Capital.ba

Finansijski kolaps FBiH: Ratari i RVI blokiraju OHR, parlament i stranke

01.02.2019. / 9:40

SARAJEVO – Kao što su i najavili, poljoprivrednici, ali i ratni vojni invalidi i članovi porodica poginulih boraca u FBiH iduće sedmice blokiraće OHR u Sarajevu, te federalni parlament i centrale stranaka koje imaju svoje predstavnike u zakonodavnoj vlasti ukoliko do tada Dom naroda ne usvoji federalni budžet za ovu godinu.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kazao je “Nezavisnim” da će danas imati sastanak na kojem će odlučiti o narednim koracima.

“Ono što je sigurno je da ćemo tražiti svoja prava, odnosno poticaje kod onih koji su krivci za sve ovo. Blokirat ćemo sve centrale političkih stranaka u FbiH, OHR i federalni parlament. Ovo govorim najozbiljnije, jer dosta nam je maltretiranja. Poručujemo građanima da nećemo njih blokirati i da nećemo zaustaviti saobraćaj, ali ćemo otići tamo gdje treba. Prvi na listi je OHR, jer je visoki predstavnik zakuhao sve ovo”, kaže Bićo.

Esad Delić, predsjednik Udruženja RVI, rekao je za “Nezavisne” da će se članovi ovog udruženja pridružiti poljoprivrednicima ukoliko dođe do obustave isplate njihovih primanja.

U sjedištu Vlade Federacije BiH federalni ministri Salko Bukvarević i Vesko Drljača održali su radni sastanak s predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH. Bukvarević je poručio da zbog neusvajanja budžeta za 2019. nema isplata ni boračkoj kategoriji.

Mirsad Isaković, univerzitetski profesor i ekonomski analitičar, ističe da će se od danas Federacija BiH naći u potpunom finansijskom kolapsu, što se nije još nikada desilo. Objašnjava da će bez finansiranja ostati sve institucije koje su na budžetu FBiH, a time i zdravstveni radnici, policajaci koji su na federalnom budžetu, a imuno na ovo neće ostati ni obrazovanje.

“Jedino rješenje u ovom trenutku je da visoki predstavnik da puni legitimitet starom sazivu Doma naroda FBiH i da okonča ovu agoniju tako što će ovaj dom potvrditi budžet”, ističe Isaković.

U međuvremenu, Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, potpisao je nalog za isplatu januarskih penzija. On je kazao da su prilikom potpisivanja naloga imali problem zbog nepotvrđivanja finansijskog plana u Domu naroda FBiH, ali da su taj plan usvojili na svojim organima. Upitan kako će se dalje odvijati isplata penzija s obzirom na to da je neizvjesno da li će budžet biti usvojen, Krnjić je istakao kako sa nada da će budžet biti usvojen u februaru.

Ove sedmice delegati iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH uputili su Lidiji Bradari (predsjedavajućoj) zahtjev za sazivanje vanredne sjednice federalnog organa zakonodavne vlasti na kojoj bi razmatrali budžet.

U međuvremenu nekoliko kantona već je izabralo delegate za Dom naroda FBiH, a sporni su još Livanjski i Srednjobosanski kanton, mada su u srijedu u ovom kantonu izabrani bošnjački delegati.

Ustavni sud BiH nenadležan

Ustavni sud BiH juče se na sjednici proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH o načinu raspodjele mandata u Domu naroda FBiH.

Ovo je juče na pauzi zasjedanja ovog suda rekao Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, te dodao da Uputstvo CIK-a ostaje na stazi sve dok ga neko nadležno tijelo ne ospori.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti uputilo je 27 poslanika SDA u Predstavničkom domu FBiH koji smatraju kako je raspodjela mandata u Domu naroda morala biti donesena prema popisu iz 1991. godine, a ne 2013. jer Aneks 7 nije proveden.

CIK BiH usvojio je 18. decembra prošle godine Uputstvo kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1, što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani

Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!