ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Finansijski kriminal progutao 28,7 miliona

Objavljeno u OSTALO

kmISTOČNO SARAJEVO, Budžeti u BiH su prošle godine, na osnovu krivičnih djela finansijskog kriminala, oštećeni za 28.700.402 KM, što je za 43 odsto više nego godinu ranije.

Navedeno je to u izvještaju o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH za 2012. godinu koji je usvojio Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici.
– Ukupna materijalna šteta za budžete u BiH prouzrokovana krivičnim djelima finansijskog kriminala je 28.700.402 KM i veća je za 43 odsto u odnosu na 2011. godinu, kada je iznosila 20.069.454 KM. SIPA je lani lišila slobode 28 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela koja se svrstavaju u krivična djela finansijskog kriminala – navedeno je u izvještaju SIPA.
Kada je u pitanju ova vrsta kriminala, najviše je otkriveno krivičnih djela poreske utaje ili prevare i zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.
U oblasti finansijskog kriminala SIPA je radila na ukupno 225 predmeta, od kojih je okončala 169, odnosno 75 odsto.
Radeći na predmetima koji tretiraju ova krivična djela, SIPA je podnijela 43 izvještaja protiv 194 fizička lica, 38 pravnih lica i četiri NN lica.
Podneseni izvještaji i dopune kojima je otkriven finansijski kriminal predstavljaju 24 odsto ukupnog broja podnesenih izvještaja, ne računajući izvještaje koji su podneseni za krivična djela ratnog zločina.
SIPA je tokom prošle godine radila na 537 istražnih predmeta u vezi sa krivičnim djelima organizovanog i finansijskog kriminala, neovlašćenog prometa opojne droge i oružja, terorizma, trgovine ljudima i ostalih krivičnih djela.
Nadležnim tužilaštvima dostavljen je ukupno 251 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 699 lica, od kojih je 615 fizičkih i 59 pravnih lica.
U izvještaju se podsjeća na akcije “Lutka” i “Bos”, koje je SIPA izvela lani, a koje su bile rezultat dugotrajnih istraga. Njima su razbijene organizovane kriminalne grupe koje su se duže vrijeme bavile organizovanim kriminalom.
Osim toga, SIPA je radila na 131 predmetu koji se odnosi na oblast neovlašćenog prometa opojne droge, od čega je okončala njih 79. Prema podacima iz SIPA, ukupna vrijednost zaplijenjene droge iznosi oko 1.467.000 KM.
U SIPA ističu da su tokom prošle godine postignuti značajni rezultati na unapređenju istražne, obavještajne i analitičke funkcije organizacionih jedinica i naglašavaju da je u 2012. godini u svim segmentima rada SIPA postigla napredak.
Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić rekao je “Glasu Srpske” da svaka institucija treba da radi svoj dio posla kako bi šteta bila manja.
– Komisija je u svojim izvještajima ukazala i dala snagu da se djeluje po svim izvještajima Kancelarije za reviziju institucija BiH koji su ukazivali da je došlo do anomalija u trošenju budžetskih sredstava – rekao je Rodić i dodao da tamo gdje postoje dokazi za krivična djela, mora da dođe do epiloga.

Novac
Na osnovu Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza, SIPA je lani raspolagala sa 29,23 miliona maraka, od čega je za tekuće izdatke odobreno 27,7 miliona, a za kapitalne 1,5 miliona KM. Prema podacima iz izvještaja, SIPA je tokom prošle godine potrošila 26,32 miliona KM. Glas Srpske

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+