ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

FIA poziva banke i poslovne subjekte u FBiH da okončaju proces utvrđivanja glavnog računa

Objavljeno u OSTALO

SARAJEVO, Finansijsko-informatička agencija (FIA) zajedno sa bankarskim sektorom nastavlja aktivnosti na provedbi Zakona o unutrašnjem platnom prometu Federacije BiH i poziva poslovne subjekte koji to još nisu učinili da što prije odrede glavni račun.

Pomenutim Zakonom je utvrđeno da svi poslovni subjekti moraju imaju određen glavni račun, tj. poslovni subjekt je dužan podnijeti zahtjev za određivanje glavnog računa banci u pisanoj formi.

U suprotnom, a u skladu sa zakonskim odredbama, banke su dužne blokirati račune poslovnih subjekata koji nemaju određen glavni račun ili imaju više glavnih računa. Nadzor nad obavljanjem platnog prometa banaka vrši Agencija za bankarstvo Federacije BiH i drugi kontrolni organi.

„Krajem maja ove godine obavijestili smo poslovne subjekte koji nisu odredili glavni račun da će im od 1. juna/lipnja 2017. godine biti blokirani svi računi dok ne odrede glavni račun.  Zajedničkim angažmanom banaka i poslovnih subjekata smanjen je broj poslovnih subjekata koji imaju dva ili više glavnih računa,  odnosno, nemaju određen glavni račun“, kaže Esad Mahmutović, direktor FIA-e.

Direktor FIA-e podsjeća da je 01. juna ove godine, kada je operativno uspostavljen Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u Federaciju BiH bez glavnog računa bilo 16.619 poslovnih subjekata i 1.360 poslovna subjekta sa dva i više glavnih računa.

U periodu od 01. Juna do danas angažmanom bankarskog sektora i poslovnih subjekata dodatno je smanjen broj poslovnih subjekata u Federaciji BiH koji nemaju određen glavni račun. Tako da stanje sa današnjim danom 13.549 poslovnih subjekata nemaju određen glavni račun, odnosno, 965 poslovna subjekta imaju više glavnih računa.

„I ovoga puta pozivamo banke i poslovne subjekte u Federaciji BiH da u skladu sa zakonskim odredbama što prije završe procedure određivanja glavnog računa poslovnih subjekata u Federaciji BiH, kako bismo na taj način priveli kraju aktivnosti na uspostavi Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u Federaciji BiH i učinili ga funkcionalnim i dostupnim korisnicima u punom kapacitetu“, naglasio je Mahmutović.

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+