ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Firme propadaju jer niko ne pravi biznis planove

Objavljeno u PRIVREDA

biznis-planBANJALUKA, Najveći broj firmi u Republici Srpskoj, ali i BiH propada jer vlasnici odluke donose na osnovu ličnog utiska. Niko u malim preduzećima ne izrađuje biznis planove, prije nego što se upuste u određeni posao. Odluke donose po principu: „Pokušaću, pa šta bude““, objašnjava za za poslovni portal „CAPITAL“ dipl. ecc. Mirjana Orašanin vlasnica računovodstvenog servisa „Olimp prom“ i viši asistent na Univerzitetu „Sinergija“ u Bijeljini, predavač na predmetima: Računovodstvena praksa i Praksa iz finansija i bankarstva.

Poslovna politika se svodi na pojednostavljenu šemu: „Ukoliko prodam toliko, zaradiću toliko. Mogao bih pokušati, pa šta bude“. Međutim, izradom biznis planova sve se unaprijed može predvidjeti, prije svega, da li je neki projekat isplativ, dakle, rentabilan ili ne. Procjenjuje se i kada određeni posao može donijeti povrat sredstava, kada je neophodno uzeti kredit. Za sve radnje postoji metodologija po kojoj se određeni poslovni potezi povlače“, ističe Orašanin.

U praksi stručnu analizu opravdanosti nekog poslovnog poteza primjenjuju samo velike firme.

IMG_7523Za angažovanje kredita IRB-a, na primjer, neophodno je da preduzeće posjeduje biznis plan. Ukoliko se radi o proširenju kapaciteta ili o osvajanju novih proizvoda, samo kroz biznis plan moguće je utvrditi, da li se neko ulaganje isplati ili ne. Vlasnici malih preduzeća ne planiraju dugoročno, te zbog toga i imamo situaciju da se veliki broj firmi zatvara bukvalno preko noći. Biznis plan podrazumijeva analizu tržišta, ali i marketing analizu“, kaže Orašanin.

Povezujući teoriju i praksu, ona ističe da je i u visokoobrazovnim institucijama slična situacija, kada je u pitanju praktičan rad i priprema studenata za prvo zaposlenje. Malo je fakulteta koji insistiraju na praktičnom radu sa studentima.

„Sa „Sinergijom“ to nije slučaj. Na trećoj i četvrtoj godini uveli smo obaveznu praksu i studente vodimo u preduzeća, računovodstvene agencije i banke, gdje savladavaju prve i najteže lekcije“.

 

Nema investicija

Komentarišući privrednu situaciju u Republici Srpskoj, Mirjana Orašanin kaže da situacija nije nimalo ohrabrujuća. Novih investicija nema, bez obzira što je registracija preduzeća pojednostavljena.

„Registracija preduzeća je maksimalno pojednostavljena, ali nema puno zainteresovanih za registrovanje novih preduzeća. S druge strane, zakonski okvir u oblasti poreske politike nije usaglašen. Direktni porezi su na entitetskom nivou, indirektni porez, carine i akcize su na nivou BiH. Nigdje u svijetu ne postoji slična situacija i potencijalni investitori iz svijeta tešto shvataju i prihvataju takvo stanje“, kaže Mirjana Orašanin.

CAPITAL: Lj. Ljubojević

 

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+