Capital.ba

Fond zdravstva Srpske uzima novi kredit od 45 miliona KM

02.02.2017. / 12:12

– Zaduženje planirano putem kredita ili emisjiom obveznica
– Fond se i prošle godine zadužio za sličan iznos
– Poslodavci Fondu duguju 270 miliona KM, a Fond poslodavcima 40 miliona

BANJALUKA, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske prisiljen je da se i ove godine kod banaka zaduži za novih 44,4 miliona KM, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

U Fondu zdravstva su nam i zvanično potvrdili da je njihovim finansijskim planom za 2017. godinu, koji je usvojila i Vlada Republike Srpske, planirano kreditno zaduženje od 44 miliona KM kod domaćih i inostranih banaka.

„Kao druga opcija planirana je i mogućnost zaduživanja preko obveznica. Ovo zaduženje je planirano i Planom javnih nabavki FZO RS za 2017. godinu koje takođe odobrava i Vlada Republike Srpske“, rekli su u Fondu ne navodeći zbog čega je planirano ovo zaduženje.

Fond zdravstvenog osiguranja RS i prošle godine se zadužio za približan iznos, odnosno za 43,2 miliona KM, a kako su tada rekli ovaj kredit je bio namijenjen za finansiranje dijela troškova za koje je bilo predviđeno da budu pokriveni prihodom od akciza na duvan i alkoholna pića.

Milionski dugovi za doprinose opterećuju FZO

U Fondu su istakli da veliko opterećenje za njihov rad predstavlja neredovna uplata doprinosa. Tačne podatke o dugu za doprinose za 2016. godinu još uvijek nemaju jer im Poreska uprava, u čijoj je nadležnosti naplata doprinosa, te podatke još nije dostavila.

„Dug poslodavaca za doprinose za zdravstveno osiguranje na kraju 2015. godine iznosio je 270,4 miliona KM. Od toga neplaćeni doprinosi iznose 196,2 miliona, a reprogram 74,1 miliona KM. Koliko dug od 270 miliona KM otežava rad Fonda, najbolje ilustruje podatak da ukupan rashod, ukupni troškovi za primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite za 2016. godinu iznose 342 miliona KM“, naveli su u Fondu.

Ministarstvo finansija RS samo u prošloj godini je donijelo 143 rješenja o odgodi plaćanja poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 204,8 miliona KM, dok je Poreska uprava RS donijela 118 rješenja o odgođenom plaćanju dospjelih poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 1,5 miliona KM.

Najveći reprogrami odobreni su pravnim licima su iz javnog sektora, predvođenim zdravstvenim ustanovama.

Najveći iznos reprogramiranih obaveza ima Klinički centar Banjaluka i to 61,99 miliona KM, zatim bolnica „Sveti apostol Luka“ u Doboju (17,5 miliona KM), dok je treći po visini odobrenog reprograma FK „Borac“ sa 10,67 miliona KM, o čemu je CAPITAL već pisao.

Da prihodi od doprinosa za zdravstvo padaju pokazuje i izvještaj Poreske uprave RS u kojem je navedeno da je u 2016. godini po osnovu doprinosa za zdarvstveno osiguranje naplaćeno 518,9 miliona KM, što je za 16 miliona KM manje u odnosu na 2015.

U PURS taj pad pravdaju time što je naplaćen manji iznos doprinosa za zdravstveno osiguranje za nezaposlena lica i to za 15,3 miliona KM i doprinosa za zdravstveno osiguranje korisnika penzije i korisnika drugih novčanih naknada za 3,8 miliona KM. U PURS-u navode i da je naplata po osnovu doprinosa na lična primanja veća za 2,9 miliona KM.

Fond poslodavcima duguje 40 miliona KM

Osim duga koji poslodavci imaju prema Fondu, i FZO ima neizmirenih obaveza prema poslodavcima. Ukupan dug Fonda prema poslodavcima na kraju prošle godine iznosio je 40 miliona KM i na približno istom nivou je kao 2015. kada je iznosio 39 miliona KM. U Fondu ističu da svoje obaveze prema poslodavcima izmiruju u skladu sa ostvarenjem prihoda.

„U 2016. godini je uplaćeno poslodavcima nešto manje od 10 miliona KM. Usljed ograničenih i nedovoljnih finansijskih sredstava primorani smo praviti prioritete, a u odnosu na refundacije bolovanja, prioritetnije je da se plati zdravstvena zaštita pacijenata, odnosno zdravstvene usluge, lijekovi i slično, jer od toga direktno zavisi zdravlje, pa i život pacijenata. To svakako ne znači da Fond neće izvršiti i svoje obaveze prema poslodavcima kada je riječ o refundaciji plata za vrijeme bolovanja“, naveli su u Fondu.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!