Capital.ba

Festival autohtonih sireva Balkana

22.01.2014. / 6:40

sirBEOGRAD, Festival autohtonih sireva Balkana na kojem će se predstaviti oko 30 proizvođača sireva iz Srbije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, kao i proizvođači vina iz Bugarske, biće održana narednog vikenda u Mikser hausu u Beogradu.

Posjetioci će moći da probaju rijetke vrste sireva i steknu znanja o korišćenju te namirnice tokom sedam interesantnih i nesvakidašnjih kulinarskih radionica.

Kako ističu organizatori, riječ je o prvoj manifestaciji te vrste u Beogradu, koja ima za cilj da široj publici predstavi autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na one iz Srbije i da na taj način ukaže na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Prvu radionicu će održati autor putopisne emisije o kulinarstvu “Trbuhom za duhom”, Nenad Gladić – Gastronomad, koji je osmislio uzbudljiv meni, koji se sastoji od zapečenog bri sira sa suvim voćem i prelivom, čokoladne paste sa kozjim sirom i sicilijanskog čizkejka sa kestenom.

Zatim će se predstaviti Ivo Andrić iz “Bred pasta ketering – BPC food” i klub “Ivina avlija“, koji će pripremiti glavno jelo i dezert kombinovanjem tjestenine i sira.

Zdrave obroke sa sirom će popodne, zajedno sa posjetiocima, praviti Nada Ličina iz Udruženja “Na putu zdravlja”, dok će uveče o kombinovanju balkanskih sireva i vina govoriti profesionalci iz Udruženja profesionalnih Someliera Srbije – SERSA.

U nedjelju će od 12 i 30 autorka bloga porodicnegastronomije.com

Aleksandra Stevanović spremati četiri kreativna predjela koja sadrže plavi sir sa plemenitim plesnima, a zatim će šef kuhinje čuvenog restorana “Kumbara“ Slaviša Bojović pipremiti pravu “Balkansku fuziju” od namirnica sa ovog podneblja kombinovanih na nesvakidašnji način.

Na meniju će biti grilovani koziji sir sa prelivom od meda, oraha i suvih kajsija, pileći rižoto sa vrganjima i sirom i staro jelo sa Kopaonika – gotovac sa koljenicom.

Radno vrijeme Festivala biće od 12 do 21 čas u subotu, i od 12 do 20 časova u nedjelju. Cijena jednodnevne ulaznice je 300 dinara, a dio iznosa posjetioci će moći da iskoriste kao vaučer za kupovinu sireva. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!