Capital.ba

Fond PIO: Otkrivanjem prevara ostvarena ušteda od 6,27 miliona KM

31.12.2015. / 11:44

kmBIJELJINA, U toku 2015. godine Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske izvršio je 45.749 pojedinačnih obustava penzija, od čega se, nakon kompletiranja dokumentacije, u isplatu vratilo svega 9.860 ili tek svaki peti korisnik, a ostvarena je ušteda od 6,27 miliona KM na godišnjem nivou, rečeno je u ovom fondu.

Na ovaj način ostvarena je ušteda od 6,27 miliona KM na godišnjem nivou, od čega efektivna ušteda od 3,2 miliona KM, što je mnogo više u odnosu na 2014. godinu kada je pojedinačnih obustava bilo 29.106, a u isplatu vraćeno 4.102 korisnika.

Po ovom osnovu, za protekle četiri godine koliko traje akcija “Stop prevarama – do penzije pošteno” Fond je ostvario uštede veće od 23 miliona KM.

U 2015. godini, težište rada u akciji stavljeno je na provjeru medicinske dokumentacije, te je prijavljeno ukupno 89 lica pod sumnjom da su pravo na invalidsku penziju ostvarili na prevaru.

Lica koja su na sumnjiv način ili prevarom došla do invalidske penzije prijavljivana su putem pošte, njih 44, a 35 putem besplatne telefonske linije 080 050 100, dok su tri lica prijavljena putem i-mejla i sedam prijavom putem namjenskih poštanskih sandučića.

“U 2015. godini Fond je težište provjera stavio na provjeru vjerodostojnosti medicinske dokumentacije, na osnovu koje je ostvareno pravo na invalidsku penziju, prvenstveno provjeravajući dokumentaciju sa dijagnozama psihoze, depresije, PTSP-a, šizoafektivnih stanja, što se najčešće i ponavljalo kod velikog broja korisnika koji su pravo na invalidsku penziju ostvarili na bazi takve dokumentacije”, rekao je portparol Fonda Tihomir Joksimović.

On kaže da su provjere vršene u saradnji sa velikim i važnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i Srbiji, među kojima su Klinički centar Srbije – Klinika za psihijatriju, Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” Beograd, VMA Beograd, KBC “Zvezdara” Beograd, Klinički centar Podgorica, Kantonalna bolnica “Dr Safet Mujić” Mostar, Opšta bolnica Trebinje, Zdravstvena ustanova “Anima” Mostar, odakle je medicinska dokumentacija za invalidske penzije najčešće i dolazila.

“Ispostavilo se da u tim provjerama za 51 lice sa područja filijale Trebinje nije potvrđena vjerodostojnost medicinske dokumentacije, u smislu da su navedene ustanove najčešće odgovorile da se lica za koja je tražena provjera nikada nisu liječila u tim ustanovama, da su medicinski dokumenti sa memorandumima i pečatima tih ustanova falsifikovani i drugo”, rekao je Joksimović.

Od 51 lica iz Hercegovone, od kojih 31 iz Bileće, njih šest-sedam pojavljuje se sa falsifikovanom medicinskom dokumentacijom, ne kod jedne već kod većeg broja medicinskih ustanova, kao serijski falsifikatori.

“Za sva ta lica Fond odmah pokreće postupak vanredne kontrole pred organima vještačenja Fonda PIO, koji u pravilu znači ocjenu da nema gubitka radne sposobnosti za ta lica, odnosno da im prestaje pravo, iako su većina njih ostvarili pravo na invalidsku penziju najčešće u periodu od 2007. do 2009. godine”, kaže Tihomir Joksimović i dodaje da istovremeno Fond za takvo djelo protiv tih lica podnosi krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

On najavljuje da će težište rada Fonda na provjeri medicinske dokumentacije biti nastavljeno, a prenosi se sada i na druge filijale, budući da je do sada u fokusu bila filijala Trebinje gdje je procenat invalidskih penzija oko 25 odsto, što je daleko iznad prosjeka u Fondu koji je trenutno 15,7 odsto.

“U pojedinim filijalama kao što su Doboj, Istočno Sarajevo procenat je i znatno manji od prosjeka Fonda”, kaže Joksimović.

Osim kontrole medicinske dokumentacije, treba istaći provjeru dvostrukog statusa korisnika porodične penzije koji su istovremeno bili i u statusu osiguranika /zaposlenog/.

U julu i avgustu ove godine za 190 korisnika utvrđen je prestanak prava, jer je njihov istovremeni status korisnika i osiguranika suprotan propisima. Takođe, u avgustu je vršena opsežna provjera korisnika porodične penzije djece na redovnom školovanju, kada je zbog završetka školovanja, koje nije prijavljeno Fondu PIO ili statusa osiguranika /zaposlenja nakon završenog školovanja/ prestalo pravo za 50 korisnika porodične penzije.

“U širem kontekstu akcije `Stop prevarama – do penzije pošteno` vrši se stalna kontrola kompletnosti dokumentacije u smislu redovnog i blagovremenog dostavljanja potvrde o životu za korisnike sa prebivalištem van Republike Srpske, dostavljanja školskih potvrda za djecu korisnike porodične penzije na redovnom školovanju, nedostavljanja jedinstvenog matičnog broja i slično, zbog čega se onda i vrše pojedinačne obustave penzija”, dodao je Joksimović.

Akcija “Stop prevarama – do penzije pošteno” počela je krajem 2011. godine, odnosno u potpunosti zaživjela 2012. Zamišljena je kao trajna akcija i kao takva se i sprovodi. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!