ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Freelanceri iz FBiH koji zarađuju u inostranstvu dužni su platiti porez čak i retroaktivno od 2015.

Objavljeno u OSTALO, TELEKOMUNIKACIJE i IT

Poreska uprava Federacije BiH trenutno obrađuje podatke za prilive dohotka više od 10.000 KM. Međutim, poručuju da je u cilju Poreske uprave Federacije BiH poštivanje načela pravednosti prema svim poreskim obveznicima, što znači da će svi prihodi iz inostranstva, bez obzira na iznos, biti predmet obrade Poreske uprave Federacije BiH u narednom periodu.

Freelanceri godišnje zarađuju i više od 10.000 KM

Poreska uprava Federacije BiH je ovu aktivnost započela prije pola godine kada je svim bankama na teritoriji Federacije BiH upućen poziv da dostave podatke o fizičkim osobama koje su tokom 2015., 2016. i 2017. godine putem PayPal sistema, MoneyGrama i drugih servisa plaćanja ostvarili prilive na transakcijski račun u ukupnom iznosu od 10.000 KM i više u toku jedne godine.

Postupajući po navedenom zahtjevu banke su dostavile tražene podatke.

Analizom dostavljenih podataka konstatovano je da su 843 fizičke osobe s prebivalištem na području Federacije BiH putem PayPal sistema, MoneyGrama i drugih servisa u iznosima od 10.000 KM i više u toku jedne godine u periodu od 2015. do 2017. godine ostvarile prihod u iznosu većem od 37 miliona KM.

Poreska uprava Federacije BiH se prvo opredijelila za kontrolu građana koji imaju prilive iz inostranstva na godišnjem nivou veće od 10.000 KM, iz razloga što se prednost za kontrolu uvijek daje velikim poreskim obveznicima, gdje se očekuje da će se utvrditi veće obaveze.

“Poreska uprava je uputila poziv svim fizičkim osobama – rezidentima Federacije BiH koji ostvare prihod iz inostranstva po osnovu dohotka i priliva novca da prijave i plate porez na dohodak. Obveznik poreza na dohodak je rezident Federacije BiH koji je ostvario dohodak po bilo kom osnovu u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i priliv novca u vidu poklona oporezivih po kantonalnim propisima”, kazali su nam iz te institucije.

Sve osobe koje su u periodu od 2015. do 2017. godine ostvarile prihod iz inostranstva, dužne su da u roku od 30 dana Poreskoj upravi Federacije BiH prijave i plate porez na dohodak po osnovu ostvarenih prihoda u navedenom periodu.

Nadležne u Poreskoj upravi smo pitali na osnovu kojeg člana zakona mogu naplatiti porez freelancerima koji prihod ostvaruju u inostranstvu.

“U članovima od 27. do 34. Zakona o Porezu na dohodak (Službene novine Federacije BiH, broj: 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13), obuhvaćeni su svi načini oporezivanja i plaćanja svih vrsta dohotka propisanih zakonom. Takođe, Članom 70. b Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak (Službene novine Federacije BiH, broj 30/18) propisano je da ‘Poreski obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz člana 12. stav (4) tačka 3) Zakona o porezu na dohodak, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10 odsto bez prava na priznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog zakona i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak”, kazali su. Svi koji žele prijaviti svoj porez obrasce mogu pronaći ovdje i ovdje.

Kazne i do 3.000 KM

Poreski obveznik koji ostvari dohodak od nesamostalne djelatnosti iz inostranstva prijavljuje ga do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu putem prijave Obrazac GPD-1051 – Godišnja prijava poreza na dohodak. Obrazac se podnosi nadležnoj poreskoj ispostavi prema mjestu prebivališta fizičke osobe. Navedeni obrasci nalaze se na web stranici Porezne uprave Federacije BiH.

Oni koji ne podnesu prijavu za plaćanje poreza biće i novčano sankcionisani.

“Zakonom o Poreskoj upravi Federacije BiH propisano je da će fizička osoba koja ne podnese poreznu prijavu Poreznoj upravi biti kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 300 KM do 3.000 KM”, navode iz Poreske uprave FBiH.

Naglašeno je i da se porez može naplatiti i obračunati retroaktivno, a Poreska uprava je kao obračunski period uzela period od 2015. godine.

“Shodno odredbama člana 73. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH za porez i za kaznu koja se odnosi na taj porez, razrez se može izvršiti u roku od pet godina nakon što je porezna prijava za taj porez podnesena ili nakon dana dospijeća tog poreza, računajući od dana koji je kasnije nastupio. Porezna uprava Federacije BiH može izvršiti retroaktivno u roku od pet godina utvrđivanje poreznih obaveza”, navodi se u odgovoru.

Ipak, iz te institucije poručuju da je interes građana koji prijavljuju svoje poreske obaveze postojao i prije objavljivanja ovog javnog poziva te očekuju da će u najvećem broju građani sami prijaviti svoje obaveze i na taj način izbjeći eventualne kazne. Klix.ba

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+