Capital.ba

Galić: Plaćanje dugova uslov za novi ugovor

13.12.2012. / 7:55

BANJALUKA, Ugovori o isporuci šumskih sortimenata za 2013. sa drvoprerađivačima u RS trebalo bi da budu potpisani do kraja ove godine i to samo sa proizvođačima koji nemaju neizmirenih obaveza prema “Šumama RS”.

V.d. direktora “Šuma RS” Jakov Galić rekao je “Glasu Srpske” da su “Šume” prvi put na vrijeme napravile finansijsko-proizvodni plan i prijedlog raspodjele sortimenata velikim drvoprerađivačima. On je istakao da je prijedlog sačinjen realno i na bazi isporuka koje su imali prethodnih godina.
Galić je istakao da sa drvoprerađivačima koji nisu na vrijeme izmirili obaveze neće biti potpisani novi ugovori dok ne izvrše svoje obaveze.
– Dospjela a nenaplaćena potraživanja velikih drvoprerađivača premašila su osam miliona maraka. Radi se o dugovima koji su uglavnom nastali u ovoj godini i koji su naplativi. Sa onima na koje se ova dugovanja odnose neće biti sklapani ugovori dok dugovi ne budu izmireni – naglasio je Galić i dodao da “Šume RS” imaju i 41 milion KM utuženih potraživanja, odnosno potraživanja čija se naplata traži na sudu.
Govoreći o isporukama u ovoj godini, Galić je istakao da ugovore nije bilo moguće ispoštovati, jer su ugovorene količine bile dva puta veće od proizvodnje ovog preduzeća.
– Pokušavalo se udovoljavati svačijim željama ne vodeći računa o tome da li te količine mogu da se proizvedu. Naš osnovni prijedlog za iduću godinu biće da, ako se nekome poveća isporuka, nekome drugom mora da se smanji i to na način da Vlada RS odluči kome će se smanjiti – naglasio je Galić.
Sekretar Udruženja prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da je od 500 kupaca “Šuma RS” njih oko 115 van RS, što ne bi smjelo da se dešava u idućem periodu.
– “Šume” su često plaćale usluge izvođenja radova šumskim sortimentima, što je bio jedan od načina odlivanja trupaca iz RS, zbog čega je Vlada obavezala “Šume” da svoje obaveze prema tim izvođačima izmiruju u novčanom, a ne u naturalnom obliku – kazao je Šinik.
Drvoprerada je jedan od rijetkih sektora u RS koji ostvaruje suficit, a prema podacima Privredne komore RS u prvih devet mjeseci ove godine RS je u oblasti drvoprerade ostvarila izvoz vrijedan 220 miliona KM, dok je ukupan uvoz skoro četiri puta manji i iznosio je 59 miliona KM. Vrijednost izvezenog namještaja iznosila je oko 89 miliona, dok je oko 130 miliona izvezeno proizvoda od drveta.
Proizvodi drvne industrije RS najviše se plasiraju na tržište Njemačke, Hrvatske, Italije, Holandije Srbije, SAD i Češke.
Centralna stovarišta
Centralna stovarišta postoje samo u tri gazdinstva, od kojih su dva na području sarajevsko-romanijske regije – u Sokocu i Han Pijesku, a romanijski drvoprerađivači tvrde da su zbog toga u neravnopravnom položaju u odnosu na ostala preduzeća jer kupuju balvane po višoj cijeni.
– Oblovina koju mi kupujemo na centralnom stovarištu je skuplja za 12 maraka po metru kubnom. To znatno povećava naše troškove proizvodnje – rekao je vlasnik preduzeća “Čajević-komerc” Radivoje Čajević na jučerašnjem sastanku sa Jakovom Galićem u Sokocu, kojem je prisustvovalo tridesetak drvoprerađivača iz ove opštine.
Galić je rekao da centralna stovarišta treba uvesti u svim šumskim gazdinstvima ili ukinuti i ova tri, ali da je to u nadležnosti resornog ministarstva.Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!