Capital.ba

ERS: Procjena imovine je redovna procedura, nebitno koliko košta

20.11.2020. / 16:21

TREBINJE – U “Elektroprivredi Republike Sprske” (ERS) tvrde da su procjenu cjelokupne imovine svih preduzeća u sastavu ERS dužni da urade po Pravilniku o računovodstvenim politikama Mješovitog Holdinga, i to svakih tri do pet godina, ne objašnjavajući zašto je cijena te usluge višestruko veća nego 2015. godine.

trebinje 1

FOTO: Capital

Portal CAPITAL objavio je da je rukovodstvo ERS-a ove sedmice raspisalo tender za zajedničku javnu nabavku usluga procjene vrijednosti stalne imovine – nematerijalne, nekretnina, postrojenja, opreme, investicionih nekretnina, bioloških sredstava i sredstava kulture na dan 31.12.2020. godine.

Rukovodstvo ERS-a spremno je da uslugu procjene imovine plati više od pola miliona maraka (573.534 KM). Imovina ERS-a procijenjena je od strane Matičnog preduzeća i 2015. godine i to po višestruko manjoj cijeni. Tada je procjena za Matično, zavisna i dva d.o.o. plaćena 29.600 KM. Sada imamo samo tri d.o.o. više, a cijena usluga procjene je pola miliona KM.

Iz ERS-a su na pitanja CAPITAL-a odgovorili da imaju Pravilnik o računovodstvenim politikama, koji je Nadzorni odbor usvojio 2016. godine, a koji se primjenjuje u Matičnom preduzeću i svim zavisnim preduzećima. Ističu da Pravilnik definiše da se fer vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme utvrđuje procjenom koja se radi od tri do pet godina.

„Mješoviti Holding „Elektroprivreda Republike Srpske” je dužan primjeniti odredbe Zakona o javnim preduzećima RS, Zakona o računovodstvu i reviziji RS i Pravilnik o računovodstvenim politikama, iz kojih proizilazi obaveza utvrđivanja fer vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme (stalne imovine) procjenom, u periodu od tri do pet godina“, poručili su iz ERS-a.

Potvrdili su da su prethodnu procjenu vrijednosti stalne imovine izvršili na dan 31.12.2015. godine, te da istu moraju uraditi najkasnije na dan 31.12.2020. godine.

„Nadzorni odbor ima obavezu i odgovornost da organizuje izradu vjerodostojnih računovodstvenih evidencija i finansijskih izvještaja sačinjenih u skladu sa važećim zakonima o računovodstvu i reviziji iz kojih je vidljiv finansijski položaj preduzeća, a koji se daju na uvid svim licima koja imaju legitiman interes u poslovanju preduzeća“, naveli su u ERS.

Dodaju da “neke nekretnine, postrojenja i oprema mogu pokazivati znatna i promjenljiva kretanja fer vrijednosti, zbog čega je potrebno vršenje revalorizacije jednom u toku godine”.

“Kod onih nekretnina, postrojenja i opreme kod kojih su kretanja fer vrijednosti neznatna, nije potrebno tako često revalorizovanje. Umjesto toga, može biti neophodno da se stavke revalorizuju samo jednom na svakih tri ili pet godina“, istakli su iz ERS čiji cjelokupan odgovor možete pročitati OVDJE.

Nisu odgovorili na pitanje na osnovu čega je procijenjeno da se za navedenu uslugu sada plate pola miliona maraka kada je za skoro isti posao 2015. godine izdvojeno višestruko manje novca.

Petrović: Nema ništa od prodaje ERS

Generalni direktor ERS rekao je danas za portal Direkt, odgovarajući na pres konferenciji, da se procjena imovine radi u okviru redovne procedure koju zahtijevaju računovodstvene norme.

“Nema ništa od prodaje `Elektroprivrede`”, kazao je Petrović.

Petrović je za rekao da procjenu pokreću u posljednjem trenutku, budući da je posljednja procjena vršena krajem 2015. godine.

„Procjenitelj se može ugovoriti na proljeće 2021. godine i izvršiti procjenu za ovaj petogodišnji period. Inače, svake godine se vrši procjena imovine takozvanim testom impariteta i vrijednost tog posla košta za cijelu “Elektroprivredu” 6.000 maraka. Vrijednost procjene cjelokupne imovine, koja se radi u periodu od tri do pet godina, košta pola miliona, milion, dva. Hoće li neko ponuditi 50 ili 100 hiljada, mi se radujemo, postupak je otvoren. Šta će se desiti na tenderu, da li će se zaključiti za mnogo manje novca, zavisi od ponuđača, nas raduje ako to bude mnogo jeftinije“, kazao je Petrović.

Foto: Direkt

Na pitanje zbog čega za procjenu nisu koristili pojedinačne procjene koje svako od njihovih zavisnih preduzeća radi svake godine, Petrović odgovara da je ovo jednostavnija metoda.

„Taj test imaprireta košta vrlo jeftino, isprati se nekoliko parametara. A kad se vrši procjena cjelokupne imovine nakon pet godina, zbog amortizacije, zbog novih investicija, zbog troškova održavanja, eventualno plata, šta je to sve uticalo na sistem, da li su se stvorili novi objekti, da li su se neki ugasili, e zato se vrši procjena cjelokupne imovine. Tako će se dobiti nove vrijednosti imovine, a samim tim i amortizacione stope i sredstva koja će biti neophodno ostaviti u planovima poslovanja za amortizaciju, tako da je to jedna ekonomska norma“, ustvrdio je Petrović za portal Direkt.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: ERS: Procjena imovine je redovna procedura, nebitno koliko košta

  1. Dejan

   Koliko tu procijenu plaća EPBIH ili Ephzhb ?

  2. Renato54

   Prodaja Elektroprivrede u najavi.

  3. Village People

   Očigledno je da ovoliku osionost i pljačku, više ne može progutati čak ni ludi, zavedeni narod…

  4. Direkt

   Redovna procedura sa ciljem procjene kada je najbolji trenutak za prodaju. :)))

  5. Milenko86

   Zbog Elektrokrajine se nisu morali cimati i trošiti pare jer se i bez procjene moze reci da vrijedi po lulu duvana. Plate im sve vise kasne, doprinose ne uplaćuju, uzimaju kredite za likvidnost i tekuće poslovanje, desetine miliona maraka kreditnog zaduženja,… dakle mozda je po lule duvana i previše.