ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Firme u BiH prikrile 70 miliona PDV-a

Objavljeno u FINANSIJE

– Radi se o obavezama koje poreski obveznici nisu sami prijavili ili im je osporeno pravo na odbitak PDV-a
– UIO u prošloj godini vratila 211 miliona više PDV-a nego u 2016. godini
– Kovačević: Rast povrata PDV-a najvećim dijelom rezultat povećanja izvoza

BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) obavila je u prošloj godini 10.695 kontrola obveznika kod kojih je utvrdila neplaćene obaveze po osnovu PDV-a teške 70 miliona KM.

U ovoj instituciji za CAPITAL su pojasnili da se radi o obavezama koje poreski obveznici nisu sami prijavili u PDV prijavama ili im je u kontrolama osporeno pravo na odbitak PDV-a.

UIO je u prošloj godini privredi vratila 1,319 milijardi KM što je za 211 miliona više u odnosu na godinu ranije, a ovo povećanje je, kako navode, najvećim dijelom rezultat porasta izvoza iz BiH.

„S obzirom na to da je na izvoz iz BiH, u skladu sa Zakonom o PDV-u, nulta stopa PDV-a, izvozno orjentisana preduzeća svaki mjesec imaju povrate PDV-a. Na taj način država stimuliše izvoz i izvozno orjetisane firme“, rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Međutim, Kovačevič ističe i da je ovo povećanje bio i glavni razlog zbog kojeg je UIO u kontrolama posebnu pažnju obratila na zahtjeve za povrat poreza.

„Naknadno utvrđena obaveza u tim kontrolama iznosila je 70 miliona KM. UIO je u toku 2017. godine poseban naglasak dala upravo na kontrole zahtjeva za povrat PDV-a, naročito prema onim poreskim obveznicima koji nisu pretežni izvoznici, jer smo željeli biti potpuno sigurni da su ti zahtjevi za povrat PDV-a zaista i opravdani“, rekao je Kovačević.

On je istakao da se uglavnom radilo o kratkim informativnim kontrolama koje ne traju dugo, ili čak o kancelarijskim kontrolama gdje su obveznici samo morali donijeti dokumentaciju koja je bila pregledana kako bi se utvrdila opravdanost zahtjeva za povrat PDV-a.

„Svi uredni poreski obveznici su dobili sve povrate PDV-a koje su zahtijevali u toku 2017. godine i to u skladu sa zakonskim rokovima“, kazao je Kovačević.

Isplata povrata bila obustavljena dok je UIO kontrolisala obveznike

U posljednjem izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO navedeno je da su visoke isplate povrata PDV-a bile bitno obilježje naplate prihoda od indirektnih poreza u 2017. te da je isplata povrata jedno vrijeme bila čak i obustavljena s obzirom na to da je UIO provjeravala zakonitost podnesenih zahtjeva za vraćanje poreza.

„Tokom cijele godine, sa izuzetkom u septembru, mjesečne isplate povrata PDV-a su rasle minimalno za 10 odsto, a maksimalno i do 40 odsto u odnosu na referentne mjesece 2016. Uzroci smanjenja povrata u septembru nisu ekonomske, već administrativno-operativne prirode, budući da je UIO suspendovala povrate zbog vršenja opsežnih kontrola“, navodi se u izvještaju.

Kovačević je pojasnio da se onog trenutka kada se otvori nalog za kontrolu kod nekog poreskog obveznika ne može izvršiti povrat PDV-a do okončanja kontrole i da je to definisano propisima koji regulišu oblast indirektnih poreza.

 CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+