ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Fond zdravstva ostao bez 1,7 miliona KM

Objavljeno u PRIVREDA

BANJALUKA,Okružni sud u Banjaluci poništio je rješenje o izvršenju banjalučkog Osnovnog suda po kojem je Fondu zdravstvenog osiguranja RS skinuto sa računa oko 1,7 miliona maraka na ime kupovine poslovnog prostora u Trebinju, koja nije realizovana.

Upravni odbor fonda je u junu 2016. godine donio odluku o kupovini poslovnog prostora za potrebe filijale u Trebinju, na osnovu čega je zaključen kupoprodajni ugovor s fizičkim licem za kupovinu prostora vrijednosti oko 1,2 miliona KM, uz obavezu prodavca da dostavi dokaz da zemljište i zgrada u kojoj se nalazi prostor nisu pod hipotekom.

U ugovoru je, pojašnjavaju u Fondu zdravstva, precizirano da neće uplatiti novac prodavcu sve dok ne dostavi tražena dokumenta.

Prodavac je u decembru 2016. dostavio dokumenta, ali je utvrđeno da nisu validna, zbog čega mu fond nije isplatio ugovorenu cijenu.

Nakon toga uslijedile su tužbe sa obje strane. S obzirom na to da je Osnovni sud u Banjaluci donio presudu u korist prodavca, banka je prošle godine izvršila prinudnu naplatu i sa računa Fonda zdravstva skinula 1,7 miliona KM sa zateznim kamatama i troškovima.

– Interesantno je da je, poznavajući sporost u radu sudova zbog “zatrpanosti” predmetima, Osnovni sud u Banjaluci ekspresno donio presude u korist prodavca, dok po pitanju krivičnih prijava koje je fond podnio ništa nije urađeno – naveli su u Fondu zdravstva.

Okružni sud u Banjaluci je prije nekoliko dana poništio rješenje o izvršenju banjalučkog Osnovnog suda, a toj odluci prethodila je presuda i mišljenje Vrhovnog suda RS kojoj se obratila banka koja je polagala pravo hipoteke prije zaključivanja spornog ugovora.

Savjetnik direktora FZO za pravna pitanja Stojan Vukajlović kaže da će fond nastaviti pravnu borbu koja traje skoro tri godine.

– Nismo željeli kupiti poslovni prostor koji je opterećen hipotekom, jer u ime osiguranika trošimo javni novac, ali smo u ovom slučaju obmanuti. Uložili smo žalbu Okružnom sudu u Banjaluci za ponavljanje postupka i poništavanje odluke banjalučkog Osnovnog suda, ali još ništa nije riješeno – rekao je Vukajlović za “Glas Srpske”, naglasivši da vjeruju da će Okružni sud u što skorijem roku omogućiti ponavljanje postupka.

Istakao je da Fond zdravstva ide u protivizvršenje, ali je pitanje da li će i koliko novca uspjeti da vrati.

Sporni dokaz

Prema podacima Fonda zdravstva, prodavac je dostavio rješenje da zemljište i objekat nisu pod hipotekom, koje je izdala područna jedinica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Trebinju.

Dokaz je osporen, jer je utvrđeno da u rješenju nije navedeno da je upisnik hipoteke upotrijebio vanredna pravna sredstva, što je inače praksa u pravu. Milijana Latinović/Glas Srpske

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+