dvodnevni događaj, u saradnji s Narodnom bankom Gruzije, započeo je osvrtom na postignuća EFSE-a u 2011. godini te najavom novih ugovora o kreditiranju kako bi se povećala dostupnost finansiranja mikro i malih preduzetnika (MMP) u ciljnim regijama Jugoistočne Evrope  te u istočnoj susjednoj evropskoj regiji  Evropske Unije.

Kako se navodi u saopštenju, takođe je na dnevnom redu rasprava o ključnim rezultatima istraživanja koje je EFSE sproveo među akcijama u Jugoistočnoj Evropi te u istočnoj susjednoj evropskoj regiji o mogućim rizicima i srednjoročnim tržišnim prilikama te nekim stavovima o nivou prakse odgovornog finansiranja na različitim tržištima.
Pregled poslovanja u 2011. godini govori o izvanrednim rezultatima i još jednoj uspješnoj godini u okruženju punom izazova. Od početka rada EFSE-a u 2005. godini odobreno je više od 300.000 pojedinačnih zajmova u iznosu od 1.8 milijardi evra, a značajan doprinos Fonda vidljiv je u smislu osiguranja i generisanja zaposlenosti širom ciljne regije – do sada otvorenih 315.000 radnih mjesta.

Kao i proteklih godina, Fond nije registrovao neispunjenje obaveza, odnosno ona je vrlo niskog nivoa.
Postojeći akcionari obnovili su svoje uloge, dok su se tri nova ulagača pridružila Fondu, povećavajući ukupne ugovorne obaveze na 827 miliona evra. Ovakav razvoj podstaknut je reformom pokrenutom na početku godine radi poboljšanja akcionarske strukture Fonda. Privatni kapital čini 63 odsto ukupnih ugovornih obaveza.
Osim što osigurava finansijska sredstva, EFSE nastavlja davati podršku partnerskim kreditnim institucijama kroz tehničku pomoć i obuku.
Uz podršku EFSE-a, Centralna banka Armenije, putem svoje filijale, Kreditne podrške malim i srednjim preduzetnicima CJSC, dala je sredstva novouspostavljenoj politici promovisanja lokalne valute za podršku kredita denominiranih u armenskoj valuti dram.

Monika Beck, predsjednica Upravnog odbora EFSE-a, komentarisala je postignuća EFSE-a sljedećim riječima: „EFSE je završio godinu na čvršćim temeljima te ojačan u opsegu djelovanja i izvorima. No, nećemo stati na tome te gledamo na nadolazeće godine s povjerenjem i želimo doprinijeti, zajedno s našim partnerima, otvaranju novih radnih mjesta i prosperitetu ciljnih regija EFSE-a po načelima odgovornog finansiranja.“

EFSE je proveo istraživanje među svojim akcijama u ciljnim regijama tokom marta i aprila 2012. godine o mogućim rizicima i srednjoročnim tržišnim prilikama te nekim stavovima o nivou prakse odgovornog finansiranja na različitim tržištima. Dvije glavne prilike za rast, prema gledištima ispitanika, su kapacitet informatičke tehnologije/tehnoloških inovacija za stvaranje novih tržišta i distributivnih kanala te sposobnost malih i srednjih preduzetnika na tržišnom segmentu za stvaranje radnih mjesta i podsticanje potražnje potrošača. S obzirom na izglede za 2012. godinu, više od četvrtine svih ispitanika iz finansijskih institucija predviđa povećanje aktivnosti u ruralnom/poljoprivrednom kreditiranju, nakon čega slijedi finansiranje energetske efiksanosti/obnovljive energije te finansiranje malih i srednjih preduzetnika.

Više od 300 međunarodnih stručnjaka i lokalnih delegata iz 30 zemalja učestvuju na ovogodišnjoj Godišnjoj skupštini EFSE-a, koju su zajednički otvorili Nika Gilauri, predsjednik Vlade Republike Gruzije, Philip Mikos, Voditelj odjeljenja zaduženog za regionalne programe istočne susjedne evropske regije pri Evropskoj komisiji, Dirk Nebel, ministar njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) te Giorgi Kadagidze, guverner Narodne banke Gruzije. Kao poseban učesnik, Fond Green for Growth za Jugoistočnu Evropu (GGF) bio je domaćin okruglog stola o finansiranju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, uz niz tehničkih radionica na istu temu. Godišnja skupština EFSE-a održava se svake godine u drugoj zemlji u EFSE-ovim ciljnim regijama u svrhu promovisanja dijaloga i saradnje izvan granica država te podsticanja rasprave o najaktuelnijim temama finansijskog razvoja među akcionarima Fonda.

Ukratko o Evropskom fondu za Jugoistočnu Evropu (EFSE)
Cilj Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE) je briga za ekonomski razvoj i napredak Jugoistočne Evrope te istočne susjedne evropske regije Evropske unije. EFSE je usmjeren na pomaganje lokalnih finansijskih sektora u jačanju njihove mogućnosti da osiguraju odgovarajuće, održivo finansiranje mikro i malih preduzetnika, kao i privatnih domaćinstava u obliku kredita za poboljšanje uslova stanovanja. Sredstva koja EFSE pruža kanališu se kroz lokalne partnerske kreditne institucije. Osim finansiranja, EFSE partnerskim kreditnim institucijama pruža tehničku pomoć, savjetovanje i usluge obuke za razvoj njihovih operativnih kapaciteta i profesionalnog menadžmenta. KfW Entwicklungsbank (Njemačka razvojna banka) osnivač je EFSE-a, a dodatnu finansijsku podršku dalo je njemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) te Evropska komisija – u 2005. godini. EFSE je prvo javno-privatno partnerstvo ove vrste te prvi privatno upravljan fond za razvoj finansija. Kapital je prikupljen od njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Evropske komisije, Vlade Republike Albanije, Kreditne podrške malim i srednjim preduzetnicima CJSC, Austrijske razvojne banke (OeEB), Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Danske međunarodne razvojne agencije (DANIDA), KfW Entwicklungsbank (Njemačke razvojne banke), Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Holandske finansijske kompanije (FMO), Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke te banke Sal. Oppenheim and Deutsche Bank. Fondom upravlja Oppenheim Asset Management Services S.à r.l., Luxembourg, a Savjetnik fonda je Finance in Motion GmbH, Frankfurt/Main, Njemačka.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!