Capital.ba

Gajić: “Termonova” je rješenje problema

27.08.2012. / 10:08

UGLJEVIK, Osnivanje preduzeća “Termonova” je rješenje problema distribucije toplotne energije koji je već godinama prisutan u Ugljeviku, rekao je generalni direktor Rudnika i termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” Anto Gajić.

Novo preduzeće osnovala je RiTE i u njenom je potpunom vlasništvu, ali će, da bi se bavila ovom djelatnošću, najprije zatražiti saglasnost opštine jer distribucija toplotne energije spada u njihovu nadležnost. “Ne bude li opština dala saglasnost, novoosnovano preduzeće se neće ni baviti ovim poslom“, kaže Gajić.

On je objasnio da preduzeće RiTE “Ugljevik” nije registrovano za maloprodaju toplotne energije, a da se do sada bavilo tom djelatnošću, jer se u njegovom vlasništvu nalazi dio postrojenja u Ugljeviku, glavni vodovi od Termoelektrane do Ugljevika, kao i podstanice.

Kao akcionarsko društvo, kaže Gajić, jasno je da to ne možemo nikome dati besplatno.

“Godinama pokušavamo da riješimo problem sa opštinom Ugljevik i komunalnim preduzećem, ali nismo uspjeli da se dogovorimo. Prije dvije godine izvršili smo procjenu vrijednosti postojećih objekata na 1.700.000 KM i ponudili komunalnom preduzeću da to bude naše učešće u procentu koji unosimo, ali su oni to odbili”, dodao je Gajić.

Prema njegovim riječima, jedina varijanta da Ugljevik ne ostane bez grijanja i da se ono legalno distribuiše bila je formiranje novog preduzeća.

On je podsjetio da je RiTE akcionarsko društvo i da o svemu odlučuje Skupština akcionara koja nema pravo da bilo kome prenese vlasništvo bez nadoknade, a da je opština Ugljevik tražila da ove objekte dobije besplatno.

Gajić je ponovio da će “Termonova“ prvo tražiti saglasnost opštine za bavljenje ovom djelatnošću, jer distribucija toplotne energije spada u komunalne djelatnosti.

Prema njegovim riječima, ova firma bi trebalo da, osim dijela Ugljevika koji se sada snabdijeva toplotnom energijom, proširi grijanje na naselje Sjever-Ugljevik i prigradsko naselje.

“Pokrenuli smo nabavku kalorimetara za ključne objekte, kao što su škole, što će im omogućiti da smanje količinu potrošene energije, jer će plaćati po utrošenoj kaloriji, a ne po kvadratnom metru”, objasnio je Gajić.

“Termonova” će na osnovu cijene koju je odredio regulator po kilodžulu, po svojim troškovima transporta i održavanja – odrediti cijenu utrošenih kolorija, kaže Gajić.

Preduzeće RiTE “Ugljevik” pokrenulo je i nabavku cijevi radi izmjene cjevovoda, što će biti preneseno kao učešće u kapitalu.

Govoreći o stanju cjevovoda u ovoj podmajevičkoj opštini, Gajić je rekao da je Skupština opštine Ugljevik donijela odluku da proda zemljište ispod koga se nalazi toplovod koji napaja Ugljevik, te da se uopšte nije vodilo računa o tom segmentu.

Sadašnji vlasnici su na tom zemljištu sagradili kuće koje su otežale pristup toplovodu.

“Još gora odluka je da se kroz kanale, kroz koje prolaze ove cijevi, uvede kanalizacija, jer kad se pojave podzemne vode ljudi ne mogu da priđu i intervenišu”, dodaje Gajić.

U narednom periodu očekuje se konstituisanje kadrovskih struktura “Termonove” Ugljevik.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!