Capital.ba

EU pomaže izradu Strategije spoljnog trgovanja BiH

22.01.2008. / 16:10

SARAJEVO, U Sarajevu je danas predstavljen ”Izvještaj o procjeni potreba u oblastima koje se odnose na trgovinu”, na osnovu kojeg će Projekat EU za razvoj trgovinske politike i kapaciteta u BiH /EUTPP/ investirati 1.457.653 evra.

EUTPP će na osnovu izvještaja predstavljenog na konferenciji pod nazivom “BiH : spoljnotrgovinska politika – pokretač razvoja” realizovati projekt podrške domaćim institucijama u kreiranju i provođenju spoljnotrgovinske politike, usklađivanja zakonodavstva sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije i nasljeđem EU. Planirano je da projekat bude proveden za 21 mjesec.

“Ovo je veoma važan projekat, čiji je osnovni cilj da pomogne Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te ostalim institucijama da izrade strategiju spoljnog trgovanja”, objasnio je šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas.

On je naveo da je to je bitno za evropsku perspektivu BiH i njenu zastupljenost na svjetskom tržištu, te uslov da sva preduzeća iz ove zemlje budu konkurentna sa drugim firmama na svjetskom tržištu.

Govoreći o velikom spoljnotrgovinskom deficitu BiH, Kurkulas je ocijenio da je najbolje rješenje za ovaj problem raditi na upređivanju poslovnog sektora, kako proizvodnje tako i samih usluga.

Nedavno pridruživanje BiH sporazumu CEFTA, očekivano skorašnje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i očekivano članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, istakao je Kurkulas, tri su osnovna uslova koja će joj pomoći da bude konkurentna na svjetskom tržištu.

“Mislim da svaki dan, svaki mjesec koji nas dijeli od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju povećava problem za BiH, odnosno onemogućava joj da privuče strane investitore, bez čega ne vjerujem da ćete biti u mogućnosti da se takmičite sa drugima na tržištu”, zaključio je Kurkulas.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac precizirao je da izvještaj tretira brojne probleme sa kojima se suočava BiH, ali govori i o tome šta bi trebalo uraditi da BiH krene naprijed.

“Ako nam se Evropa otvori, zaboravićemo na naše nesuglasice i sve što je ružno i početi da živimo sa okruženjem, što je sigurno šansa da budemo bolji, praktičniji i profesionalniji”, naveo je Puhalac.

Konferenciju je organizovao EUTPP u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a prisustvovali su joj predstavnici institucija BiH zaduženih za kreiranje i provođenje spoljnotrgovinske politike, predstavnici međunarodnih institucija, naučnih organizacija te predstavnici privrede.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!