Capital.ba

Fondovi pale alarm: OC “Jahorina” neće moći vraćati kredite

11.05.2022. / 14:34

JAHORINA – Skupština akcionara Olimpijskog centra “Jahorina” prihvatila je prijedlog o zaduženju preduzeća od 133,8 miliona maraka iako su predstavnici investicionih fonodva bili protiv te ideje, jer smatraju da uprava previše rizikuje za malu dobit.

Jahorina

FOTO: OC Jahorina

Tri Društva za upravljanje investicicionim fondovima (DUIF) su glasali protiv, dok je Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske bio uzdržan.

Međutim, konačnu odluku je donio ministar saobraćaja i veza, Nedeljko Ćorić koji je predstavljajući većinski državni kapital digao ruku za zaduženje, iako je i sam imao primjedbe na trogodišnji plan poslovanja preduzeća.

Tako u zapisniku sa sjednice stoji kako je on skrenuo pažnju nadležnima u Olimpijskom centru da ambiciozni planovi moraju biti znatno detaljnije i sistematičnije posloženi i sa jasnim izvorima finansiranja.

Podsjećamo, kako je CAPITAL najavio još početkom aprila, u dugoročno zaduženje se ide zbog potrebe gradnje gondole Jahorina-Pale i ski-centra “Igrišta” u Vlasenici.

Riječ je o kreditu koji će se vraćati u narednih deset godina po kamatnoj stopi do četiri odsto godišnje i grejs periodom od minimalno tri godine.

Predstavnici fondova upozorili su na brojne nelogičnosti koje prate ovo zaduženje.

Tako DUIF “Kristal Invest” napominje kako će se obaveze preduzeća sa 142,9 miliona KM koliko su bile na kraju prošle godine, povećati na čak 201,2 miliona do kraja 2024. godine.

Pri tome se dobit sa 1,15 miliona koliko je bila 2021. godine neznatno povećava na 1,6 miliona KM na kraju 2024. godine, to je veoma niska dobit s obzirom na planiranu visinu zaduženja i ulaganja”, primijetili su manjinski akcionari.

Smatraju da donošenje Odluke o zaduženju predstavlja raspolaganje imovinom velike vrijednosti te da saziv za sjednicu iz tog razloga ne sadrži sve elemente predviđene Zakonom o privrednim društvima.

Akcionari traže opciju za izlazak

Isto mišljenje su imali i u DUIF “Managemen Solutions”, koji su takođe bili protiv.

U skladu sa Zakonom o privrednim društvima sastavni dio materijala za sjednicu Skupštine akcionara trebalo je, između ostalog biti obavještenje o pravima nesaglasnih akcionara na otkup njihovih akcija zbog raspolaganja inovinom velike vrijednosti. Takođe, smatramo da pored već aktivnih zaduženja, nije realno očekivati da će društvo moći redovno servisirati predloženo zaduženje”, upozorili su oni.

Društvo za upravljajne investicionim fondovima “Polara Invest” smatra kako je bilo potrebno sačiniti analizu i ocjenu investicionog projekta, zbog čega su se odlučili da ne podrže zaduženje.

U Penzijskom rezervnom fondu (PREF) su uočili kako ne postoji detaljan investicioni projekat u kojem bi se vidjela opravdanost ulaganja, odnosno vrijeme povrata investicije.

Projekcije bilansa uspjeha i novčanih tokova su dostavljene samo tabelarno bez detaljnih pojašnjenja pojedinih pozicija. Takođe, nije dostavljen plan i projekcija bilansa ukoliko se predmetna investicija ne bi realizovala, kako bi se uporedile varijante sa investicijom i bez investicije”, naveli su oni.

Inače, u Odluci o zaduženju stoji kako će za gondolu biti potrošeno nepunih 97 miliona maraka, a za ski centar “Igrišta” 36,9 miliona KM.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Fondovi pale alarm: OC “Jahorina” neće moći vraćati kredite

  1. Goran

   Bitan je optimizam i da se pare vrte. Investicioni projekat je predvidio da će zime biti hladne i sa snijegom. Snježni topovi ne pomažu iznad +5 stepeni.

  2. Micko

   BRAVO GENIJALCI. OVO JE IDENTIČNA PRIČA KAO KRAJ 2002. GODINE U BIRAČU. FONDOVI SE NEŠTO KOPRCAJU, VEĆINSKI VLASNIK KAŽE SVE JE SUPER, KAD ONO POSLE 4 MJESECA STEČAJ… OVO ŠTO JE DANAS URAĐENO ĆE FAKAT OBILJEŽITI KRAJ OC JAHORINA. CIJELI KONCEPT SE SVODI NA KRAĐU.

   • Goran

    Pa naravno da je cilj bio privatizacija preko grbače naroda. Silne investicije iz kojih su izvučene silne pare, pa će sa dijelom tih para sve da se privatizuje. I jare i pare.

    • Akcionar

     Bravo Goran, sve si objasnio. Po toj šemi je u privatne ruke prešlo skoro sve u ovoj državi, a da nisu morali da ulože nijednu svoju marku.