ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Evro opstaje, a EU jača nego ikad

Objavljeno u ANALIZE

BEOGRAD,  EU se poslije postizanja dogovora o fiskalnom sporazumu na samitu lidera tog 27 – članog bloka država u Briselu, nalazi na putu jačanja evropske države.

To je ocijenio predsjednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Ðuričin, koji ističe da je sada stvorena osnova za pretvaranje te, evropske, države u fiskalnu uniju.
To, kako dodaje, konkretno znači da će 17 zemalja iz evrozone prihvatiti centralnu fiskalnu vlast kako bi sačuvale zajedničku monetarnu jedinicu – evro.

Prema riječima čelnika SES-a, konfederacija evropskih zemalja se na taj način praktično pretvara u federaciju, pošto će punjenje budžeta i fiskalna disciplina biti pod kontrolom, uslovno rečeno vlade EU.

“To, takođe, znači da budžeti neće moći da se pune prihodima po osnovu emisije državnih obveznica i to je veoma značajno jer to znači da se Evropska monetarna unija opredjelila za bankrocentričan sistem”, rekao je Ðuričin.

On je ukazao da je to vjerovatno razlog odbijanja prilaska Velike Britanije tom sistemu jer je ona poznata po “veoma visokoj aktivnosti finansijskih posrednika i njihov finansijski sektor koji trguje hartijama od vrijednosti je u tome jedan od najrazvijenijih u Evropi.”

“Državne obveznice kreiraju takozvanu krivu prinosa za hartije od vrijednosti i one su veoma bitan tržišni materijal na tržištu kapitala, ako toga nema onda je tržište kapitala u povlačenju i to očigledno ne odgovara Britancima i to je vjerovatno razlog njihovog odbijanja”, precizirao je Ðuričin.

Ðuričin, koji je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smatra da pošto će doći do rasta poreskog opterećenja, vjerovatno Mađarska i Češka nisu spremne da time obeshrabre privrednike, posebno s obzirom na to da su se Česi držali načela čvrstog budžetskog ograničenja u prethodnom periodu i da vjerovatno smatraju da to narušava njihovu konkurentnost.

“Mislim da će Česi to prihvatiti, a za Mađare nisam siguran, jer oni u osnovi imaju u ovom trenutku velike probleme sa budžetskim deficitom, tako da ova granica od tri odsto budžetskog deficita i penalizovanje u slučaju probijanja može da bude za njih veoma teško dostižan cilj”, zaključio je Ðuričin. Tanjug

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+