ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Galić: Plan za izlazak iz gubitaka

Objavljeno u PRIVREDA

ZVORNIK, Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Šume Republike Srpske” Jakov Galić ocjenjuje da ovo preduzeće u narednom periodu treba planski da izađe iz zone gubitaka i nelikvidnosti i da se uvede u mirne finansijske vode.

“Ako firma bude nelikvidna na način na koji je do sada bila – da se zadužuje pod visokim kamatnim stopama i da eventualno kasne plate – sve to može prouzrokovati niz drugih problema, pa se zbog tih razloga vrlo brzo mora izaći iz gubitka”, pojasnio je Galić.

On ističe da se bez podrške Vlade Republike Srpske i resornih ministarstava neće moći stabilizovati stanje u “Šumama Republike Srpske”.

Naglašavajući da stanje u “Šumama Republike Srpske” nije dobro, što je poznato javnosti, Galić je naveo da su gubici ovog preduzeća za devet mjeseci oko 5,3 miliona KM, te da obaveze ne mogu da se izmiruju na vrijeme zato što su potraživanja manja od obaveza.

Galić je napominje da je jedan od osnovnih problema u “Šumama Republike Srpske” – višak radnika, koji godinama nije rješavan. On procjenjuje da je, objektivno, u ovom preduzeću viška oko hiljadu radnika i podsjeća da, prema standardima EU, na 1.000 metara kubnih posječenog drveta dolazi jedan radnik.

Ako se zna da `Šume Republike Srpske` na godišnjem nivou sijeku dva miliona metara kubnih drvene mase, to znači da bi, prema evropskim standardima, 2.000 radnika trebalo da izvrši ovaj obim posla.

Ističući da u “Šumama Republike Srpske” sada radi oko 4.400 radnika, što znači da je, prema evropskim standardima, viška najmanje 2.000 radnika, Galić je, ocjenjujući da se striktno ne primjenjuju evropski standardi koji su trenutno za naše uslove vrlo oštri, rekao da zbog toga na poslu treba da ostane nešto veći broj radnika od onog broja koji je predviđen evropskim standardima.

On je dodao da u “Šumama Republike Srpske“ rade i ljudi koji nisu iz struke, a nisu ni proizvodni radnici, koji bi se mogli adekvatno uposliti.

“To je problem koji ne može da se riješi odmah, nego ga treba rješavati postepeno. U tom smislu biće preduzimani neophodni koraci da se na prirodni način preduzeće oslobađa viška radnika“, rekao je Galić.

On je pojasnio da postoje odluke Nadzornog odbora da se radnici, koji su primljeni na određeno vrijeme ili odrađuju pripravnički staž, otpuste nakon isteka tog vremena, te da se penzionišu oni radnici koji stiču uslove za to.

Govoreći o poslovanju šumskih gazdinstava, kao dijelova preduzeća “Šuma Republike Srpske“, Galić je rekao da su izuzetno dobra gazdinstva “Ribnik” i “Sjemeć”, te da ima sedam-osam gazdinstava koja su na granici rentabiliteta da posluju pozitivno, ali da nemaju neki rezultat.

On je dodao da ima 13 do 14 gazdinstava koja rade sa gubitkom, među kojima su i ona sa većim, ali i ona sa manjim gubitkom.

“Gubici šumskih gazdinstava moraju se sanirati što prije, da bi se kumulativni proizvodno-finansijski plan za iduću godinu popravio“, ističe Galić i ocjenjuje da je jedan od problema “Šuma Republike Srpske” što godinama, odnosno najmanje u posljednjih pet godina, nisu povećavane cijene šumskih sortimenata.

“U međuvremenu su rasle plate i doprinosi na plate, kao i troškovi goriva, maziva, rezervnih dijelova, električne energije, dakle sve ono što pogađa poslovanje preduzeća, zbog čega je i logična posljedica da je iskazan gubitak i za šest mjeseci u iznosu od četiri miliona KM, i za devet mjeseci oko 5,3 miliona KM“, rekao je Galić i dodao da je normalno da će gubitak biti još veći ako se ovaj trend nastavi.

Ističući da se takva politika poslovanja mora “presjeći”, Galić je rekao da su “Šume“ od 1. novembra startovale sa novim cjenovnikom, koji nije mnogo veći, jer se više nije mogla da trpi niska cijena pojedinih šumskih sortimenata.

Na pitanje da li “Šume” primjenjuju propise da se na metar kubni odsječenog drveta treba zasaditi 12 metara kvadratnih novim sadnicama, Galić je naglasio da se u tom dijelu gazdovanja “Šumama Republike Srpske” ne može ništa loše prigovoriti.

Evropska komisija za sertifikaciju, koja nadzire njegovanje i uzgoj šume Evrope, nedavno je “Šumama Republike Srpske” dala sertifikat za izuzretno dobro gazdovanje u tom dijelu.

On je dodao da je u neformalnom razgovoru od predsjednika ove sertifikacione komisije dobio uvjeravanje da su “Šume Republike Srpske“ u ovoj oblasti dobile ocjenu 11, u skali koja se ocjenjuje od jedan do deset.

Galić je pojasnio da svake godine “Šume Republike Srspke” izdvajaju deset odsto sredstava za prostu reprodukciju, koja se u cjelini utroši za tu namjenu, i naglasio da se toga “Šume” striktno pridržavaju, što znači da se u tom dijelu zaista domaćinski radi. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • toletk

    u šUMAMA SE ZNA PRAVILO, KO IMA ČEKIĆ IMA I PARE, BAREM JE TAKO U nOVOM gRADU, zna se kolika je cijena klade sa dogovorom u čeetiri oka a koliko je na tenderu kojeg prave Šume RS, svi lugari žive lagodno, kuće, vile auta, pare , a osim toga svi su navalili u politiku .
    , valjda da sačuvaju mukom stečene pozicije(u parama, naturi isl.)….ne oru, ne siju , ne zalijevaju,, pa prave gubitak,,, dokle … dok se ne digne kuka i motika i ovu sramnu pljačku ne prekine silom a blizu je taj DAN… VRLO BLIZU… VRLO… skoro

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+