Capital.ba

Fond PIO: Stabilna isplata penzija u Srpskoj

22.08.2017. / 12:56

BANJALUKA, Iz Fonda penzijsko-invalidskog osigurnja /PIO/Republike Srpske saopšteno je da je prelaskom na trezorski način finansiranja i isplate penzija dodatno stabilizovan ovaj sistem, te da su bez teškoća isplaćene penzije za 258.000 korisnika, za šta se mjesečno izdvaja 83 miliona KM.

“Za 2016. godinu i sedam mjeseci tekuće godine bez ikakvih zastoja i teškoće isplaćene su sve penzije za sadašnjih 258.000 korisnika prava, od kojih 210.582 u Republici Srpskoj i 47.364 u inostranstvu”, navode iz Fonda PIO.

U poslednjih nekoliko mjeseci, od potrebnih 83 miliona KM za isplatu penzije po osnovu doprinosa prikupljalo se 65 do 70 miliona KM ili od 78 do 84 odsto, navode u Fondu i podsjećaju da doprinos jeste osnovni izvorni prihod, ali ne i jedini za finansiranje isplate penzija i rad ove službe.

“Odredbama Zakona o PIO, propisano je da se sredstva za prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja obezbjeđuju iz doprinosa, budžeta, dobiti PREF-a, izdavanja u zakup i prodaje imovine Fonda, usluga stručne službe Fonda, kamata na novčana sredstva, subvencija i donacija i drugih izvora u skladu sa zakonom”, ističu iz Fonda.

Osim toga, navodi se, Republika Srpska, shodno odredbama pomenutog zakona, iz budžeta se obezbjeđuje sredstva za finansiranje isplate penzija za porodice poginulih boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, penzije korisnika čija je invalidnost uzročno-posljedično vezana sa učešćem u ratnim dejstvima, penzije učesnika NOR-a, namirenje na iznos jednog od pet nivoa najniže penzije.

“U proteklih 25 godina postojanja Republike Srpske i Fonda PIO sredstva prikupljena od doprinosa, kao izvornog prihoda, nikada nije bilo dovoljno da bi se u potpunosti izvršila isplata penzije za sve korisnike prava i ta sredstva koja nedostaju u skladu sa zakonom obezbjeđivala je Republika Srpska”, naveli su iz Fonda.

Oni podsjećaju da je najviše sredstava za isplatu penzija nedostajalo u periodu 2002-2005. godina, kada su prikupljeni doprinosi činili svega 70 odsto potrebnih sredstava.

“Dakle, u tom periodu nedostajalo je ponekad i više od 30 odsto sredstava potrebnih za isplatu penzija, a prosječna penzija je tada učestvovala sa svega 33,9 odsto u prosječnoj plati, što je najniži ikada zabilježeni odnos prosječne penzije i palate od nastanka Republike Srpske”, objašnjavaju iz Fonda.

Iz Fonda PIO navode da je usvajanjem reformskog zakona, od 2012. godine, i da se njegovom primjenom iz godine u godinu poboljšavaju svi parametri penzijskog sistema Republike Srpske, tako da se nedostajuća sredstva sada kreću, iz mjeseca u mjesec, od 16 do 25 odsto.

“Dobar trend u naplati doprinosa bilježi se i u prvom polugodištu ove godine, za koji je ukupno naplaćeno 381,58 miliona KM ili 19 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je u poslednja tri mjeseca prikupljano od 65 do 70 miliona KM”, ističu iz Fonda.

U saopštenju se dodaje da je trenutno ovo najpovoljniji omjer od svih država bivše SFRJ, gdje je udio budžeta u finansiranju penzija znatno veći i u Sloveniji je 28 odsto, Hrvatskoj 47, Srbiji 35, Crnoj Gori 31 te u Makedoniji 45 odsto.

“I u razvijenim evropskim državama budžet obezbjeđuje dodatna sredstva fondu za isplatu penzija. Tako budžet Austrije penzijskom fondu svake godine doznačuje oko devet milijardi evra ili više od 25 odsto sredstava koja nedostjau za isplatu penzija za više od dva miliona penzionera u toj zemlji”, istakli su iz Fonda PIO.

I odnos prosječnog iznosa samostalnih penzija u poređenju sa prosječnom platom u poslednje tri godine u Republici Srpskoj je ostao je stabilan i kreće se od 40,36 do 41,26 odsto, dok je u prethodnom periodu bio nepovoljniji i iznosio znatno manje od 40 odsto.

Iz Fonda PIO napominju da svega 20.457 ili 7,8 odsto korisnika prava, ima pun staž osiguranja od 40 godina i njihova prosečna penzija je 500 KM ili 60 odsto prosječne plate, dok svi ostali korisnici prava imaju manje od 40 godina staža osiguranja ili staž sa posebnim uvećanjem.

“Ovo je najniži procenat korisnika prava sa punim stažom osiguranja u regionu, a posljedica je velikog broja korisnika prava koji su pravo ostvarili pod povoljnijim uslovima, sa znatnom manjim stažem osiguranja”, naveli su iz Fonda PIO. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Fond PIO: Stabilna isplata penzija u Srpskoj

  1. Betoven

    Jako je stabilna. Deficit budzeta 175 miliona.