ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

FBiH: Javna preduzeća u budžet uplatila oko 153 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, Vlada Federacije BiH /FBiH/ primila je k znanju informaciju Federalnog ministarstva finansija prema kojoj su javna preduzeća uplatila dividendu iz akumulirane dobiti u budžet FBiH u ukupnom iznosu od 153.020.803 KM.

Prema ovoj informaciji “BH telekom” je uplatio 65.020.796 KM, “Elektroprivreda BiH” 63.000.007 KM, te Međunarodni aerodrom “Sarajevo” 25.000.000 KM, saopšteno je iz Vlade FBiH.

“Elektroprivreda HZHB” iz Mostara je u drugoj polovini novembra obavijestila Federalno ministarstvo finansija da u bilansu stanja na dan 31. decembar 2017. godine nema akumulirane dobiti i da se Odlukom Skupštine društva tekuća dobit raspoređuje za pokriće gubitaka iz ranijih godina.

Na današnjoj sjednici Vlade u Sarajevu, izmijenjena je i dopunjena odluka o usvajanju Programa utroška dijela sredstava “Kapitalni transferi javnim preduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta” u iznosu od 107 miliona KM kojima je definisan način prenošenja sredstava i utvrđena lista odobrenih projekata.

Utvrđeno je da je izgradnja dionice auto-puta Tarčin-Konjic na Koridoru “Pet ce” u dužini od 20,2 kilometra od javnog interesa za FBiH, te da je firma “Autoceste FBiH” iz Mostara korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju ovog objekta, te je zadužena da pokrene postupak eksproprijacije nekretnina.

Vlada Federacije BiH je upoznata i većinom glasova nije prihvatila informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koja sadrži hronologiju postupanja nadležnih organa vezano za status direktora Federalne uprave policije.

Premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću data je saglasnost za potpisivanje Aneksa Ugovora o kupoprodaji zgrade “Energoinvesta” za trajni smještaj Vlade u Sarajevu.

Prihvaćena je inicijativa za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve Vlade za finansijsku podršku projektima koje implementira Akademija nauka i umjetnosti BiH u iznosu od 110.000 KM, za Sveučilište u Mostaru 80.000 KM i 50.000 KM mostarskom Univerzitetu “DŽemal Bijedić”. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+