Capital.ba

Facebook ‘lajkuje’ neke stranice umjesto vas?

08.10.2012. / 7:50

NJUJORK, Iz Facebooka priznaju da je došlo do ‘nenamjerne greške’ i insistiraju da ničija privatnost nije bila ugrožena.

Ali, pitanje je kakvih još ‘nenamjernih grešaka’ ima na ovoj društvenoj mreži.
Facebook je priznao da ‘lajkove’ nekih web stranica postavlja umjesto svojih korisnika, naravno bez njihovog znanja.

Jedan američki ekspert za sigurnosna pitanja otkrio je da se ‘lajk’ sam od sebe dodaje prilikom četa prijatelja. Dovoljno je da jedan od njih drugome pošalje link na neku web stranicu i ona će automatski dobiti ‘lajkove’ oba korisnika.

Ista se stvar događa ostavljanjem komentara na članke na web stranicama koje koriste Facebookov sistem za komentarisanje.

U Facebooku uvjeravaju da je riječ o nenamjernom propustu koji namjeravaju da uklone. Dodaju i da ničija privatnost nije bila ugrožena, s obzirom da se nenamjerno ‘lajkovanje’ odražavalo isključivo na promjenu broja ljudi kojima se neka stranica sviđa, dok su korisnici čiji je ‘lajk’ iskorišćen ostali u potpunosti anonimni.

Ipak, BBC prenosi komentar stručnjaka Ashkana Soltanija, koji smatra da ga ‘nenamjerni propust’ podsjeća na prevaru, jer broj ‘lajkova’ ljude može obmanuti prilikom npr. kupovine nekog proizvoda.

Profesor Alan Woodward pita se šta se još na Facebooku događa automatski, bez znanja njegovih korisnika, prenose agencije.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti